≫ 

"Putinova poseta Srbiji među 4 ključna događaja u svetu": Kako svetski mediji prenose dolazak predsednika Rusije u Beograd

U najavi ovonedeljnih najvećih događaja Fajnenšel tajmsa stavljeni su glasanje o Bregzitu, rezultati američkih banaka, glasanje o poverenju Ciprasovoj vladi i Putinova poseta Srbiji

  • 4

Posetu Vladimira Putina Srbiji domaći i svetski mediji prenose kao udarnu vest, a dolazak šefa ruske države u Beograd izazvao je posebnu pažnju kod zapadnih medija.

Britanski "Fajnenšel tajms" uvrstio je posetu ruskog predsednika među četiri ključna događaja u svetu ove nedelje

U naslovu za najavu ovonedeljnih najvećih događaja stavljeni su glasanje o Bregzitu, rezultati američkih banaka, glasanje o poverenju Ciprasovoj vladi i Putinova poseta Srbiji.

- Na svetskoj sceni, ruski predsednik Vladimir Putin treba da poseti Srbiju ove nedelje da bi se sastao sa svojim kolegom Aleksandrom Vučićem - navodi FT.

Na svetskoj sceni, ruski predsednik Vladimir Putin treba da poseti Srbiju ove nedelje da bi se sastao sa svojim kolegom Aleksandrom Vučićem, prenosi Fajnenšel tajms-Foto: Tanjug/Rade Prelic

Kako navodi list, poslednjih godina predsednik Srbije morao je da balansira između Rusije, sa kojom deli kulturne i verske veze, i Evopske unije.

Rusija podržava stav Srbije o nepriznavanju kosovske nezavisnosti, dok EU, kako piše FT, "traži normalizaciju odnosa sa Kosovom kao ključnim uslovom za ulazak Srbije u EU". 

Britanski list „Gardijan“ u tekstu posvećenom današnjoj poseti ocenjuje da se šef Kremlja nada da će u Beogradu „utvrditi jednu od nekoliko snažnih bilateralnih veza koje Rusija ima u Evropi i ojačati nastojanja Moskve da zadrži uticaj na Balkanu“.

U tekstu se navodi da Putin ovom posetom odaje „vrhunsku državničku počast“ srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću.

Gardijan piše da Putin ovom posetom odaje „vrhunsku državničku počast“ srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću-Foto: Predsedništvo Srbije

I britanski BBC se bavio ovom temom, pa je analizirao zašto Srbija nastavlja da demonstrira svoje prijateljstvo sa Rusijom, ako je toliko odlučna da se priključi EU i dodaje da se igranjem na kartu veza sa Moskvom apeluje na konzervativno-nacionalističku podršku predsedniku Vučiću i SNS.

- Ruski predsednik Vladimir Putin upozorava Zapad na Balkan, dok mu Srbija priprema raskošnu dobrodošlicu - piše britanski portal.

Dolazak Vladimira Putina u Srbiju glavna je tema i u ruskim medijima, a "Gazeta.ru" je ovu posetu prenela pod naslovom - Sastanak sa "velikim bratom": Putin u Srbiji.

Moskovski dnevnik Komersant ocenjuje da poseta Putina Beogradu ima politički značaj i treba da odgovori na pitanje da li je Srbija spremna da bude ključni saveznik Moskve u regionu. Ako ne, Srbija će nastaviti zbližavanje sa EU i NATO, balansirajući između Zapada i Rusije.

Foto: Tanjug/AP

List piše da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednje vreme aktivno gura ideju o razgraničenju sa Prištinom, kao uslov za normalizaciju odnosa, bez čega je nemoguća integracija Srbije u EU.

- Moskva je skeptična prema sporazumu Srbije i Kosova, što želi EU, strahujući da će postati protektorati NATO. U Moskvi ne žure ni da podrže ideju o novom razgraničenju, smatrajući da će Beograd time faktički priznati Kosovo. Tako da i posle današnjh razgovora o kosovskoj problematici, njihovo tumačenje može biti potpuno različito, kao što je bilo posle oktobarskog susreta u Moskvi - piše list.

Nesuglasice između Moskve i Beograda postoje i o još jednom principijelnom pitanju, piše list i navodi da je reč o humanitarnom centru u Nišu.

Nezadovoljstvo Moskve izaziva i to što je Srbija, koju Moskva smatra "ključnim saveznikom na Balkanu", preduzela poslednjih godina niz koraka prema NATO, dodaje Komersant.

Ruska televizija "Rusija 24" prenosila je uživo sva dešavanja u Beogradu, a posebno je istaknuto da je ruski predsednik, nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i potpisivanja brojnih sporazuma između ruske i srpske delegacije, obišao Hram Svetog Save, gde ga je pozdravilo 125.000 građana.

Ta televizija objavila je i reakciju roditelja srpskog predsednika Aleksandra Vučića i ćerke u trenutku uručivanja ordena Aleksandar Nevski, a kao posebnu čast istakli su i to što se Vučić nakon sletanja ruskog lidera vozio u njegovoj specijalnoj limuzini "Aurus".

Foto: Telegraf

To je istakao i sajt Raša tudej, koji je podsetio da se radi o specijalnom blindiranom vozilu, u kome se Putin prvi put vozio nakon inauguracije, u maju prošle godine, a da ju je zatim koristio prilikom susreta sa Donaldom Trampom u julu i na samitu G20 u Argentini.

I francuski mediji izvestili su danas o Putinovoj poseti Beogradu, pri čemu "Figaro" navodi da je u celoj zemlji vladala atomsfera poput "medenog meseca".

Prenosi da je saobraćaj bio paralisan u prestonici gde su bile raspoređene hiljade policajaca i vojnika, desetine MiG-ova 29 i helikoptera, a ističe da je veliki broj dobro organizovanih građana došao da pruži podršku.

Takođe prenosi da je Putin izrazio zadovoljstvo što ima priliku da pozdravi "bratsku zemlju Srbiju" i da je potpisano 20-ak sporazuma u različitim oblastima.

Pariski list ističe da je Vučić rekao da nijedna odluka neće biti doneta o Kosovu "bez učešća Moskve".

Još jedan francuski dnevnik, "Poan" (Le Point), preneo je vest o Putinovoj poseti "glavnoj saveznici u regionu", a doček koji mu je priređen ovaj list ocenjuje kao "trijumfalan".

U tekstu se naglašava da se Putin založio za stabilnost Balkana, koji smatra ugroženim pretnjom Zapadnjaka, kao i da je, po pitanju Kosova, poručio da treba "pronaći kompromise i znati ih poštovati" kako bi se postigla stabilnost u regionu.

Foto: Marko Jovanović

"Juro njuz" je u izveštaju naveo da je ovo važna poseta za nacionalne interese obe zemlje, koje nastoje da ojačaju saradnju, kao i da je za Moskvu veoma važno da održi dobre odnose sa Srbijom koja, geografski gledano, ima veoma interesantnu poziciju između Istoka i Zapada.

Srbija je, takođe, kako se napominje, okružena sa osam zemlja od kojih su pet članice NATO, a četiri članice EU, dok ostale, među kojima i Srbija, teže da se priključe Uniji.

- Za Moskvu je veoma važno da održi određeni uticaj u regionu preko Srbije - konstatuje novinarka "Juro njuza", navodeći da ona to može učiniti preko kontrole tržišta energenata i podržavajući Srbiju po pitanju Kosova.

Na taj način Moskva pokušava da se održi u regionu, posebno u odnosima sa Srbijom za koju "Jjuro njuz" kaže da je jedna od ključnih zemalja na Balkanu.

Moskva nastoji da sa Srbijom izgradi veze najbližeg saveznika s obzirom da Srbija teži EU i veoma je bilo važno za Putina da dođe danas u Beograd i naglasi i ojača saradnju, navodi se u izveštaju "Juro njuza".

Konstatuje se i da Beograd pokušava da održi dobre odnose i sa Rusijom i sa EU.

EU je jedna od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, dok je Rusija jedan od najvažnijih partnera Srbije u oblasti energetike, kao i po pitanju Kosova, a takođe treba imati na umu da Rusija i Srbiji dele zajednički kulturni element po pitanju vere, dodaje se u izveštaju "Juro njuza".

Foto: Telegraf

Rojters je danas izvestio o poseti predsednika Vladimira Putina Beogradu, prenoseći da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koga britanska agencija opisuje kao prozapadno orijentisanog, priredio "raskošnu dobrodošlicu" i čak mu poklonio štene šarplaninca.

U izveštaju iz Beograda, Rojters citira kritičare srpske vlasti koji u tome vide pokušaj da se skrene pažnja javnosti sa višenedeljnih antivladinih protesta.

Prenosi da je Putin odlikovao Vučića ruskim ordenom Aleksandra Nevskog, te da ga je time učinio jedinim državnim liderom izvan bivšeg Sovjetskog Saveza kome je dodeljeno to odlikovanje.

Prenosi i da su desetine hiljada ljudi iz svih krajeva Srbije autobusima doputovali u Beograd dapozdrave Putina ispred Hrama Svetog Save, gde su mahali ruskim i srpskim zastavama i držali transparente s porukama zahvalnosti Putinu na srpskom i ruskom, uz zvuke ruskih pesama sa zvučnika.

- Srbija delikatno balansira između svoje želje da se pridruži svom najvećem trgovinskom partneru - EU, i svojih istorijskih veza s Rusijom, s kojom deli pravoslavnu hrišćansku veru i koja joj je pružala diplomatsku podršku tokom bombardovanja NATO-a 1999. godine - ocenjuje Rojters.

Navodi i da su, iako je Rusija tek peti najveći trgovinski partner Srbije, Srbi smatrali zaštitnikom i saveznikom pravoslavnu hrišćansku Rusiju tokom viševekovne istorije na Balkanu, gde žive i katolici i muslimani.

Britanska agencija prenosi i da je Putin obećao 1,4 milijarde dolara investicija u infrastrukturu za transport gasa u Srbiji, kao i da je poručio da će Moskva u potpunosti podržati Srbiju u pronalaženju rešenja za nerešena pitanja sa Kosovom.

Vladimir Putin, koji je u Srbiji dočekan kao heroj dok zvanični Beograd traži pomoć Moskve za sporazum sa Kosovom, osudio je formiranje Vojske Kosova rekavši da bi ona mogla da destabilizuje Balkan, navodi agencija Blumberg.

Foto: Telegraf

Srpska napredna stranka predsednika Aleksandra Vučića, koja se suočava sa antivladinim protestima, mobilizovala je danas, kaže Blumberg, hiljade svojih članova kako bi pokažali podršku predsedniku Putinu.

Agencija ocenjuje da Vučić traži načine da pridobije podršku Moskve u postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom, što je jedna od glavnih prepreka na putuka Evropskoj uniji.

Uz podsećanje da je Vučić izjavio da ne veruje da će sporazum o normalizaciji odnosa biti postignut u skorije vreme, a da će Rusija morati da odobri bilo kakav sporazum, Blumberg navodi da Vučić na taj način šalje signal da ne prihvata protivljenje EU o dogovoru kojim bi došlo do "izmene granica".

Blumberg navodi da sporazum kojim bi došlo do "izmene granica" plaši evropske lidere zbog toga što smatraju da bi takav sporazum postavio presedan i za druge slučajeve.

Blumberg ističe da je Putin danas izjavio da Rusija deli zabrinutost srpskih vlasti.

Uz podsećanje da su se Putin i Vučić sastali više od deset puta, agencija navodi da je Rusija već saopštila da želi kosovski sporazum koji je dobar po Srbiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA