≫ 

Zašto Putin nije održao govor pred okupljenim građanima?

Predsednik Rusije se sa tri reči obratio građanima ispred Hrama Svetog Save - očekivanja su bila daleko veća

  • 13

Prema procenama između 120 i 125 hiljada građana okupilo se ispred Hrama Svetog Save na Vračaru kako bi videlo, pozdravilo i čulo predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je juče boravio u jednodnevnoj poseti Beogradu. Videli su ga, neki su imali priliku da ga i pozdrave, a svi su ga kratko i čuli. Ipak, ogromna većina je očekivala i da će taj njegov govor biti znatno duži od tri reči na srpskom, odnosnom ruskom jeziku.

- Hvala na prijateljstvu - poručio je Putin na srpskom jeziku okupljenim građanima po izlasku iz Hrama Svetog Save. Istu poruku je ponovio i na svom maternjem, ruskom jeziku.

Bilo je to dovoljno da ga građani pozdrave gromoglasnim aplauzom i skandiranjem.

Ipak, mnogi na platou ispred Hrama, ali i oni koji su prenos gledali preko mobilnih telefona, tableta, računara i televizora, postavili su pitanje zašto predsednik Rusije nije održao duži govor.

Odgovor je, po svemu sudeći, jako jednostovan.

Program posete nije predvideo Putinove obraćanje. To je i on sam rekao nekih tri sata pre dešavanja ispred Hrama, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Putin i Vučić na konferenciji za medije - TANJA VALIC

Na pitanje da li će se obratiti Srbima okupljenim ispred Hrama Svetog Save koji priželjkuju da od njega čuju poruku podrške i prijateljstva, on je rekao:

- Program posete ne obuhvata učešće na mitingu i teško da ću tamo moći nešto da kažem bez prevodioca - ali je, želeći da prenese poruku, uz reči o karakteru srpsko-ruskih odnosa, naveo i da se veoma raduje takvim izrazima prijateljstva i parafrazirao i jednu poslovicu:

- Kada smo zajedno, tu je i pobeda.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da prema protokolu, nije ni bilo u planu da se Vladimir Putin obrati građanima ispred Hrama Svetog Save.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da prema protokolu, nije ni bilo u planu da se Vladimir Putin obrati građanima ispred Hrama Svetog Save-FOTO:TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

- Na kom mestu u svetu u bilo kojoj poseti ste videli da se predsednik Putin obratio, bilo kad u svom životu? Ja sam rekao - ako mogu da vas zamolim, znam da je mimo protokola, mimo svega, još u Palati Srbija sam mu rekao, pojavite se, mahnite im, recite im dve reči, šta god, samo nešto im recite. I čovek je to učinio i meni i tim ljudima i ništa više od toga - rekao je na konferenciji.

Protokol ruskog predsednika je, kaže, veoma strog i oni nikad nisu pristali da govori bilo gde, jer on to ne radi.

I Putin je to, dodao je, nedvosmisleno rekao još tokom konferencije za novinare u Palati Srbije, a bio je, ističe Vučić, oduševljen i srećan zbog podrške srpskog naroda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    18. januar 2019 | 14:18

    A sta bi rekao g.Putin ? On se zahvalio Srbiji a za direktnu vojnu i politicku pomoc je nuzan vojni savez Srbije i Rusije a koliko znam predsednik Srbije ni ovaj put nije nista uradio u tom pravcu. Onaj kome je potrebna pomoc mora zatraziti pomoc a ne suprotno ! Bez Ruskih vojnih baza u Srbiji i vojnog saveza sa Rusijom Srbija nikad nece povratiti NatoEU vojno okupiranu juznu Srbiju Kosovo i Metohiju !

  • Aca

    18. januar 2019 | 12:40

    Hvala mu to je veliki gest sto se uopste i zahvalio i pokazao jos jednom kakva je ljudina mi smo znali da nece pricati bilo je bitno samo da ga vidimo i da vidi koliko srbi imaju nade u njega i kloko ga vole!!!iako je prva meta on je ipak prisao narodu sa nekima da se pozdravi svaka cast veliki covek!!!

  • Tig

    18. januar 2019 | 12:38

    Zasto?Pa odgovor je je jednostavan,nije stajao pred publikom zbog mera bezbednosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA