≫ 

8 stvari koje ste možda propustili tokom Putinove posete (FOTO) (VIDEO)

U tih nešto preko 7 sati boravka u Beogradu, bilo je detalja koji su vam sigurno promakli i na koje šira javnost nije obratila pažnju

  • 22

Mnogo važnih stvari, izjava i govora obeležilo je poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji. U tih nešto preko 7 sati boravka u Beogradu, bilo je detalja koji su vam sigurno promakli i na koje šira javnost nije obratila pažnju. Ovih 8 stvari smo mi izdvojili:

1. PUTIN KASNIO VIŠE OD SAT VREMENA

Predsednik Rusije Vladimir Putin kasnio je više od sat vremena u dolasku u Srbiju. Naime, njegov avion je sleteo na beogradski aerodrom oko 13:10, iako je prvobitno bilo planirano da ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočeka u 11:50.

Međutim, ovo nije ništa neuobičajno kada je u pitanju Putin. Ruskog predsednika Vladimira Putina prati reputacija da voli da ga drugi čekaju, pa tako svetske lidere ostavlja na čekanju i po nekoliko časova. Ta Putinova praksa spominje se još od 2003. godine. Kasnio je na mnogobrojne važne sastanke, a čekali su ga bitni zvaničnici, kao i šefovi drugih država, i premijeri.

Poslednji takav slučaj zabeležen je nedavno u Helsinkiju gde se sastao s Donaldom Trampom. Putin je kasnio nešto više od 45 minuta, pa je tako "pomerio" unapred pripremljene satnice sastanaka.

Ipak najviše ga je čekala najmoćnija žena Evrope - nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je Putina na jednom sastanku 2014. godine čekala čak četiri sata i 15 minuta.

Dolazak Putinovog aviona - Foto: Tanjug

2. ULAZAK U PUTINOMOBIL

Bliski odnosi Vučića i Putina bili su vidljivi već tokom svečanog dočeka na aerodromu. Dok su crvenim tepihom šetali ka "Putinomobilu", dvojica lidera su se malo zbunila oko ulaska u auto.

Verovatno iz želje da ukažu počast, istovremeno su pokazali rukom jedan drugome rukom ko treba prvi da uđe u kola.

Na kraju su ih usmerili ljudi zaduženi za protokol i obezbeđenje. Vučić je u "Putinomobil" ušao sa bliže, desne strane, dok je ruski predsednik odšetao do zadnjih levih vrata, posle čega su dvojica državnika krenula do Groblja oslobodilaca Beograda.

3. POČASNI PLOTUNI

Brojni svetski državnici su dočekani ispred Palate "Srbija". Ipak, novinari ne pamte počast koja je ukazana ruskom predsedniku. Prvo su crkvena zvona oglasila dolazak kolone vozila u kojoj se nalazio Putin, da bi se tokom intoniranja himni Srbije i Rusije "začulo" i artiljerijsko oružje.

Naime, pripadnici Garde Vojske Srbije ispaljivali su počasne plotune tokom izvođenja "Bože pravde" i ruske himne.

4. POZDRAV PUTINA I PATRIJARHA IRINEJA

Poslednja stanica Putinovog boravka u Beogradu bio je Hram Svetog Save na Vračaru. Tamo ga je dočekoa patrijarh srpski Irinej.

Tu je viđen nekarakterističan pozdrav ruskog predsednika i poglavara SPC, tačnije jako čvrst zagljaj. Iako nije običaj da se tako pozdravljaju svetovni i duhovni poglavari, ovakav pozdrav, kako nam je rečeno u krugovima bliskim patrijarhu, pokazuju prisnost i bliske odnose Putina i Irineja.

5. ZELENI MARKER ZA PATRIJARHA

Prilikom obilaska Hrama Vučić i Putin su zajedno utisnuli kockicu mozaika u malter na zidu Hrama Svetog Save, a tim gestom duboke simbolike i zvanično je počela druga faza radova na uređenju enterijera ove zavetne crkve srpskog naroda.

Patrijarh Irinej, Vučić i Putin utisnuli po tri kockice u trobojku - Putin rusku, a patrijarh Irinej i Vučić srpsku - na mozaiku koji će se naći na zidu Hrama Svetog Save. Oni su se potom potpisali na maketu mozaika.

I dok su se Vučić i Putin potpisali crnim markerom, patrijarh Irinej se potpisao zelenim.

Zašto?

Zato što je zeleno mastilo privilegija patrijarha u SPC.

Patrijarsi se po vizantijskom pravilu i u duhu tradicije potpisuju zelenim mastilom i jedino takav potpis ima validnost ispod zvaničnih akata.

Printskrin

6. VUČIĆEVA MOLBA ZA PUTINA UPUĆENA PREKO PATRIJARHA

U jednom momentu tokom obilaska Hrama Svetog Save, Vučić je zamolio patrijarha Irineja da upita Putina da se ispred bogomolje obrati okupljenim građanima.

Upravo je to bilo pitanje za Vučića na današnjoj konferenciji za medije. Srpski predsednik je odgovorio pitanjem:

- Na kom mestu u svetu u bilo kojoj poseti ste videli da se predsednik Putin obratio, bilo kad u svom životu - rekao je i dodao:

- Ja sam rekao - ako mogu da vas zamolim, znam da je mimo protokola, mimo svega, još u Palati Srbija sam mu rekao, pojavite se, mahnite im, recite im dve reči, šta god, samo nešto im recite. I čovek je to učinio i meni i tim ljudima i ništa više od toga.

Vučić, Putin i patrijarh Irinej u obilasku kripte Hrama Svetog Save - Foto: Predsedništvo Srbije

7. RUKOVANJE SA GRAĐANIMA

Aplauzom i skandiranjem njegovog imena dočekan je predsednik Rusije ispred Hrama Svetog Save tokom posete Beogradu. Sa smeškom na licu Vladimir Putin nije odoleo da malo prekrši protokol i priđe masi građana koji su uzvikivali njegovo ime.

U društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića izdvojio je nekoliko trenutaka da se pozdravi sa ljudima koji su mu priredili dobrodošlicu.

8. NAKLON SRBIJI

Na kraju posete, Putina je sa aerodroma Nikola Tesla ispratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ruski predsednik se na svojevrstan način zahvalio domaćinima na gostoprimstvu. Putin s pre ulaska u avion poklonio Srbiji.

Putin se poklonio pre ulaska u avion - Foto: Predsedništvo Srbije

VIDEO: Bratski zagrljaj Putina i Vučića na aerodromu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    18. januar 2019 | 20:07

    Šta reći u zadnjih 20 i više godina NAJLEPŠI DOGAĐAJ KOJI JE SE DOGODIO U SRBIJI - PREDIVNO - ŽIVELA SRBIJA I RUSIJA

  • Žare

    18. januar 2019 | 19:34

    Srbija i Rusija učvršćuju svoje prijateljstvo i šire saradnju na poljima tehnologije i ekonomije.

  • Miloš

    18. januar 2019 | 20:02

    Putin je dočekan i ispraćen kako i dolikuje velikom prijatelju Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA