Srbija na hrvatskom skeneru: Ponovljen zahtev "ispunite sve obaveze ili nema pregovora"

Marija Pejčinović Burić je rekla da njeno ministarstvo zajedno s drugim nadležnim ministarstvima svaki put kada je potrebno procenjuje ispunjavanje kriterijuma za pristupanje i u skladu s tim definiše stavove Hrvatske i prenosi ih relevantnim institucijama EU

  • 4

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić izjavila je danas da će Hrvatska insistirati da Srbija tokom pregovora s EU ispuni sve obaveze i dodala da se o tome neće pregovarati.

- Naša pozicija je jasna, bićemo striktni i fer. Moraće se ispuniti sva merila - rekla je Pejčinović Burić u Zagrebu na konferenciji za novinare na temu "Kontrola ispunjavanja obaveza Republike Srbije iz procesa pristupanja EU".

Ministarka je sazvala konferenciju pošto je poslanik opozicione stranke Most Nikola Grmoja nedavno u Saboru optužio da radi u interesu Srbije, jer ne saziva sednice komisije osnovane u vreme tehničke vlade 2016. s ciljem praćenja da li Srbija sprovodi merila iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

Ona je rekla da za razliku od te komisije koja je bila zadužena za praćenje prelaznih merila, aktuelna Vlada smatra da je važno "praćenje ukupnog procesa".

Foto-ilustracija: AP/Tanjug

- Zato je Vlada uzela sveobuhvatan i proaktivan pristup na rešavanje svih otvorenih pitanja kada je u pitanju Republika Srbija. Vlada je u kontekstu naših ukupnih odnosa s Republikom Srbijom aktivirala mehanizam koordinatora za rešavanje otvornih pitanja i otvorila ponovno rad medjudržavnih komisija za otvorena pitanja - dodala je Pejčinović Burić.

Ona je rekla da njeno ministarstvo zajedno s drugim nadležnim ministarstvima svaki put kada je potrebno procenjuje ispunjavanje kriterijuma za pristupanje i u skladu s tim definiše stavove Hrvatske i prenosi ih relevantnim institucijama EU.

- Do kraja pristupnog procesa Hrvatska će vrlo pažljivo pratiti ispunjavnje svih merila - rekla je Pejčinović Burić i dodala da o složenosti celog procesa govori i to što Srbija u pet godina pregovora nije zatvorila nijedno poglavlje.

Prema njenim rečima, Vlada će nastaviti da radi na zaštiti hrvatskih interesa i kroz bilateralne odnose sa Srbijom, ali i kroz njen proces pristupanja EU.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    18. januar 2019 | 20:41

    Da nam ustase kroje kapu,i da se trpamo pod isti krov sa njima...e to ce da bude malo morgen!!! Vala vas je dosta bilo!!!

  • Nije nego

    18. januar 2019 | 21:53

    Ne treba nam od Hrvatske nista i nista im ne treba ni dati, niti ustupiti a ni popustiti. Na granicnim prelazima iskljucivo graditi drvene mostove.

  • Titty Mcboob

    18. januar 2019 | 21:51

    Ustase da nam lupaju packe haha dajte politicari opametite se malo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA