≫ 

Dačić o Kosovu, Putinu i potencijalnim izborima: "Naučna fantastika da skinu Vučića sa vlasti, ruski predsednik govorio isto i javno i iza zatvorenih vrata"

Dačić je govorio o odnosima sa Rusijom, Putinom i mogućim izborima

  • 2

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas da ne može ni da potvrdi ni da demantuje da li je pacifička država Palau povukla priznanje nezavisnosti Kosova, kao i da do ponedeljka neće govoriti koja je to 13. zemlja povukla priznanje.

- Predstavnik te zemlje doći će u Beograd i zato sada neću da govorim o tome. Ja sam rekao da ću u ponedeljak (21. januara) objaviti koja je zemlja povukla priznanje. Sigurno je da će 13. zemlja to objaviti. Neka razmišljaju u Prištini o tome - rekao je Dačić za RTS.

Govoreći o tome što je prištinski Klajn Kosov objavio da je Palau povukla priznanje, Dačić je rekao da je zanimljiva pojava da sada prištinski mediji sami objavljuju koja je zemlja povukla priznanje.

- Ministarstvo spoljnih poslova takozvanog Kosva je dematovalo to, ali to nije smetalo (kosovskom ministru inostranih poslova Bedžetu) Pacoliju da pošalje pismo predsedniku Palaua u kome izražava čuđenje zbog toga - rekao je Dačić.

On je dodao da su prilikom posete Beogradu i predsednik Rusije Vladimir Putin i šef diplomatije Sergej Lavrov rekli da su iznenađeni koliko je zemalja Srbija uspela da privuče na svoju stranu.

Printskrin: Youtube / RTS

O PUTINOVOJ POSETI

Tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina u četvrtak Beogradu, nije bilo razlike u onome što je on govorio javno i što je govorio iza zatvorenih vrata, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

- Putin je još jednom ponovio da će podržati sve što je dobro za Srbiju i što Srbija misli da je dobro, ali da ostaje čvrsto u osudi kosovskih jednostranih akata - istakao je Dačić gostujući na RTS.

Poseta ruske delegacije je bila propraćena velikom srdačnošću, jer Srbija, kaže Dačić, s Rusijom nema otvorenih pitanja.

- Osnovna nit je veliko prijateljstvo koje postoji, ne istorijskog karaktera o vekovnom prijateljstvu, već prijateljstvo koje se dokazuje na delu, političkom i ekonomskom planu. Imamo dobre rezultate u prethodnom periodu, u ekonomiji može i bolje. U političkom delu nije bilo velike razlike između onog što je bilo otvoreno rečeno i što je rečeno iza zatvorenih vrata. To je puna podrška Srbiji. I Putin i (ministar inostranih poslova Sergej) Lavrov su do detalja upoznati sa situacijom - naveo je Dačić.

Putin je, kaže, komentarisao i susret s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Rekao je da su na nekom skupu svi čekali da počne ceremonija i da to nije bio sastanak. To nije uticalo ni da Rusija promeni pozicije u vezi s Kosovom. To čak ni ne spada u zvanični sastanak, ukazao je šef srpske diplomatije.

Opcija je, kako kaže, da se dijalog nastavi, ako dođe do ukidanja kosovskih taksi na iz centralne Srbije, a laž je da se ne vrši pritisak na Prištinu.

Foto: Tanjug/ Tanja Valic

- SAD vrše pritisak. Laž je da nema zahteva. (Predsednik kosovske skupštine Kadri) Veselji je rekao da oni (SAD) to ne traže, to je laž, Stejt department je zvanično saopštio njihovom tzv. ambasadoru Flori Čitaku u Vašingtonu šta je njihov stav - ukidanje taksi. Oni neće dozvoliti da Priština bude prepreka postizanju dogovora i snosiće posledice zbog toga. Ne bi se Pacoli i Hodžaj povukli već... a i Tači je obećao u Americi da će raditi na ukidanju taksi - rekao je Dačić.

On je istakao da iganje "dobrih i loših policajaca" Srbiji ništa ne znači, jer ona ne postavlja neke uslove.

Naveo je i da je Lavrov, po Putinovom nalogu, uoči posete Beogradu poslao pismo šefici diplomatije EU Federiki Mogerini u kome je zatražio da ga informiše dokle je stigao dijalog Beograda i Prištine.

- Ona mu je odgovorila dan pre njihove posete Beogradu, ništa u suštini nije rekla. Ali je rekla da će taj dogovor ako bude postignut, morati da verifikuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - rekao je Dačić.

On je pojasnio da će konačni sporazum Beograda i Prištine morati da bude neka rezolucija Saveta bezbednosti UN, koja će u stvari predstavljati novu rezoluciju u odnosu na Rezoluciju 1244.

DAČIĆ O POTENCIJALNIM IZBORIMA

To što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi eventualni izbori bili prilika da ga neko skine sa vlasti, a naročito kosovski premijer Ramuš Haradinaj, naučna je fantastika, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- Čak i delovi opozicije koji stalno nešto kritikuju, a ne znaju kakva im je politika, hoće izbore na rečima, a mole Boga da se ne raspišu izbori - rekao je Dačić na RTS-u.

Prema njegovim rečima, izbori dolaze u obzir ako nema smetnji po državne interese.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ulazimo u jedinu predizbornu godinu, odnosno izbornu godinu praktično, 2020. godine treba da budu parlamentarni i lokalni izbori. Ako nema smetnji po državne interese, onda je svakako pitanje političke odluke kada će ti izbori da se održe. To ne bi bili na neki način vanredni, odnosno prevremeni izbori. S druge strane, ako ima državnih interesa važnijih od toga, onda izbora neće biti. To govori predsednik Vučić - rekao je ministar Dačić, podsećajući da je najveći državni interes Srbije Kosovo, a da dijaloga s Prištinom neće biti ukoliko takse ne budu ukinute.

Povodom izjave bivšeg predsednika Srbije i koalicionog partnera Borisa Tadića da rade zajedno, Dačić kaže i da to spada u domen političke fantastike.

- Apsolutno je nerealno da bilo ko na takav način razmišlja o tome šta će se s nama desiti u nekom periodu - rekao je ministar.

On je istakao da s predsednikom Vučićem radi zajedno već šest godina i da se među njima razvilo ne samo političko već i lično poverenje.

VIDEO: Putinova zdravica Vučiću: Dižem ovu čašu...

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mire

    19. januar 2019 | 12:34

    Ako dodje do nivih izbora ceda i bosko ce otici u politicki zaborav kao velja a sasvim moguce djilas i vuk pozderac.

  • Sloba

    20. januar 2019 | 12:18

    I za Slobu su to rekli ! Koferce , zaboravljas !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA