≫ 

Održan protest građana i dela opozicije pod nazivom "1 od 5 miliona" (FOTO) (VIDEO)

Prisutnima su se obratili glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo

  • 54

Sedmi građanski protest "Jedan od pet miliona", iza koga stoji i deo opozicije, kao i svake subote do sada počeo je u 18 sati okupljanjem građana na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Prisutnima su se obratili glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo.

Foto: Marko Jovanović

- Grešili smo, ali nemojte da nasedate na spinove da ovo ne može da uspe, jer upravo suprotno, građanski protesti imaju samo jedan cilj - da se smeni vlast i uspostavi sistem u zemlji. Hoćemo dogovor, ne da neko ponovo da bude vlast, hoćemo plan kako će se napraviti sistem da se ovo zlo nikad ne ponovi, da niko nikad ne dođe u priliku da radi ovo zlo... Hoćemo da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo i kako ćemo da vas smenimo - poručio je Trifunović opoziciji, a potom najavio da se Srbija budi jer se protestu pridružilo 15 gradova, a ima izgleda da se priključi još desetak gradova.

Foto: Marko Jovanović

Trifunović je upozorio da narod pristaje na izbore, ali ne na onakve na kakve su navikli ljudi iz vlasti.

Mikrofon je potom preuzeo Nikola Kojo, koji je pozvao na potpunu građansku neposlušnost, odnosno "da se ide do kraja, do blokada, kordona, neplaćanja"...

Foto: Marko Jovanović

- Nećemo RTS da gađamo jajima jer je to naš servis koji mi plaćamo, a koji si ti kidnapovao kao i sve u ovoj zemlji. Vučiću, ovo je kraj! - rekao je u uvodom delu Kojo i pozvao predstavnike opozicije da napuste sve institucije u kojima ima predstavnika vlasti i najavio da će se raditi na formiranju političkog tela protesta.

Foto: Marko Jovanović

Govornici su naveli da će, ukoliko niko s RTS-a ne bude izašao da s njima razgovara, ostaviti neke poruke.

Foto: Marko Jovanović

Reč je o poznatim licima koja su se mogla videti i na ranijim protestima, a koji su se danas javno usprotivili ideji organizatorke Jelena Anasonović da se jajima krene na Radio televiziju Srbije (RTS). To bi bio prvi čin nasilja na neku od institucija u državi.

Foto: Marko Jovanović

- Dragan Bujošević i Nenad Lj. Stefanović izgleda nisu tu. Rekli su nam da moramo da pošaljemo pismo na prijavnicu, pa će videti da li mogu da nam zakažu sastanak - objasnio je Trifunović okupljenoj masi ispred nacionalne televizije, koju je zamolio da glasnim uzvicima "ua" pokažu svoj stav o RTS.

Foto: Marko Jovanović

On je onda pročitao pismo profesora Filozofskog fakulteta koji su se takođe pridružili demonstrantima. Posle kraćeg zaustavljanja ispred RTS-a, građani su nastavili šetnju uz dato obećanje da će "odloboditi i tu zgradu".

Foto: Marko Jovanović

Kolona je potom prošla pored Predsedništva Srbije, na koje je bačeno jaje.

Foto: Marko Jovanović

Na ulici su se najčešće mogli čuti povici "Izlazite napolje" i "Vučiću odlazi", a okupljeni su nosili transparente "Reci ne čiki sa sendvičima", "Dosta smo vas gledali", "Država srama", "Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove", "Ima nas najviše", "Probudi se, ustani Srbijo" i "Jedan jedini zahtev - Vučić ostavka".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Lider Dveri Boško Obradović, jedan od učesnika u protestnoj koloni, nešto ranije oko 16 sati je svoje pristalice poveo u "medijsku šetnju" počev od zgrade Pinka, REM-a i Informera sa namerom da traže ukidanje nacionalnih frekvencija.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Plan je bio da se demonstranti zaustave kod zgrade Radio televizije Srbije, gde su ranije od direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i glavnog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića zahtevali da ih prime na sastanak pre nego što podnesu ostavke, jer su "osramotili novinarsku profesiju".

Foto: Marko Jovanović

Neki od ranijih zahteva protesta koje organizatori navode, između ostalih su, pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Foto: Marko Jovanović

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS Dragana Bujoševića i urednika RTS Nenada Lj. Stefanovića.

Inače, protesti se pod istom parolom juče održani u više gradova Srbije, u Novom Sadu, Nišu, Boru, Zaječaru itd.

Poslednji put protest je u Beogradu organizovan u sredu, 16. januara, na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića, sa zahtevom da se otkrije nalogodavac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA