≫ 

Dijalog Beograda i Prištine mora rezultirati rešenjem: Crnogorski i albanski predsednik razgovarali u Podgorici (FOTO)

Đukanović uz najviše počasti dočekao Metu

  • 5

Predsednici Crne Gore i Albanije, Milo Ðukanović i Iljir Meta, saglasili su se danas u Podgorici da epilog dijaloga između Beograda i Prištine mora rezultirati rešenjem koje neće ugroziti stabilnost regiona, preneo je portal RTCG.

- Saglasili smo se da naše dve zemlje imaju interes da se dijalog između Beograda i Prištine nastavi. To podrazumeva našu spremnost da u punoj meri pokažemo odgovornost prema naporima koje će Srbija i Kosovo ulagati u ovaj dijalog - naveo je Ðukanović.

Posebna paznja je, kako je rekao, posvećena daljoj saradnji u okviru regiona, u smislu jačanja stabilnosti.

Kako je dodao, i napredak koji je ostvaren u Makedoniji je konstatovan.

- Naše je uverenje da će Makedonija iskoristiti svoju šansu. Imali smo deo pažnje prema pitanjima oko BiH. Govorili smo o unapređenju manjinskih prava dve zemlje, to su pitanja koja se nikad ne završavaju. Crnogorska manjina u Albaniji, i albanska u Crnoj Gori, najpouzdaniji su most međudržavne saradnje - rekao je Ðukanović.

Meta i Đukanović - FOTO TANJUG

Crnogorski predsednik je rekao da će nastaviti s utvrđivanjem granica između njihovih dveju zemalja, a bilo je razgovora i o tome kako unaprediti ekonomsku saradnju dve države.

Meta je kazao da je jako važan dijalog Beograda i Prištine.

- To je važno za celi region i integracione procese Zapadnog Balkana - rekao je Meta, preneo je portal CdM.

Meta je nakon razgovora sa crnogorskim kolegom Ðukanovićem kazao da dve države imaju sve razloge i temelje da grade zajedničke puteve.

- Naši odnosi za primer. Razgovarali smo o važnim projektima dve države. Dalja integracija Albanaca u Crnoj Goi je bila jedna od naših tema. Ponosan sam na doprinos Albanaca u Crnoj Gori koji su bili neokolebljivi u podršci evroatlanskoj integraciji Crne Gore - rekao je Meta.

Dvojcia predsednika u Podgorici - FOTO TANJUG

Istakao je da su Albanci u Crnoj Gori doprineli jačanju mira, sigurnosti, stabilnosti.

- Treba unapređivati prava Albanaca i više ih uključivati na lokalnom i džavnom nivou. U Albaniji ćemo nastaviti da se angažujemo još više i afirmišemo parava Crnogoraca - dodao je on.

Meta je posebno čestitao napredak Crne Gore ka EU.

- Ubrzo ćemo u Tirani organizovati samit Brdo Brioni, i iskazujem poštovanje za podršku Crne Gore koja je poriznala Kosovo. Crna Gora doprinosi razvoju Balkana -jasan je on.

Meta je ranije danas u Podgorici doputovao u dvodnevnu zvaničnu posetu Crnoj Gori, a u Podgorici ga je uz najviše državne počati dočekao predsednik Milo Ðukanović.

Doček u Podgorici - FOTO TANJUG

Predsednik Albanije će se sastati i sa predsednicima Skupštine i vlade, Ivanom Brajovićem i Duškom Markovićem.

Drugog dana posete Meta će posetiti katedralu Svetog Petra Apostola u Baru i barsku nadbiskupiju, a u Ulcinju će mu biti upriličen radni ručak sa članovima Nacionalnog saveta Albanaca.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • я

    21. januar 2019 | 15:04

    Nama crnogorci nisu braca.

  • Joka

    21. januar 2019 | 13:48

    NIkada nas necete posvafjati Srbi i Crnogorci braca zauvek.!!!

  • Ostoja

    21. januar 2019 | 22:07

    Crnogorsko rukovodstvo je Srbiji i srbima zabilo noz u leđa. Mi srbi to netreba nikad da zaboravimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA