≫ 

Rumunski šamar Prištini! Blokada iz Bukurešta: Vaši postupci stvaraju probleme zato nema ukidanja viza

Rumunski ministar inostranih poslova Teodor Melaskanu je ukazao da su mnoge članice EU zabrinute zbog postupaka prištinskih vlasti

  • 6

Rumunija je danas izrazila sumnju da će Evropska unija (EU) ubrzo ukinuti vize za stanovnike Kosova, a razlog za to su sporne odluke prištinskih vlasti u novije vreme, pre svega uvođenje kaznenih nameta na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), kao i namera da osnuju oružane snage Kosova.

Predstavljajući program svoje zemlje tokom polugodišnjeg predsedavanja Unijom, rumunski ministar inostranih poslova Teodor Melaskanu je ukazao da su mnoge članice EU zabrinute zbog postupaka prištinskih vlasti.

- Takvi postupci stvaraju nove probleme umesto da se rešavaju postojeći - rekao je on na skupu u jednom briselskom institutu.

Melaskanu je naveo da je Rumunija pozvala šefove diplomatija zapadnobalkanskih zemalja na sastanak Spoljnopolitičkog saveta EU 31. januara u Briselu.

- Ako tom prilikom bude saglasnosti u EU da se preduzmu koraci u pravcu ukidanja viza za stanovnike Kosova, Rumunija se neće isprečiti, ali sumnjam - rekao je on.

Foto: Shutterstock

Tokom predsedavanja EU, Rumunija će posebnu pažnju posvetiti podsticanju pristupa zapadnobalkanih država Uniji.

Tako bi, kako je naglasio Melaskanu, Makedonija i Albanija trebalo da dobiju "zeleno svetlo" za početak pregovora krajem juna, a Srbija i Crna Gora da otvore nova poglavlja u predpristupnim pregovorima.

Od BiH se očekuje da reši svoja unutrašnja pitanja vezana za spremnost za početak pregovora.

Šef rumunske diplomatije je zaključio da je ispunjavanje obećanja EU da će primiti zapadnobalkanske države u članstvo važno za "očuvanje njene verodostojnosti", te da bi poseban podsticaj Uniji trebalo da bude da se pojavljuju "takmaci sa svojim modelima za integraciju regiona".

VIDEO: Prištinska delegacija na "ribanju" u Briselu

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika delija momak

    22. januar 2019 | 12:40

    Uvek bili braća 👍💪💪💪

  • DARKO 100%

    22. januar 2019 | 12:52

    Dositej Obradovic je najbolje rekao o Albancima,i zasto oni nikad ne mogu napredovati a kad je to bilo kad je nas Dositej to pricao ,bio je nas najveci Srpski prosvetitelj i prorok vremena gde je vreme potvrdulo tacnost njegove misli

  • Sibin

    22. januar 2019 | 12:59

    Bravo za nase prijatelje!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA