Tači kidiše na severni deo Kosovske Mitrovice: Proces je nezaustavljiv

Tači je imao sastanak sa predsednikom opštine Južna Mitrovica, Agimom Bahtirijem

  • 80

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, tvrdi da je proces za ujedinjenje Mitrovice nezaustavljiv.

Tači, koji se nalazi u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu, napisao je na svom fejsbuk profilu da je imao sastanak sa predsednikom opštine Južna Mitrovica, Agimom Bahtirijem, te da su tom prilikom, kako je naveo, konstatovali da su građani o tom pitanju "rekli svoju reč".

- Sada je red da deluju institucije, vlada, skupstina i predsednik - napisao je Tači.

Inače, Tači je juče na konferenciji za novinare, govoreći o teritorijalnom razgraničenju sa Srbijom, rekao da će Mitrovica, Trepča i Gazivode ostati deo Kosova i nakon eventualnog potpisivanja svobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Inicijativu za ujedinjenje Mitrovice pokrenuo je krajem prošle godine Bahtiri. Južni deo Mitrovice naseljavaju većinski Albanci, dok su na severu tog grada većinski Srbi.

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, odbacio je ranije Bahtirijevu inicijativu, ali je predsednik opštine južna Mitrovića nedavno peticiju sa potpisima građana, koji su ga podržali, predao predsedniku parlamenta Kadri Veseljiju.

Veselji mu je tada obećao da će peticija podrške inicijativi ujedinjenja Mitrovice biti ubrzo stavljena na dnevni red parlamenta.

IZJAVE O UJEDINJENJU MITOVICE PRETNJA SRBIMA

Izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da je proces ujedinjenja severne i južne Mitrovice nezaustavljiv, direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić ocenjuje kao pretnju Srbima na KiM.

Đurić - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ðurić je poručio vlastima u Prištini da ne prete aneksijom severne Mitrovice i da ne ugrožavaju mir, stabilnost i bezbednost na KiM i celog regiona, a međunarodnoj zajednici da prestane da žmuri nad nastojanjima Prištine da "zgazi srpske interese na KiM".

- Južna i severna Mitrovica su dva odvojena grada čak i po Ahtisarijevom planu. Tači bi trebalo da odgovori na pitanje zbog čega još uvek nije formirana Zajednica srpskih opština, čiji bi severna Mitrovica trebalo da bude sastavni deo ili je možda Briselski sporazum zaključivao neki drugi Tači - rekao je Ðurić za Tanjug.

Kaže da bi na ta pitanja Tači trebalo da odgovori domaćoj i međunarodnoj javnost, a javnost će, navodi, proceniti ko govori istinu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA