≫ 

Nema rehabilitacije za one koji su učestvovali u genocidu, to su ratni zločinci! Dačić poručio: Svedoci smo opasnog prekrajanja istorije (FOTO)

Rezivionizam dobija na intenzitetu u našem regionu i da u nekim zemljama već predstavlja trend, gotovo svakodnevnu pojavu - izjavio je Dačić na otvaranju međunarodne konferencije “Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije”

  • 11

Svedoci smo novog, sve jačeg i vrlo opasnog prekrajanja istorije, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istakao da u regionu i danas, 70 godina posle Drugog svetskog rata, postoji mržnja i revizionizam.

Dačić je na otvaranju međunarodne konferencije “Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije”, rekao da rezivionizam dobija na intenzitetu u našem regionu i da u nekim zemljama već predstavlja trend, gotovo svakodnevnu pojavu.

Dačić je međutim rekao da osude pokušaja revizionizma i opravdavanja zločina ne važe samo za neke druge, već i za nas.

- Oni koji su i kod nas vršili zločine za vreme Drugog svetskog rata i pomagali u vršenju holokausta i genocida ne smeju biti rehabilitovani jer su bili ratni zločinci - rekao je Dačić.

Oni koji su i kod nas vršili zločine za vreme Drugog svetskog rata i pomagali u vršenju holokausta i genocida ne smeju biti rehabilitovani jer su bili ratni zločinci-FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Dodao je da je Srbija zemlja koja je najviše propatila u ovom regionu i da nema pravo da na takav način vrši reviziju istorije.

- To ne izjednačava zločine koji su ovde počinjeni sa zločinima u Hvatskoj, ali ne mogu da ne reagujem sa istim ogorčenjem - rekao je Dačić.

On je napomenuo da će uvek biti pokušaja revizije istorije i opravdavanja zločina, ali da to nikada nije bilo ni u jednoj zemlji zvanična politika, a da postaji opasnost da u nekim zemljama u našem regionu dobije takve konotacije.

- Svedoci smo da godinama unazad imate pothranjivanje takve državne politike što stvara osećaj mržnje i u aktuelnom vremenu. Zato mi ne treba da se takmičimo sa njima i kažemo da su njihovi zločinci ipak bili gori. To su bili monstrumi, i jedni i drugi - kazao je Dačić.

On je istakao da su Srbi, Jevreji i Romi u Jasenovcu bili podvrgnuti sistematskom uništenju od strane ustaškog režima NDH i da se zbog svih nedužnih žrtava ne sme dozvoliti nasilno i perfidno menjanje pogleda na prošlost i istorijske činjenice, jer se tako relativizuju i negiraju stradanja celih naroda.

Dačić je podsetio da je Srbija zemlja koja je najviše propatila u ovom regionu-FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

- Posebno je alarmantno ako pokušaji negiranja zločina i prekrajanja istorije dobijaju indirektnu ili direktnu zvaničnu podršku, uključujući i pokušaj rehabilitacije zločinačkih režima, kao što je bio NDH - naglasio je ministar.

Navodeći da i danas postoji opasnost od oživljavanja i legitimizacije ideologije i političkih mišljenja koja su dovela do takvih strahota, Dačić je rekao i da reinterpretacije događaja iz perioda Drugog svetskog rata ponavljanjem postaju deo javnog govora i pokušaja opravdavanja zločina.

- Naša dužnost je da se protiv te prakse borimo, a naš zadatak da štitimo i negujemo kulturu sećanja kako se takva mračna poglavlja ne bi nikada ponovila - istakao je Dačić.

On je naveo da je Srbija podržava aktivnosti kojima se čuva sećanje na žrtve holokausta i genocida kroz obrazovni program, ali i proces vraćanja imovine žrtvama i podsetio da je usvojen i važan zakon kojim je to regulisano.

Srbija podržava aktivnosti kojima se čuva sećanje na žrtve holokausta i genocida kroz obrazovni program, ali i proces vraćanja imovine žrtvama i podsetio da je usvojen i važan zakon kojim je to regulisano-FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Dačić je ukazao da nečuveni karatkter zločina počinjenih nad Srbima, Jevrejima i Romima zahteva od javnosti da ostane posvećena sećanju i odavanju počasti žrtvama, iznošenju stravične istine i suprotstavljanju onima koji je iskrivljuju ili poriču.

U uvodnom delu konferencije govorio je i direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Ðurić Mišina, koji je upitao ko brani Srbiji da na Starom sajmištu, mestu nemačkog koncentracionong logora, izgradi memorijalni kompleks u kojem bi Srbi, Jevreji i Romi mogli da ispričaju svoja stradanja.

- Zašto u Donjoj Gradini nema nikakve muzejske postavke - upitao je Mišina.

On je ocenio i da u Hrvatskoj postoji revizionizam i da danasnja tumačenja logora Jasenovac mogu da se okarakterišu i kao cinizam, poput reči da je peć služila da se Srbi zagreju.

Dekan Fakulteta za poslovne studije i pravo Univerziteta Union Milan Radosavljević kaže da u čitavoj Evropi i svetu u poslednjim decenijama vodi borba za ponovnom interpretacijom istorije i da taj proces nije slučajno povezan sa jačanjem nacionalizma, populizma i retorike koja sadrži nacističke elemente.

- Istorija mora da nas nauči greškama koje smo pravili da ih ne bismo ponovili. Prošlost se ne može promeniti, ali se iz nje može naučiti - zaključio je Radosavljević.

DAČIĆ: KOLIKO GODINA TREBA DA PROĐE PA DA SE SRBI, BOSANCI I HRVATI DOGOVORE KAKO DA NASTAVE DALJE?

- Koliko još godina treba da prođe da Srbi, Hrvati i Bošnjaci probaju da se dogovore o tome kako će da nastave dalje - upitao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić komentarišući objavljivanje snimka dece srpske nacionalnosti u Vukovaru koja nisu ustala prilikom intoniranja hrvatske himne.

Taj snimak je na službenim stranicama Grada Vukovara objavio gradonačelnik, HDZ-ovac, Ivan Penava i iskoristio ga kao "dokaz" da je taj grad u "epicentru puzajuće velikosrpske agresije".

Koliko još godina treba da prođe da Srbi, Hrvati i Bošnjaci probaju da se dogovore kako će da nastave dalje, pitao je Dačić komentarišući snimak dece srpske nacionalnosti u Vukovaru koja nisu ustala prilikom intoniranja hrvatske himne-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Vukovar je grad u kojem je živeo veliki broj Srba, a Penava je čovek koji je takođe izabran glasovima Srba. Postavlja se pitanje koliko još godina treba da prođe da Srbi, Hrvati i Bošnjaci probamo da napravimo neki dogovor oko toga kako ćemo dalje - rekao je Dačić.

On je naveo da u celom svetu postoje ratovi posle kojih nekadašnje zaraćene strane postaju prijatelji i rade u interesu svojih naroda.

- Nemačka i Francuska su se borile pa su napravile posle Drugog svetskog rata Evropsku zajednicu za čelik iz ekonomskih interesa a kod nas prođe 20 godina dok se ubeđujemo ko kome više treba da se izvini - rekao je Dačić.

Ocenio je da je to suludo i da se zato vrtimo u krug.

- Mi predlažemo da izađemo iz kruga i da idemo dalje. Ko je vršio zločine neka odgovara, a mi drugi treba da živimo normalan život - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    25. januar 2019 | 14:09

    Tako je Dacicu zele nas da proglase za genocidan narod.Iako smo se stalno branili od okupatora zele da nas predstave kao osvajace i zlocince a znamo i ko nasi" prijatelji zapad".Prvo oce da priznamo genocid u Srebrenici onda nad siptarima i kao Ameri i Nato su sprecili gemocid na njima a znamo da nam okupirali drzavu!Ovamo oce Srpsku da nam uniste i oduzmu a ovamo Kosovo srecom smo na vlast mi srbi u zadnji cas doveli vlasti koji se bore za nas!!!

  • Vosa

    25. januar 2019 | 15:39

    Mi Srbi smo najvise stradali od naci-fasista i njihovih sluga, najbrojniji smo bili u borbi protiv njih a danas se odricemo antifasisticke borbe i rehabilitujemo Nedica i Ljotica?!

  • YU 1957

    25. januar 2019 | 13:31

    Gde li su svrstali četnike i ostale koji nisu baš mnogo toga činili ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA