≫ 

Ako se raspadne vladajuća koalicija, takse ostaju: Haradinaj zapretio posle najnovije sednice u Prištini

- Što se tiče raspada koalicije i potencijalnih izbora, porez ostaje do juna - upozorio je premijer privremenih prištinskih institucija

  • 3

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, ponovio je stav da uvećane takse nametnute Srbiji i BiH neće biti ukinute i upozorio da, ako se vladajuća koalicija raspadne, ta mera će ostati na snazi do juna.

- Što se tiče raspada koalicije i potencijalnih izbora, porez ostaje do juna - upozorio je Haradinaj ukazujući na rokove koji su potrebni od raspisivanja izbora, preko njihovog održavanja do formiranja nove vlasti.

Haradinaj je, nakon sednice vlade, na kojoj je bilo reči o najnovijim previranjima u vladajućoj koaliciji, rekao da je ranije vidio predlog predsednika parlamenta Kadrija Veselija o ukidanju poreza privremeno na 120 dana.

Njemu je takav predlog neprihvatljiv i na to vlada, kazao je, neće pristati.

Izbegao je, međutim, da odgovori na pitanje da li se oseća izdanim od stranaka partnera u vladajućoj koaliciji.

Govoreći o uslovima koje je za suspenziju nametnutih taksa postavio SAD i EU, Haradinaj kaže da ko god ima problem sa tim, protiv je prava Kosova.

- Ako žele raspad koalicije zbog tih zahteva, neka to naprave. Ne verujem da SAD ima problema sa ovim uslovima, ako nekom drugom smetaju ovi uslovi, onda ćemo znati da se nosimo sa njima - rekao je on.

Haradinaj je rekao i da bi, ako Priština bezuslovno pristane na suspenziju taksi, onda to značilo i spremnost na odricanje od dela kosovske teritorije.

RTK je preneo da je Haradinaj, koji juče zatražio od SAD i EU održavanje medunarodne konferencije o Kosovu, izjavio da na njoj "definitivno nema mesta za Rusiju".

- Mislim da je bitno nastaviti sadašnju strukturu dijaloga u kojem posreduje EU, a za koji su, rekao bih, zainteresovane i SAD. Ne tražimo promenu forme dijaliga. Da budemo veoma jasni - ne želimo Rusiju u tom procesu. Rusija se već odavno povukla sa Balkana, nije nastavila da se interesuje za ovaj deo sveta, osim interesovanja da podržava status kvo, ili da sprečava članstvo zemalja u NATO - što smo i videli, ali nismo videli napore ka razvoju i pomirenju zemalja Balkana - naveo je Haradinaj.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosovka

    29. januar 2019 | 17:56

    Mrs

  • Dim

    29. januar 2019 | 15:52

    Ako se raspadne vladajuća koslicija šta će biti sa ministrima kosovske vlade iz Srpske liste? To me brine !

  • Cika Velja

    29. januar 2019 | 22:57

    Znas sta Ramuse,na totalno pogresan narod si se nameracio! Evo ti ja sad u ime tog naroda otvoreno velim:"Nosi te svoje takse i u grob ako hoces...zabole nas"!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA