≫ 

Ponašanje Prištine će se prvo obiti o glavu kosovskim Albancima: Brnabić iskritikovala politiku sukoba, blokada i barijera

- Ja sam sigurna da će to imati posledice, zato što jednostavno ne mogu da verujem da takva politika u 21. veku ne dovodi do bilo kakvih posledica i od strane njihovih partnera u SAD i od strane EU - rekla je premijerka Srbije

Premijerka Ana Brnabić rekla je večeras da Priština, za razliku od Beograda, vodi politiku konfrontacije i insistiranja na barijerama i sukobima, i dodala da veruje da će se takvo ponašanje prvo obiti o glavu Albancima na KiM i da neće proći bez posledica.

Komentarišući politiku Prištine i poteze koje vuku kosovski Albanci, Brnabićeva kaže da je to upravo primer u kome bi i ona volela da reaguje impulsivno, iako to nije politika Vlade Srbije, već razumna, pametna politika.

- Trebalo bi da ne koristim reči koje bih u ovom trenutku najradije iskoristila da opišem politiku Prištine. I ovo je danas (poseta SAD) primer gde Srbija ide i kakvu politku vodi i kakvu budućnost vidi za sebe. Dok mi razmišljamo o znanju, inovacijima, tehnologiji i boljem kvalitetu života za građane Srbije, oni i dalje razmišljaju i insistiraju na konfrontacijama, na sukobima, blokadama i barijerama - rekla je predsednica Vlade novinarima u Atlanti.

To, kako kaže, nije politika budućnosti, to nije politika 21. veka i ta politika će prvo da se obije o glavu Albancima na Kosovu i Metohiji.

- Mi ćemo nastaviti da budemo konstruktivni, da se okrećemo saradnji, da se barijere uklone - istakla je Brnabić.

Foto: Shutterstock

Ona je naglasila da se stvari ne smeju zamagljivati, iako Priština pokušava to da uradi.

- Pokušavaju da naprave situaciju koja je previše kompleksna, u kojoj ne razumete šta ko tamo radi - mislim da vode jednu te istu politiku. Treba da se vratimo na to da takse moraju da budu uklonjene, na to je pozvala i EU i više puta SAD i ostali relevantni međunarodni igrači i da pričamo o stvarima koje se tiču Briselskog sporazuma - da Priština, u aprilu će biti šest godina, ništa nije uradila od Briselskog sporazuma - rekla je ona.

Kakvi su to partneri, potpišu nešto a ne primene, upitala je premijerka i dodala da treba da se vratimo tome ko ispunjava obećano a ko ima politiku konfrontacija.

- To je ono što mi možemo da ponudimo svetu a onda oni koji podržavju Prištinu neka vide šta podržavaju -poručila je Brnabić.

Na pitanje kako da se stvari dovedu do toga da ukinu takse, jer ne slušaju ni Evropu ni SAD, premijerka odgovara:

- Ja sam sigurna da će to imati posledice, zato što jednostavno ne mogu da verujem da takva politika u 21. veku ne dovodi do bilo kakvih posledica i od strane njihovih partnera u SAD i od strane EU."

Ona je dodala da Srbija danas, kao što je vodila pametnu ekonomsku politiku, sada vodi pametnu, razumnu, stratešku politiku u smislu i naših međunarodnih odnosa i pozicioniranja Srbije.

- I to je on što se dešava. Konačno imamo jednu konstruktivnu politku, razmišljamo glavom a ne emocijama i to je dovelo do toga da danas imamo jednu balansiraniju politiku naših partnera u SAD, i svakako imamo to da EU više ne priča o dve strane. To je rezultat pametne, strateške, izbalansirane politike a ne vođenja emocijama kao do sada. To je teže, mnogo je lakše reagovati impulsivno, ali mnogo je pametnije ovako - navela je premijerka.

Ona, međutim, naglašava da će biti potrebno mnogo vremena da se promeni percepcija Srbije.

VIDEO: Ko je sve povukao priznanje Kosova i da li će se trend nastaviti?

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA