≫ 

Dramatično upozorenje CIA za 2019: Na Zapadnom Balkanu moguće etničke netrpeljivosti, vojni okršaj i nasilje

U izveštaju za ovu godinu pominju se tri najproblematičnije zone, Zapadni Balkan, Turska i Brezgit

  • 11

U najnovijem izveštaju Centralne američke obaveštajne službe o prognozama o opasnostima i izazovima u Evropi za tekuću godinu, kao tri najproblematičnije zone pominju se Zapadni Balkan, Turska i Brezgit, odnosno izlazak Velike Britanije iz EU.

Naime, kancelarija direktora za nacionalne obaveštajne poslove (Office of the Director of National Intelligence - DNI) Sedinjenih Američkih Država 29. januara 2019. pred Senatskim odborom za obaveštajna pitanja predstavila je izveštaj, a u delu koji se tiče sigurnosne situacije u regionu pominju se etničke netrpeljivosti, nasilje i otvoreni vojni sukob.

- Gotovo sigurno će i dalje ostati neki nizak rizik od izbijanja nasilja na Zapadnom Balkanu i mogućnost otvorenog vojnog sukoba tokom 2019. godine. Rusija će nastojati iskoristiti etničke napetosti i visok nivo korupcije kako bi sprečila sposobnost zemalja iz ove regije da se kreću napred prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u - navodi se u izveštaju koji je predstavio direktor DNI-ja Daniel R. Koats.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu za bezbednost za Telegraf.rs kaže da su izveštaji CIA uvek tačni i precizni.

- Istorija nas uči da do sada njihova analitika nije grešila. Što se Balkana tiče, on je problematično područje poslednjih 200 godina. Trenutno nema sumnje da su odnosi Beograda i Prištine pokušaj da se pronađe neko održivo rešenje između dve strane i da se između Srba i Albanaca generalno uspostavi neki mir, da to predstavlja vrlo veliki izazov i šansu da ukoliko taj proces bude tekao pozitivnim tokom, da se region Balkana stabilizuje jer je to najproblematičnija priča. Ipak, ne treba zapostaviti i Bosnu i Hercegovinu, gde se situacija komplikuje s obzirom na postojanje inicijative SDA da se ukine ime Republici Srpskoj, što je čista provokacija od strane bošnjačkih političara, pre svega Bakira Izetbegovića, koja je usmerena na to da se region destabilizuje - navodi profesor bezbednosti.

On kaže da s jedne strane imamo Vučića, Tačija i predstavnike zapadnih država, pre svega EU i SAD-a, koje žele da se do rešenja dođe, dok s druge strane imate ekipu oko Haradinaja, ali i Rusiju koja ne želi da se dođe do rešenja.

Foto: Medija centar Beograd

- Dva bloka su formirana unutar Srbije, tzv. Kosova i međunardone zajednice i zadatak jedne je da kreira prilike za konflikt. Destabilizacija bi najviše išla na ruku Rusiji, jer je glavna ideja da očuvaju svoje prisustvo i značaj u ovom delu Evrope - navodi

On ne vidi destibilišući potencijal u protestima.

- Demonstracije su pokušaj da se nanese šteta vladi id a se preuzme vlast, što je legitimno, ali mi se čini da nije dobar put - rekao je Dragišić.

On smatra da bi Srbija trebalo da insistira na čuvanju stabilnosti državnih institucija i razvijanje dobrosusedskih odnosa, ozbiljan i neprekidan dijalog sa susedima i insistiranje da se pitanje KiM reši kroz dijalog.

(S.I. / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nisu

    31. januar 2019 | 17:35

    Oni prognozeri oni su scenaristi i režiseri....

  • brana

    31. januar 2019 | 18:17

    Nadam se gradjanskom ratu u americi i onda ce u ostatku sveta biti mirno.

  • Goca

    31. januar 2019 | 16:53

    Tačnije rečeno oni planiraju da tu prave belaja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA