≫ 

Dok se priča o taksama Albanci sprovode pakleni plan za otimanje Trepče

Nakon prošlonedeljnog usvajanja Nacrta statuta AD "Trepča", koji je predložio nadzorni odbor tog kombinata, isti je prosleđen parlamentu i naći će se sutra na dnevnom redu

  • 53

Rasplet političkih previranja na Kosovu i Metohiji mogao bi se desiti sutra, za kad je zakazana sednica u parlamentu na kojoj će biti usvojen budžet Kosova. Ono što je malo poznato je da albanski političari planiraju i usvajanje Statuta Trepče, koji je u skladu sa namerom da se od Srba sa severa otrgne Trepča-sever kojom upravlja srpski menadžment.

Nakon prošlonedeljnog usvajanja Nacrta statuta AD "Trepča", koji je predložio nadzorni odbor tog kombinata, isti je prosleđen parlamentu i naći će se sutra na dnevnom redu.

Statutom se utvrđuju osnivači ovog akcionarskog društva, njihovi udeli, delatnost, organizaciona struktura, osnivački kapital, upravljanje, poslovanje i sva organizaciona pitanja povezana sa tom kompanijom. Usvajanjem ovog dokumenta došlo bi se do potpune centralizacije nad upravljanjem Trepče i praktično se otvario prostor za registrovanje nove kompanije. To bi označilo početak implementacije zakona o Trepči koji je Skupština tzv. Kosova usvojila krajem 2016. godine.

Vlada Srbije je, međutim, pomenuti zakon proglasila "ništavnim" dan nakon njegovog izglasavanja od strane institucija nepriznate države Kosovo.

Najava sutrašnjeg usvajanja Statuta jeste još jedan u nizu koraka pravnog nasilja koji Priština,rekao je generalni direktor Trpče, Jovan Dimkić-Foto: Tanjug/Biznis forum Leposavic

- Najava sutrašnjeg usvajanja Statuta jeste još jedan u nizu koraka pravnog nasilja koji Priština sprovodi nad kompanijom, ali i nad celim severnim delom Kosova i narodu koji tu živi. Trepča je najznačajniji privredni subjekat koji trenutno zapošljava 2500 radnika.Osim što ovo predstavlja otimanje imovine države Srbije i promenu vlasničke strukture, za posledicu će imati kompletnu promenu organizacione strukture Trepče i načina upravljanja njom - izjavio je za Telegraf generalni direktor "Trepče-Sever", Jovan Dimkić.

On je objasnio da bi to dalje vodilo ka uništavanju modela na koji funkcioniše Trepča Sever, a koji se do sada pokazao kao veoma uspešan.

- Trepča Sever ima finansijski samoodrživu proizvodnju već  duži niz godina sa potpunom solventošću tj.  pravovremenim i redovnim izmirivanjem svih svojih obaveza prema dobavljačima, pružaocima usluga, Poreskoj upravi Kosova i prema zaradama svojih radnika, što nije slučaj sa južnim delom Trepče gde imamo pojavu svakodnevnih štrajkova i nezadovoljstvo albanskih radnika upravo onim organima upravljanja koje je imenovala Vlada Kosova gde sede političari umesto stručnjaka - poručio je on i naglasio da bi u tom slučaju oni preuzeli potpunu kontrolu, u poslovnom smislu, nad svim važnim događajima Trepče sever.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

To bi vervatno na kraju rezultiralo i prestankom proizvodnih aktivnosti u Trepši sever i dovelo do gubitka ogromnog broja radnih mesta a nakon toga taj negativan trend bi se nastavio na socijalnom pa i na bezbednosnom planu i u krajnjoj liniji proterivanju Srba.

Vlada Srbije, naglasio je Jovan Dimkić, izjasnila se o ovom pitanju i iznela jasno svoj stav još 2016. godine, i neće dozboliti da "o našoj sudbini odlučuju drugi, koji su se, usput, pokazali nesposobni da to rade tamo gde su već bili nadležni svih ovih godina".

U izjavi za prištinske medije, predsednik tzv. Kosova, Hašim Tači, rekao je da "Gazivode, Severna Mitrovica i Trepča neće biti deo sporazuma Prištine i Beograda", prenela je RTK 2.

- To je za mene zatvoreno pitanje - rekao je on.

Video: Tači prolazi kroz Sever Kosova

(I.S./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivanka

    1. februar 2019 | 12:43

    Na sve su oni spremni, moramo biti pazljivi.

  • Ina

    1. februar 2019 | 12:57

    Siptari nece uspeti u svojoj nameri...

  • Kosta

    1. februar 2019 | 12:35

    Ocigledno je da Albanci ne planiraju da se smire i da ovakvim ponasanjem samo mogu da prouzrokuju vece probleme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA