Dačić Evropskoj uniji: Ubedite Prištinu da ukine takse! Jednostrani potezi pojedinaca nisu rešenje problema

Apelujemo na EU i njene države članice da ubede pojedine političke aktere u regionu Zapadnog Balkana, da jednostrani potezi nisu rešenje problema - rekao je ministar spoljnih poslova

  • 12

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u obraćanju na sastanku u Bukureštu, koji se održava se u organizaciji visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini i rumunskog predsedavanja EU, pozvao je članice Evropske unije da ubede vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, kako bi se mogao obnoviti dijalog.

On je podsetio da su takse od 100 odsto na snazi duže od dva meseca i objasnio da se tom odlukom prištinskih vlasti krše se odredbe sporazuma CEFTA i onemogućavaju dalji razgovori.

- Stoga apelujemo na EU i njene države članice da ubede pojedine političke aktere u regionu Zapadnog Balkana, da jednostrani potezi nisu rešenje problema, već da je najvažnije da se vratimo dijalogu kao jedinom ispravnom putu koji treba da dovede do sveobuhvatnog rešenja - istakao je Dačić.

On je poručio da Srbija čvrsto veruje da je interes Evropske unije, ali i NR Kine, stabilan i prosperitetan region Balkana, kao deo evropskog kontinenta.

Na marginama sastanka ministar Dačić imao je i niz bilateralnih sastanaka sa evropskim i regionalnim zvaničnicima-FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

- Logika je jednostavna: Ako se članice EU sve više otvaraju kineskom kapitalu i investicijama, onda nema razloga da to ne čini i Srbija, pogotovo sada nakon što pojedine članice EU učvršćuju partnerske odnose sa Kinom - rekao je Dačić.

On je ukazao da je EU je najveći trgovinski parner Kine, dok je Kina drugi po veličini trgovinski partner EU, tako da uzajamno mogu mnogo da dobiju od integracije i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Šef srpske diplomatije je dodao da je Srbija svesna da postoje razlike među članicama EU kada su u pitanju bilateralni odnosi sa Pekingom, ali da to ne sprečava EU da sarađuje dobro i otvoreno u oblastima koji su u nadležnosti Unije.

- Verujemo da intenzivna saradnja Unije sa Kinom može da doprinese boljem razumevanju i u drugim oblastima. Zajednički je cilj svih, i EU i nas kandidata, da se prevazilaze ekonomske barijere i da se pomogne jačanju koncepta multilateralizma kroz otvoren dijalog - rekao je Dačić.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Istakao da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, pored integracije u EU i jačanja saradnje sa susednim zemljama, takođe i produbljivanje odnosa sa zemljama iz drugih regiona, među kojima NR Kina ima veoma značajno mesto.

- Republika Srbija pridaje veliki značaj daljem jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa NR Kinom, saradnji u okviru inicijative ''Pojas i put'', kao i mehanizmu saradnje Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope "16+1" - rekao je Dačić.

On je istakao da su ključni interesi koji motivišu saradnju Srbije sa NR Kinom ekonomski razvoj i podrška koju NR Kina pruža Srbiji na međunarodnom planu, posebno u Savetu bezbednosti UN.

- Od početka naše borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, NR Kina pruža principijelnu podršku utemeljenu na međunarodnom pravu, što i danas čini, ne samo na sednicama Saveta bezbednosti UN, već i u drugim međunarodnim formatima, zalažući se da se, kroz otvoreni dijalog Beograda i Prištine, dođe do kompromisnog i održivog rešenja - napomenuo je Dačić.

Na marginama sastanka ministar Dačić imao je i niz bilateralnih sastanaka sa evropskim i regionalnim zvaničnicima.

(Telegraf.rs/Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    1. februar 2019 | 14:41

    Ама,пустите,ускоро ће да заведу и таксе и санкције половини човечанства,зар не видите да њих осамсто хиљада понижава и Трампа,и Еу,посебно немачку,те да Еу сада има доказ да су НЕДОРАСЛИ да имају државу,а камоли туђу територију.Онај као Калимеро,са сузама у окицама проси од нас признање,а при томе нас још и кажњава.За директан пренос у Лазу.

  • S. M.

    1. februar 2019 | 16:16

    U pravuste Dačicu. Mogu da zamislim kakvim bi prtiscima i pretnjama bila izložena Srbija da je samo pomislila da šiptarima nešto slicno uradi. Po ko zna koji put trpimo nepravdu pa dokle vise,? Šta smo kome zgrešili pa da nas Evropa i svet ovako kažnjavaju ?

  • PETAR 1

    1. februar 2019 | 14:27

    Postovani ministre pitam Vas, o cemu ce te razgovarati sa kosovskim vlastima posle evenualnog ukidanja taksi. Kazite kakav plan je usvojen, ili samo kupujete vreme parolama "ukinite".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA