Još 24 sata borbe za UN: Da li će svet čuti za divljanje Prištine?

Neizvesno da li će se u svatskoj organizaciji čuti za izveštaj o situaciji na Kosovu i Metohiji

  • 5

Još je neizvesno da li će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sutra, 7. februara, raspravljati o Kosovu, jer se tome protive četiri zemlje. Savet je u februar ušao bez preciznog dnevnog reda. Ekvatorijalna Gvineja, koja mu predsedava u februaru, stavila je Kosovo na dnevni red, međutim tome se protive velike sile.

- Kosovo je automatski na dnevnom redu u februaru, jer je vreme za izveštaj. Međutim, ima članica koje misle da je razmatranje izveštaja na tri meseca suviše često. Pregovori su u toku i ne mogu da predvidim njihov ishod - rekao je Anatolio Ndong Mba, ambasador Ekvatorijalne Gvineje.

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu (arhivska fotografija) - Foto: Tanjug/MSP

U skladu sa ranijim stavom da sednice o KiM treba da se prorede, protiv su SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska.

- Ako neko kaže da nema potrebe da to bude na dnevnom redu, sada kad je dijalog blokiran, kada postoje ovakve odluke, onda možete da očekujete da nikad više neće ni biti na dnevnom redu - rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, komentarišući zahteve pomenutih sila.

On je objasnio da je sednica na kojoj bi trebalo da se raspravlja o redovnom izveštaju o KiM zakazana za 7. februar, ali da nije izvesno da li će na njoj biti reči o Kosovu, jer će se verovatno tek tog dana usvajati dnevni red.

- Da bi se usvojio dnevni red, treba devet glasova. Teško da možemo da skupimo devet glasova da to bude na dnevnom redu, jer tu nema veta. Ali ne mogu ni oni da skupe devet glasova da ne bude - rekao je Dačić, koji se nalazi u Vašingtonu, gde učestvuje na Ministarskoj konferenciji Globalne koalicije za borbu protiv Daeša (Islamske države).

Dačić na konferenciji za medije uoči odlaska u SAD - Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

A, izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o KiM pokazuje zašto je važno da su u svetskoj organizaciji čuje za najnovije jednostrane akcije Prištine.

- Tenzije između Beograda i Prištine nastavile su da rastu i negativno utiču na mogućnost produktivnog dijaloga - konstatovao je Gutereš.

On je, u novom, tromesečnom izveštaju o stanju na Kosovu, izrazio zabrinutost zbog pojačanih tenzija između Beograda i Prištine, posebno na severu Kosova, zbog čega je pozvao lidere obe strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli dodatno ugroziti stanje na terenu.

Generalni sekretar UN je, istovremeno, upozorio lidere dve strane da izbegavaju poteze koji bi mogli voditi dodatnom dizanju tenzija, kao i da pomirljivim potezima traže način za napredak u dijalogu koji se vodi uz posredovanje Evropske unije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon poslednje sednice SB UN o Kosovu sa generalnim sekretarom svetske organizacije - Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da izveštaj generalnog sekretara UN govori da je situacija na Kosovu loša i da Kosovo nije ostvarilo nikakav napredak.

On je za RTS rekao i da izveštaj Antonija Guteresa opis realnog stanja.

- U poslednje vreme to su prilično uravnoteženi izveštaji, oni su jedna od najvećih političkih prepreka na međunarodnom planu da Priština pokuša da dovrši potpuno etničko čišćenje srpskog naroda i onemogući bilo kakav dogovor sa Beogradom - rekao je predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Povodom neizvesnosti oko toga da li će se o Kosovu raspravljati na sednici Saveta bezbednosti UN, Drecun je rekao da pojedine vodeće države pokušavaju da tu temu skinu sa dnevnog reda.

- Da se ne raspravlja ili da se retko govori o tome, oni smatraju da je to završena prica, da je to država, da je tamo napredak evidentan - kaže Drecun i dodaje da te države žele da prikažu lažnu sliku na KiM, čime ohrabruju Prištinu.

Drecun - Printskrin: Telegraf

- I dalje postoji nada da ćemo imati priliku da se pojavimo u SB UN i da ukažemo na ono što se dešava na teritoriji KiM - rekla je ministarka pravde Nela Kuburović novinarima u Beogradu.

Ona je navela da činjenica da se dan pred sednicu na kojoj je trebalo da se raspravlja o redovnom kvartalnom izveštaju još uvek ne zna da li će se to dogoditi pokazuje da pojedine zemlje članice SB UN nisu principijelne jer ne poštuju dokumente koje su same donele.

Kuburović - Foto: A. Nalbantjan

- To samo pokazuje da pojedine države nisu principijelne. Bilo je ustanovljeno da se na kvartalnom nivou podnosi izveštaj i raspravlja u SB UN u skladu sa Rezolucijom 1244, u čijem su usvajanju učestvovale i te članice, to pokazuje da ni same ne poštuju ono što su donele - rekla je Kuburović.

VIDEO: Vučić pred UN, 17. decembra 2018: Ubili su trgovinu i zarobili Srbe na KiM

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. februar 2019 | 17:23

    I OPET NASI ZAPADNI PRIJATRLJI AMERI,MALI AMERI,NEMCI I POLJACI -KO TE MOZE NAJBOLJE ZA..BATI NEGO PRIJATELJI!!!!!!

  • Cimi

    6. februar 2019 | 16:47

    Kako svet da cuje nesto od UN, sumnjam da neko slusa Un uopste. Bolje urazumeti i trazite resenje!

  • Posmatrac

    6. februar 2019 | 17:22

    Kako ti nasi prijatelji teraju Pristinu na dijalog vidi se u UN. Koga vi folirate ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA