≫ 

Važan telefonski poziv iz EU, tema dijalog Beograda i Prištine: Vučić razgovarao sa Federikom Mogerini

Vučić i Mogerini su ramoztrili situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno odnose Beograda i Prištine

  • 68

Zastoj u dijalogu Beograda i Prištine može biti prevaziđen samo kada Priština ukine takse na srpsku robu i prestane sa provokacijama, kao što je zakon o statutu Rudarskog kombinata "Trepča", ukazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u telefonskom razgovoru sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Vučić i Mogerini su ramoztrili situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno odnose Beograda i Prištine.

Kako je saopštila Pres služba Predsednika, Vučić je Mogerinijevoj ukazao na to da zastoj u dijalogu može biti prevaziđen samo kada Priština ukine takse na srpsku robu i prestane sa provokacijama, kakav je zakon o statutu Rudarskog kombinata "Trepča" koji je, kako je rekao, ništa drugo do otimanje srpske imovine.

Predsednik je naglasio da je takvo stanje neodrživo i da jednostrane mere Prištine štete miru i stabilnosti u regionu.

Vučić je Mogerinijevoj ponovio da će Srbija uvek biti opredeljena da radi u korist saradnje u regionu-FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Vučić je Mogerinijevoj ponovio da će Srbija uvek biti opredeljena da radi u korist saradnje u regionu.

On je ponovio i spremnost za nastavak dijaloga u potrazi za pravednim i održivim rešenjem, ukoliko se stvore neophodni uslovi.

Predsednik Vučić je zahvalio visokoj predstavnici Mogerini na razumevanju i na angažovanju da se postojeći problem reši.

U razgovoru je istaknuto i da je Srbija posvećena sprovođenju neophodnih reformi na evropskom putu.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručila je na svom tviter nalogu da Priština mora da ukine takse, a pregovori Beograda i Prištine treba da budu nastavljeni.

- Sveobuhvatan, legalno obavezujući sporazum o normalizaciji i o svim otvorenim pitanjima je hitno potreban i od ključnog značaja za Srbiju i Kosovo kako bi napredovali ka EU, kao i zbog stabilnosti i mira u regionu. Takse moraju da odu, pregovori treba da budu nastavljeni - napisala je Mogerini na Tviteru.

Video: Vučić, Tači i Mogerini otpočeli pregovore u Briselu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA