≫ 

Članice SB pod velikim pritiskom uoči sutrašnje sednice: Dačić o problemima unutar svetske organizacije

Mi smatramo da je situacija na Kosovu i Metohiji takva da i dalje podrazumeva obavezu Saveta bezbednosti da se bavi situacijom na KiM - rekao je šef srpske diplomatije

  • 3

Dan uoči sednice Saveta bezbednosti i dalje nije poznato da li će situacija na Kosovu i Metohiji biti na dnevnom redu, a članice svetske organizacije su pod velikim pritiskom i postoji otpor da se to pitanje razmatra, prenose mediji.

Istovremeno, u Vašingtonu šef diplomatije Ivica Dačić učestvuje na ministarskoj konferenciji globalne koalicije za borbu protiv Islamske države.

Pet zemalja koje nisu priznale Kosovo insistiraju da se sednica održi.

Dačić ukazuje da postoje veliki problemi unutar Saveta bezbednosti, odnosno da se jedan broj zemalja žestoko protivi tome da se sednice održavaju na tri meseca. I dalje je neizvesno hoće li je biti.

Foto: Wikipedia/Yuryi Abramochkin / Юрий Абрамочкин/RIA Novosti, Tanjug/Sava Radovanović

- Mi smatramo da je situacija na Kosovu i Metohiji takva da i dalje podrazumeva obavezu Saveta bezbednosti da se bavi situacijom na KiM, naročito u uslovima kada je dijalog prekinut, kada postoje nevcivilizacijske takse za robu iz centralne Srbije i BiH, kada, takođe, postoji niz jednostranih mera kao što je odluka o obrazovanju tzv. Vojske Kosova, odluka o 'Trepči' i najnovija Haradinajeva odluka da prekine komunikaciju sa UN zbog stava generalnog sekretara o taksama - naveo je Dačić.

Ministar ukazuje da je normalna reakcija da bude sednice, ali da je Srbija spremna da, iako nije deo tih konsultacija, pregovara o tome koliko će puta godišnje biti tih sednica.

- To ne zavisi od Srbije, već od vremena u kome generalni sekretar podnosi izveštaj, pošto je na tri meseaca, stoji da treba da ih razmatra Savet bezbednosti. Za nas je najvažnije da se ova tema zadrži na agendi Saveta bezbednosti. Da li će biti na tri, četiri ili šest meseci, o tome smo spremni da razgvoaramo. Mislimo da bi bilo dobro za sam nastavak dijaloga da sednica bude održana - naveo je Dačić.

USPEH BORBE PROTIV TERORIZMA ZAVISI OD SARADNJE DRŽAVA

Učestvujući na Ministarskoj konferenciji Globalne koalicije za borbu protiv DAEŠ-a u Vašingtonu, Dačić je naveo da je Srbija spremna da borbi protiv terorizma da veoma aktivan doprinos i naglasio da će uspeh borbe protiv terorizma zavisiti od saradnje država, odnosno bezbednosnih struktura, policija, bezbednosnih službi.

Istakao je da je veoma bitno i to što se predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp obratio na konferenciji jer, kaže, to je pokazalo da je borba protiv terorizma tema koja je visoko na agendi SAD.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

- Srbija je deo Koalicije za borbu protiv DAEŠ-a. Upozoravamo na to da postoje veliki problemi, naročito kada je reč o regrutovanju stranih boraca iz našeg regiona - rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je podsetio da je teritorija Kosova i Metohije, kada se gleda ukupan broj stanovnika, teritorija sa koje je bilo najviše učesnika ratova u redovima DAEŠ-a.

- Veliku opasnost predstavlja to da će se oni vratiti u naš region i da će se preneti teroristička dejstva i na naš region - istakao je Dačić.

OGOVARANJE SRBIJE PO SVETU NIKOME NE SLUŽI NA ČAST

Ministar spoljnih poslova rekao je da veoma negativno gleda na izjave lidera opozicionih stranaka koji u inostranstvu iznose stavove koji ne daju realnu sliku o Srbiji.

Foto: Tanjug/AP

- Veoma negativno gledam na različite izjave i nastupe lidera opozicionih stranaka Ðilasa, Jeremića i ostalih koji u inostranstvu iznose stavove o Srbiji koji ne odgovaraju realnom stanju - rekao je on.

Dodao je da s obzirom da se često nalazi na međunarodnim skupovima nikada ocene kakve iznosi opozicija nije čuo od predstavnika međunarodne zajednice, primetivši da stavovi opozicionih lidera ne stvaraju dobru sliku o Srbiji i nanose štetu nacionalnim i državnim interesima.

- Neophodno je da se u Srbiji sačuva politička stabilnost, to je važno za dijalog koji treba da bude nastavljen sa Prištinom, to je važno i za budućnost Srbije - poručio je šef srpske diplomatije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. februar 2019 | 20:50

    SB U VLASNISTVU AMERA ZNACI !!!!!

  • Milos

    6. februar 2019 | 21:07

    Imamo mi ko zastupa nase interese u SB UN.Zaslugom isklucivo Rusije i Kine, Kosovo vec skoro 11 godina ne moze da postane clan UN niti ce moci.Kosovo nisu cak priznali ni EU i NATO posto se takva odluka usvaja konsenzusom a kamoli clanice UN i SB UN.

  • Cika Velja

    6. februar 2019 | 20:49

    Savetnik ministra kvazi Kosova osudjen ratni zlocinac??? Simon Vizental treba da se njima bavi,a ne SB!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA