≫ 

Priština provocira, Brisel nesposoban da ih dovede u red: Zaharova kritikovala EU zbog Srbije

Marija Zaharova je naglasila da Priština nastavlja s politikom provokacija, čiji je cilj podrivanje stabilnosti i bezbednosti na Balkanu

  • 3

Situacija na Kosovu trebalo bi da bude u centru pažnje Saveta bezbednosti UN, saopštila je na redovnom brifingu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o prekidu komunikacije sa misijom UN u toj srpskoj pokrajini.

Marija Zaharova je naglasila da Priština nastavlja s politikom provokacija, čiji je cilj podrivanje stabilnosti i bezbednosti na Balkanu, preneo je Sputnjik.

- Uvođenje taksi od 100 odsto u novembru prošle godine na robu iz centralnog dela Srbije i Bosne i Hercegovine ozbiljno je otežalo snabdevanje kosovskih Srba. Ove mere su očigledno usmerene na nastavak politike etničkog čišćenja Srba i naravno proterivanja srpskog stanovništva. Osim toga, Haradinaj je 6. februara izjavio da unapred odbija da komunicira sa misijom UN na Kosovu, koja navodno neobjektivno ocenjuje situaciju u pokrajini - konstatovala je ona.

Printskrin: webtv.un.org

Skrenula je pažnju na činjenicu da je EU, koja ima mandat UN da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine, izgubila sposobnost da utiče na situaciju.

- U tom kontekstu, na sebe skreće pažnju odgovorna i uravnotežena pozicija Beograda, koja naglašava spremnost da se vrati dijalogu, kada takozvani kosovski premijer povuče svoje neprihvatljive odluke. Takođe, želela bih da naglasim da Srbija još nije preduzela recipročne mere - istakla je ruska zvaničnica.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЦГ

    7. februar 2019 | 23:00

    Браво Маро

  • Milorad Vujicic

    8. februar 2019 | 03:48

    Kad se drugi moraju boriti za nasa prava,umjesto da se izadje i kategoricki trazi u UN da semformiraju mjesovite jedinice zastite naroda na kosovu,cjelom kosovu sa sastavom srbskih vojnika jer to je teritorija Srbije,zakon Srbije koja je clanica UN.Zapad mora postivat UN rezolucije i time ponistiti njihovo odcjepljenje kosova,podrzavanje bezakonja na kosovu i ostalo.Dosta je lepih reci da bi nas neko vuko za nos i unistavao nam narod.

  • Тодорић

    8. februar 2019 | 03:18

    Еу није способна да заведе ред ни у ЕУ,мислим на жуте прслуке,а заводи ред код нас...карикатурално.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA