Počelo vanredno zasedanje Skupštine, poslanici SzS bojkotuju rad parlamenta (FOTO)

Na dnevnom redu se nalazi 40 tačaka

  • 10

Počelo je jedanaesto vanredno zasedanje Skupštine Srbije, a na dnevnom redu je više izmena i dopuna postojećih i neki novi zakoni iz više različitih oblasti. Poslanici okupljeni oko stranaka koje su deo Saveza za Srbiju (SzS),  otpočeli su bojkot rada parlamenta.

U skupštinskoj sali, klupe opozicionih poslanika su prazne. Zasedanju prisustvuju poslanici Srpske radikalne stranke, partije koja nije deo vladajuće većine u parlamentu.

Skupština Srbije - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na dnevnom redu zasedanja nalaze se zakoni iz oblasti obrazovanja, zatim izmene Zakona o Srpskoj književnoj zadruzi, izmene Zakona o oružuju, kao i izmene Zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti, koji je podnela predsednica Skupštine Maja Gojković. Poslanici treba da potvrde i više međunarodnih sporazuma.

Na predlog šefa poslaničke rupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića, parlament će o svim tačkama dnevnog reda voditi objedinjenu raspravu.

U SKUPŠTINI KONFERENCIJA ZA MEDIJE, BOJKOT RADA U "PLENUMU"

Stranke Saveza za Srbiju i pojedini samostalni poslanici saopštili su da od danas “aktivno” bojkotuju Narodnu skupštinu, što znači, kako su rekli novinarima, da će biti prisutni u zgradi parlamenta i držati konferencije za medije, ali neće učestvovati u plenumskoj raspravi.

Na prvoj pres konferenciji, a najavili su i sledeće, na pola sata, razvili su transparent “1 od 5 miliona” i pozvali ministra prosvete Mladena Šarčevića da podnese ostavku, jer je, kako kažu, uvredio i omalovažio profesore.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je, međutim, “sve iz vlasti” da podnesu ostavke jer, prema njegovim rečima, krše zakone i Ustav.

Boško Obradović je objasnio da je bojkot parlamenta primena dokumenta koji su objavili nedavno pod nazivom "Sporazum s narodom".

- U Srbiji ništa ne funkcioniše, od Ustavnog suda do drugih institucija. Mi ćemo na svakih pola sata držati konferencije za novinare i to će biti nastavak otvorenog parlamenta iz decembra - rekao je Obradović, podsećajući na događaj kada je opozicija ostala cele noći u skupštinskom zdanju.

Boško Obradović - Printskrin: Skupština Srbije

Konferenciju za novinare su održali Goran Ćirić (DS), Boško Obradović (Dveri), Sanda Rašković Ivić (Narodna stranka), Miroslav Aleksić (Narodna stranka) i samostalni poslanik Jovan Jovanović.

JERKOV: OSTAVILA SAM ŠARČEVIĆU IMENA PROFESORA

Poslanica DS Aleksandra Jerkov rekla je danas novinarima da je ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću danas ostavila peticiju sa potpisima više od 1.500 potpisa profesora i saradnika univerziteta i fakulteta koji su pružili podršku građanskim protestima.

Jerkov - Foto: Demokratska stranka

Jerkov je u Skupštini Srbije kazala da je peticiju ostavila simbolično na vratima sale u kojoj se održavala sednica odbora za obrazovanje.

- To su ljudi koje je ministar Šarčević ponizio, omalovažio govoreći kako tu nema ozbiljnih imena. Ostavila sam spisak da ga ponovo pročita, jer su tu imena pred kojima bi svaki ministar prosvete morao da bude manji od ''makovog zrna''. Ministar je danas došao da razgovara o nauci, a istovremeno ponižava one koji se time bave - rekla je Jerkov.

Jerkov - Foto: Demokratska stranka

Poslanica demokrata je poručila da ministar mora da zna da ne može na takav način da ignoriše akademsku zajednicu i da, kako je rekla, roditelji studenata nisu glasali da Šarčević i muftija Muamer Zukorlić vode obrazovanje u Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    11. februar 2019 | 11:42

    Па, они су и онако на силу угурани( Двери),а други једва прошли цензус!

  • Gile

    11. februar 2019 | 11:49

    Samo neka bojkotuju.Bolje ce bez njih SKUPSTINA i da funkcionise jer su je agresivnim ponasanjem i postupcima redovno ometali!

  • Cvrle

    11. februar 2019 | 11:42

    Ostavila spisak i uz put da podigne putne triskove i dnevnice!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA