≫ 

Tramp rešio da im slomi kičmu: Vašington uveo 4 mere protiv Prištine

Eksplicitna opomena Prištini zbog uvođenja taksi

  • 96

Sjedinjene Američke Države su očito uporne u nameri da nateraju privremene kosovske institucije da povuku odluku o taksama na proizvode iz Srbije i BiH, što bi bio prvi koraka ka odblokiranju pregovaračkog procesa, koji treeba da dovede do konačnog sporazuma Beograda i Prištine. Kako se može uočiti iz zvaničnih, ali nezvaničnih kanala komunikacije, Vašington je uveo četiri, slobodno se može reći, disciplinske mere Prištini.

- Vreme je da Kosovo ukine takse, da Srbija odgovori na konstruktivan način, da prestanu provokacije sa obe strane, da se Beograd i Priština vrate dijalogu koji predvodi Evropska unija, i da se obe strane odvažno opredele za mir - ocenili su u zajedničkom autorskom tekstu američki ambasadori u Beogradu i Prištini.

- Ako tako uradite, optimisti smo da možete postići istorijski sporazum o normalizaciji u 2019. godini - saglasni su Kajl Skot i Filip Kosnet.

Skat - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Iako je sam premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj rekao da SAD zapravo kreiraju politiku Prištine, on se oglušio o zahtev Vašingtona da povuče odluku o taksama.

Zbog toga se i sam našao na udaru jedne od mere koje Stejt department uveo protiv privremenih institucija samouprave u južnoj srpskoj pokrajini. Naime, sudeći po zvaničnim, ali i nezvaničnim odlukama Vašingtona, uvedene su 4 mere protiv Prištine:

1. Ramušu Haradinaju uskraćena viza za putovanje u SAD;

2. Obustava obuka predstavnika Prištine;

3. Obustava edukacija predstavnika Prištine;

4. Obustava vojnih poseta Prištini.

Kosnet - Printskrin: Youtube/ U.S. Embassy Pristina Kosovo

U vezi sa poslednjom merom, Ambasada SAD u Prištini potvrdila je danas da je komandant Nacionalne garde Ajove, general-major Timoti Or, otkazao posetu Kosovu zbog, kako kažu u ambasadi, taksi koje su za proizvode iz Srbije nametnule privremene prištinske insitucije.

Portparol američke ambasade u Prištini Ričard Maj izjavio je za sajt "Koha" da je poseta otkazana zbog taksi.

- Možemo da potvrdimo da je poseta generala Ora otkazana zbog tarifa za proizvode iz Srbije i BiH - rekao je Maj.

"Koha" je juče objavila da je odbijanje premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja da suspenduje taksu na proizvode iz Srbije i BiH uticalo na otkazivanje Orove posete Prištini.

Poseta je bila planirana za 16. i 18. februar, na 11. godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Direktorka Centra za evroatlantske integracije Jelena Milić kaže da je pomenuto otkazivanje posete Ora eksplicitna opomena Prištini zbog uvođenja taksi.

Milić je za Tanjug rekla da je otkazivanje posete, uz činjenicu da Ramuš Haradinaj nije dobio vizu za odlazak na Molitveni doručak u Vašington, jedna od najjačih konkretnih, vidljivih mera SAD nakon uvođenja taksi, i skreće pažnju da je Priština upozorena da mogu biti ugrožene i obuke i edukacije u oblasti vojne saradnje.

Milić - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Na pitanje da li će ta odluka SAD uticati da Kosovo ukine takse, Milić kaže da bi, ako znaju bilo šta o međunarodnim odnosima i diplomatskim porukama koje dolaze iz različitih tela američke administracije, Priština trebalo da "stavi prst na čelo".

- Trebalo bi da se upitaju i kakva je budućnost transformacije njihovih bezbednosnih snaga, ako su na ovako visok način upozoreni da je bilateralna saradnja sa SAD ugrožena zbog tvrdoglavih političkih odluka o taksama i blokadi dijaloga - kazala je Milić.

Podsetila je da se pre dve nedelje premijerka Ana Brnabić sastala sa šefom Nacionalne garde Ohaja, države SAD koja je partner Srbije za jačanje bilateralnih odnosa u oblasti odbrane, kao što je Ajova za Kosovo.

- Kosovo sada gubi tu vrstu podrške, a Srbija je jača - istakla je Milić.

Lideri kosovskih Albanaca našli su se u ozbiljnoj političkoj krizi, i potrebno im je da resetuju sat i dnevni red pregovora sa Srbijom, ocenili su istraživači Grupe za pravne i političke studije u Prištini Ljeke Batali i Perparim Kreieziju.

U tekstu za briselski portal Euraktiv (euractiv.com) autori navode da se Kosovo zapetljalo u političku krizu bez presedana. Oni podsećaju da je Vlada tzv, Kosova, u pokušaju da prikrije diplomatske neuspehe krunisane pripalim pokušajem učlanjenja u Interpol, uvela takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH što su pozdravili građani na Kosovu, ali ne i međunarodna zajednica.

- EU je zatražila da se porez odmah ukine, Priština je odbila zahtev, ali kada su njihovim primerom pošle i SAD podelile su glavne lidere vladajuće koalicije - Ramuš Haradinaj je ostao pri svojoj odluci, dok je Kadri Veselji rekao da bi radi zaštite saveza sa SAD, Kosovo moralo da preispita svoj stav - piše u pomenutoj analizi.

Veselji, Tači i Haradinaj - Printskrin: Kosova Press

U međuvremenu, učestale su konsultacije vodećih ljudi privremenih kosovskih institicija. Naime, danas je održan sastanak sa kojeg je stiglo šturo saopštenje da su predstavnici privremenih institucija u Prištini razgovarali su o završnoj fazi dijaloga, posebno o platformi za dijalog s Beogradom, za koju se, kako prenosi prištinska Koha, očekuje da će uskoro biti usvojena u skupštini tzv. Kosova.

Učesnici sastanka, predsednik i premijer, te predsednik skupštine i članivi tima za dijalog s Beogradom ocenili su da bi sve kosovske institucije trebalo da podrže platformu.

VIDEO: Ko je sve povukao priznanje Kosova i da li će se trend nastaviti?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA