≫ 

U četvrtak NATO raspravlja o Kosovu: Dve stvari u fokusu sastanka, neke članice su razočarane

U sredu počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane zemalja članica Alijanse

  • 26

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a sastaće se ove nedelje u Briselu u, kako su saopštili kritičnom trenutku za transatlantsku sigurnost. Na dvodnevnom sastanku u sedištu Alijanse jedna od tema biće i Kosovo. Kako je najavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u četvrtak će biti reči o južnoj srpskoj pokrajini.

Stoltenberg je kazao da će ministri odbrane članica alijanse na dvodnevnom sastanku, koji počinje sutra, razmotriti nivo podrške Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS), posle promene njihovog mandata.

- Neke članice smatraju da treba doći do transformacije u vojsku, dok su druge razočarane kosovskim taksama od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i misle da KBS moraju poštovati obaveze preuzete Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u sedištu NATO i dodao:

Stoltenberg - Foto: nato.int

- Oni su jasno dali do znaja da bezbednosne snage na Kosovu moraju da poštuju međunarodne obaveze, uključujući i Briselski sporazum, što podrzumeva da se neće kretati na Severu Kosova bez saglasnosti NATO i KFOR.

Stoltenberg je ocenio da je KFOR tokom dve decenije značajno doprineo stabilnosti na Zapadnom Balkanu, štiteći sve stanovnike Kosova i konstatovao da se "tu ništa ne menja".

- Proširenje NATO na Zapadni Balkan je ojačalo alijansu i doprinelo stabilizaciji Zapadnog Balkana, gde su se devedesetih godina vodili ratovi i činili zločini - izjavio je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO je imao ključnu ulogu u rešavanju tih sukoba, mada u regionu i dalje postoji mnogo problema.

Stoltenberg je izrazio izuzetno zadovoljstvo što će ministri odbrane NATO na sutrašnjem sastanku po prvi put pozdraviti koleginicu iz Skoplja - ministra odbrane Severne Makedonije Radmilu Šekerinsku.

Debata o preispitivanju angažmana sa Kosovskim bezbednosnim snagama će ostati na nivou rasprave, međutim prema saznanjima RSE, ne isključuje se mogućnost da u nekom trenutku u toku ove godine NATO odluči da ukine neke fondove za KBS.

Sa druge strane, američka ambasadorka u NATO, Kej Bejli Hatčinson, je potvrdila podršku njene vlade ali i alijanse za "Vojsku Kosova".

- NATO će nastaviti da radi sa kosovskom vladom kako bi pokušalo da adekvatno uspostavi oružane snage u kojima će biti obuhvaćene sve manjine, i koje će u toku izrastanja, postati snage koja će služiti za dobro i bezbednosti Kosova - izjavila je ona u sedištu Alijanse.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvonko

    12. februar 2019 | 13:18

    Jadan je NATO ako mu jedna Priština pravi zbrku.

  • Ina

    12. februar 2019 | 13:16

    Srbija nece dozvoliti progon naseg naroda na Kosovu....

  • Laki

    12. februar 2019 | 13:13

    Kao prvo, takse moraju biti ukinute, a kao drugo, formiranje vojske Kosova je nedopustivo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA