Stop progonu pravoslavaca na Kosovu! Srbi predali Trampu peticiju

Više od 35 hiljada potpisa je predato i Kongresu i Stejt Departmentu

  • 3

Zajednica američkih Srba u okviru "Kosovo prodžekta" (Kosovo project) predala je predsedniku SAD Donaldu Trampu, Kongresu i Stejt Departmentu, peticiju sa do sada prikupljenih više od 35.000 potpisa, sa zahtevom da se zaustavi progon pravoslavnih hrišćana na Kosovu.

U toj peticiji se apeluje na Sjedinjene Države da zaustave podršku progonu hrišćana i manjinskih zajednica na Kosovu, kaže se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Među potpisnicima peticije su, kako se navodi, i lideri zajednice američkih Srba koja se sastoji od sveštenika pravoslavne crkve, nosioca Emeritus katedre naučne fondacije Tesla, predsednik Srpskog nacionalnog veća, kao i mnogobrojni vlasnici malih preduzeća, advokati i pravnici.

Crkva Svetog Đorđa u Prizrenu nakon pogroma. Foto: Profimedia/AFP

Ističe se da su zajednica američkih Srba i njihovih prijatelja pokrenula je pre nešto više od mesec dana peticiju o neodrživoj situaciji na Kosovu, uz navođenje da je više od 250.000 pravoslavnih hrišćana, mahom Srba, i drugih manjina, uključujući Jevreja i Roma, etnički očišćeno i proterano sa Kosova.

Veliki broj ljudi je ubijen, kuće i farme su opljačkane, spaljene i uništene, dok je više od 150 crkava i manastira oštećeno ili u potpunosti uništeno.

Hrišćani na Kosovu su izloženi brutalnom nasilju dok je pristup mestima za molitvu zabranjen ili blokiran. Hrišćani i druge manjine lišene su u potpunosti ili delimično osnovnih potreba, hrane, lekova i medicinskih materijala, ukazuje organizacija "Kosovo prodžekt".

Ta organizacija navodi da svi oni koji žele da dodaju svoj potpis peticiji, to mogu učiniti ovde.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zo

    12. februar 2019 | 14:34

    Ne zavaravajte se . Kosovo je njihovo volje cedo kao dete. Pa najveca baza njihova je na Kosovu. Ne mojte da ste naivni. Mogu samo da ih zamole da ne rade to sto rade.

  • Boby

    12. februar 2019 | 13:30

    E sad su gotovi svi koji proteruju Srbe...

  • Zoran

    13. februar 2019 | 18:00

    E moji Srbi ako nemate nesto pametno reci osim vecitog sarkazma i negativizma, mozda je bolje ne reci nista. Svaki pokusaj promene na bolje koliko god izgledao mali, nepotpun, sanjalacki pa cak i naivan je bolji od statusa quo ili necinjenja. Stoga srdacno pozdravljam napore da se pomogne ljudima na Kosovu kao isvugde drugo gde je to potrebno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA