≫ 

Dačić najavio nova povlačenja priznanja Kosova: Treba nam još 6 zemalja

Ministar je rekao da od 193 zemlje čalnice UN, 91 zemlja sigurno nije priznala Kosovo, a da od 102 preostale zemlje, postoji nekoliko zemalja koje duže vremena, iako su priznale Kosovo, ne glasaju na međunarodnim forumima za Kosovo

  • 6

Očuvanje i zaštita teritorijalnog integriteta, evropske integracije i unapređenje saradnje sa državama širom sveta glavni su spoljnopolitički ciljevi Srbije, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istakao da je Srbija ojačala svoju poziciju na međunarodnoj sceni.

Dačić je na sednici Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije, na kojoj je predstavio izvešstaj o radu tog ministarstva za period od maja prošle godine do 1. febraura ove, rekao da to ministarstvo ulaže velike napore da bi se smanjio broj zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova i najavio nova povlačenja priznanja.

Govoreći o nedavnoj sednici SB UN, na kojoj je razmatran izveštaj generalnog sekretara o KiM, Dačić je rekao da je vođena velika borba da se ta sednica održi i da je postojala opasnost da se to ne desi, te podsetio da je dogovoreno da se ove godine održe tri sednice tog tipa, a sledeće godine dve.

- Time smo zatvorili to pitanje, više se neće postavljati pitanje da li će biti tih sednica ili ne. Kosovo je bilo iznenađeno što se ta sednica uopšte održala - rekao je Dačić i istakao da je ta sednica bila vrlo pozitivna za srpske interese.

Foto: Tanjug/MSP

Dačić je rekao da Srbija treba da održava i uspostavlja kontakte i sa manjim i manje uticajnim zemljama na svetu, između ostalog i da bi na međunarodnim forumima osigurala da glasaju u korist Srbije.

- Mnogi funkcioneri bi pre otišli u Brisel nego u Burundi, ali, verujete, u Burundiju je lepše, jer nas tamo vole. To su naše prijateljske zemlje gde niko od nas nije bio dvadeset godina - kazao je Dačić.

Navodeći da će ove godine ponovo biti glasanja na sednicama Uneska i Interpola, Dačić je rekao da Kosovo više nema većinu da može lako da uđe u važne međunarodne organizacije.

- Zato je bitno da držimo kontakte sa svim ovim zemljama kako bismo imali stabilnu sitauciju što se tiče onih koji bi glasali za naše predloge - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da Kosovo ne može da bude član OEBS, a da moguće je da se prijave za članstvo u Savetu Evrope, što bi bilo najteže sprečiti jer je većina zemalja članica priznala Kosovo.

- Pratimo situaciju u Savetu Evrope - rekao je Dačić.

Foto: Wikipedia

Dačić je najavio i nova povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, ali nije želeo da precizira o kojim zemaljama se radi, navodeći da se dešava da uoči njegovih razgovora sa pojedinim državama o povlačenju priznanja, te zemlje budu pod pritiskom SAD da to ne učine.

Ministar je rekao da od 193 zemlje čalnice UN, 91 zemlja sigurno nije priznala Kosovo, a da od 102 preostale zemlje, postoji nekoliko zemalja koje duže vremena, iako su priznale Kosovo, ne glasaju na međunarodnim forumima za Kosovo, poput Egipta, Omana…

- Da bismo imali većinu, treba nam još šest zemalja. Mislim da već sada imaju manje od pola, ali se ne zadovoljavam time da mi neko kaže da nisu priznali, treba nam papir - rekao je Dačić.

Ministar je rekao da Srbija posebnu pažnju posvećuje zemljama u karipskom i pacifičkom delu, kao i u Africi, Aziji.

- Tih 13 zemalja koje su povukle priznanje ukupno imaju 55 do 60 miliona stanovnika i zajedno oko milion kvadratih kilometara površine. To je i 13 glasova u Ujedinjenim nacijama - istakao je Dačić.

Foto: Wikipedia/Ningyou

Govoreći o bezbednosnoj situaciji, Dačić je rekao da Srbija radi na usaglašavanju teksta novog individualnog plana partnerstva sa NATO i ponovio da Srbija želi što bolje odnose sa alijansom, a da je trenutno na najvišem nivou koji može imati jedna zemlja koja ne želi da bude članica.

Kad je reč o ukidanju viza, Dačić je rekao da bezvizni režim Srbije sa EU nije ugrožen iako EU upozorava Srbiju da ne ukida vize nekim zemaljama, odnosno da Srbija prati viznu politiku EU.

- To nam pravi probleme, jer naši prijatelji nisu istovremeno i njihovi prijatelji - rekao je Dačić.

Ministar kaže da je bilo problema sa Iranom, kojem je Srbija ukinula pa ponovo uvela vize nakon intervencije EU, budući da se jedan broj građana Irana koji su došli u Srbiju nisu vratili, već su pokušali da idu dalje u EU.

- Ali nije kod nas ušlo 100.000 ljudi, ušlo je 45.000, a izašlo 22.000, 23.000, pa neće deset hiljada da preplavi ceo kontinent - primetio je Dačić i dodao da je to bio pokušaj i da se izvrši politički pritisak.

Dačić je izjavio da su se stvorili međunarodni uslovi da se eventualni kompromis Beograda i Prištine verifikuje i doživi međunarodne garancije, ali da Priština ne želi kompromis i onemogućava nastavak dijaloga.

- Stekli su se međunarodni uslovi da se kompromis Beograda i Prištine verifikuje i doživi međunarodne garacije, ali u ovom trenutku niko ne može da kaže šta će da se desi, budući da Priština stalno iznosi različite stavove i izjave -rekao je Dačić.

On je ocenio i da je nivo odnosa SAD i Kosova "za oktavu niži" zbog odbijanja Prištine da povuče takse na srpske proizvode, ističući da SAD nisu promenile svoj stav po pitanju nezavisnosti Kosova, ali da su pod uticajem Beograda shvatile da nema rešenja bez kompromisa.

- Oni su to shvatili i sada dolaze u situaciju da se Kosovo percipira kao prepreka za dolazak do krajnjeg rešenja - rekao je Dačić.

Dačić je istakao i da je pismo Vašingtona kosovskim liderima znači da su podrška SAD i nivo odnosa barem za jednu oktavu niži, te i da je otkazivanje posete američkog generala Prištini takođe simbolična poruka.

On je dodao i da Priština ne želi kompromis i da neće da prihvati ni zahteve SAD što onemogućava nastavak dijaloga.

Ističe da bi za Srbiju bilo značajno da se dijalog nastavi i da ne treba gubiti vreme, budući da srpskim interesima odgovaraju trenutni međunarodni odnosi i administracija u SAD.

- Haradinaj je okarakterisao Mogerini kao neprijatelja Kosova i prvi put smo u situaciji da Mogereini, Han, SAD, Francuska, Rusija saglasne da je potreban kompromis - rekao je Dačić.

Takav stav ne dele Nemačka i Velika Britanija, koja, dodaje, ima tradicionalno negativan odnos prema Srbiji, dok Nemačka gaji strahove zbog rešenja koje bi tumačili kao promenu granica.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X

    13. februar 2019 | 15:59

    Dacica za dozivotnog diplomatu , boljeg nemamo !

  • Vlada

    13. februar 2019 | 17:57

    Bravo Dacke care. Ceo SPS kadar briljira u svojim Ministarstvima.

  • KK

    13. februar 2019 | 18:21

    "Nategnucemo " nekako i tih 6 zemalja, a za taj Burundi Tadic nikada nije ni cuo, a ni posetio!!??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA