≫ 

Ministri članica NATO zasedali iza zatvorenih vrata, pa saopštili 4 stvari u vezi sa Srbijom i Kosovom (FOTO)

Ključna odluka sledi tokom proleća

  • 17

Kosovo i Metohija su bili među glavnim temama razgovora drugog dana samita NATO-a. Generalni sekretar Jens Stoltenberg posle sastanka ministara odbrane zemalja članica Alijanse saopštio četiri važne stvari u vezi Srbije i KiM, koje se tiču transformacije KBS u "Vojsku Kosova", pokreta KBS na Sever južne pokrajine, taksi i vojne neutralnosti Srbije. 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da, posle najave transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u "Vojsku Kosova", Alijansa razmatra nivo saradnje sa KBS i da se očekuje da će odluka biti doneta tokom proleća.

- Takođe smo razgovarali o našoj misiji KFOR-a na Kosovu. NATO je čvrsto posvećen stabilnosti na zapadnom Balkanu. Ove godine obeležavamo 20 godina od pokretanja misije KFOR. I naša misija ostaje nepromenjena, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Mi smo tu da održimo sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu. I to je ono što mi radimo. U isto vreme, posle odluke o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, mi sada razmatramo nivo saradnje NATO-a sa KBS-om. Ta rasprava je u toku. Očekujemo da ćemo odluke doneti kasnije tokom ovog proleća - kazao je Stoltenberg drugog dana sastanka ministara odbrane članica Alijanse.

Stoltenberg - Foto: nato.int

On je rekao da lično i dalje smatra da je odluka o transformaciji KBS u vojsku došla u pogrešno vreme i da nametanje poreza ne doprinosi dijalogu između Prištine i Beograda.

- Na sastancima sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i predsednikom Vlade Ramušem Haradinajem smo izneli stav članica NATO da je izabran loš trenutak za transformaciju KBS - rekao je i ponovio stav o taksama na proizvode iz Srbije i BiH:

- Visoke tarife ne pomažu proces. Sada smo videli da su se Sjedinjene Države suprotstavile nametanju carina.

Konferencija za medije u sedištu NATO-a - Foto: nato.int

Šef NATO-a se ponovo pozvao na Briselski sporazum, koji predviđa da se KBS neće kretati po Severu Kosova bez saglasnosti NATO i KFOR.

Ipak, odbio je da govori o razmeni pisama između Tačija, koji je tada bio premijer privremenih kosovskih institucija, i bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andreasa Foga Rasmusena, a u kojima se navodno obavezao se da KBS neće ići severno od reke Ibar bez dogovora s komandantom KFOR-a, kao što tvrdi neimenovani zvaničnik NATO-a.

Zasedanje ministara NATO - Foto: nato.int

Stoltenberg je izjavio i da Alijansa poštuje neutralnost Srbije i da svaka zemlja ima pravo da izabere svoj put.

- Poštujemo saradnju sa Srbijom i eventualna odluka o priključenju NATO zavisi od Beograda - rekao je Stoltenber.

Stoltenberg je izjavio da NATO ima odlično partnerstvo sa Finskom i Švedskom, koje ne žele članstvo u alijansi i da isti stav ima i Srbija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bobi

    14. februar 2019 | 14:47

    NATO ne moze i ne sme vise da tolerise bezobrazluk Pristine.

  • Vesna

    14. februar 2019 | 14:56

    Kosovo je Srbija i nikako drugačije, a nato zločinci mogu da pričaju šta hoće!

  • Igor

    14. februar 2019 | 14:42

    Problem KiM treba što pre rešavati jer ovakva situacija ne odgovara nikome. Priština mora da shvati da ići napred znači ukidanje nametnute carine pod hitno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA