Dodeljena odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije, Vučić poručio: Treba nam Karađorđeva hrabrost i Miloševa mudrost i hrabra glava (FOTO) (VIDEO)

Među odlikovanima su pojedinci, institucije ili udruženja u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije...

  • 19

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom današnjeg praznika, Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Predsednik je dodelio oko 60 odlikovanja, a među odlikovanima su pojedinci, institucije ili udruženja u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije.

Vučić je poručio na Sretenje da su nam danas potrebni hrabrost da ne podlegnemo pritiscima spolja i odbranimo pravo naroda na opstanak i mudrost da donesemo najbolje odluke za budućnost Srbije.

- Pred našim društvom i državom su i danas, kao i pre 215 godina, veliki izazovi a centralne vrednosti kojima se vodimo su i danas - sloboda, mir i ravnopravnost i ljubav prema našoj Srbiji - poručio je Vučić na svečanosti uručenja odlikovanja.

Vučić - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Podsetio je da su na današnji dan, pre 215 godina, ustanici krenuli u brobu za slobodu, predvođeni voždom Karađorđem.

- Bio je to početak dugog i napornog puta sa ciljem se obezbedi sloboda,mir, ravnospravnost, ali i izgradnja moderne i uspešne srpskle države. U proteklih 215 godina stvorili smo državu , rezultati te države su utoliko veći ako se zna da smo ne malo puta bili saplitani, kočeni, unazađivani a nekad su pokušavali i da nas unište - to su nekada činili bili naši neprijatelji, a nekada smo u tome i samo učestvovali - rekao je on.

Vučić je rekao da se vrednosti kojima su ustanici bili vođeni nalaze i u prvom Ustavu od 1835. godine, modernom, savremenom, izuzetnom za to vreme, kojim je ukinut feudalizam, garantovana sloboda i zauzdana apsolutistička vlast.

- Nakratko, ali i to je bilo dovoljno da se nastavi borba za modernu i slobodnu Srbiju i da se pokaže svima u celom svetu da sunce slobode snažno sija nad našom zemljom. Na tom putu smo i danas, pred našim društvom i državom su veliki izazovi i danas su, kao i tad, centralne vrednosti - sloboda, mir ravnopravnost, i više od svega ljubav prema našoj Srbiji - kaže predsednik Srbije.

Kako ističe, danas nam je više nego ikada potrebna Karađorđeva hrabrost, odlučnost, ali možda i više od toga Miloševa pamet i mudrost.

- Hrabrost da ne podlegnemo brojnim pritiscima spolja i odbranimo pravo na opstanak našeg naroda i mudrost i hladna glava da doensemo najbolje odluke za život i budućnost Srbije - poručuje Vučić.

Švojim radom laureati najviših odlikovanja, nesebićnošću, energijom i požrtvovanjem su neizmerno doprineli da Srbija ostane priveržena svojim vrednostima da bude blja, uspešnija, srećnija i modernija, rekao je Vučić i dodao da im zbog toga, u ime građana uručuje odlikovanja.

- Posebno bih želeo da zahvalim inostranim laureatima koji su širili ugled Srbije daleko van nenih granica, time su potvrdili pripadnost istim ciljevima kulturi i privrženost istim vrednostima i s pravom možemo reći da su postali deo nas - rekao je Vučić.

On je istakao da su odlikovanja koja danas laureati primaju nagrada i zahvalnost za njihova dela ali i velika obaveza koju će, uveren je, imati snage da nose u budućnosti. Svim građanima Srbije čestitam je praznik, naše Sretenje, uz poruku "Živela Srbija!"

BORISOVU OREDEN NA LENTI

Vučić je odlikovao premijera Bugarske Bojka Borisova ordenom Republike Srbije na lenti za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između dve zemlje.

Na ceremoniji u Predsedsedništvu Srbije Borisov je građanima Srbije čestitao praznik i istakao da je ovo velika čast za njega.

- Čestitam praznik, da budete živi i zdravi, da nas sve Bog sačuva kao hrišćane. Hvala u ime svih u Bugarskoj koji su uložili napore tokom predsedavanja EU i koji veruju da je Srbija nerazdvojni deo Evrope, kao i da će Srbija uskoro postati član Evropske unije - rekao je Borisov.

Poručio je da želi da Srbija, sused Bugarske, bude deo Evropske unije i da zajedno rade na infrastrukturnim projektima, gasnim stanicama i da razvijaju turizam i sport.

Borisov i Vučić - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Borisov je istakao da će dve zemlje sarađivati ubuduće.

- Ma koliko da su teške odluke koje treba da donosimo nakon ratova, verujem i vidim da Srbija ide pravim putem. Najviša vrednost je prijateljstvo i mir među narodima, upravo smo takve vrednosti izgradili sa vama - poručio je Borisov.

Kaže da će Bugarska, kao sused Srbije učiniti sve najbolje što može za Srbiju.

- Sa Vučićem idemo putem prijateljstva i realizacije projekata -  istakao je bugarski premijer.

Borisov - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković zahvalila je u ime svih laureata na dodeljenim odlikovanjima povodom Dana državnosti Srbije - Sretenja.

- Ova odličja su odraz sistematske brige za napredak Srbije i podsećaće nas na izezetne pojedince i institucije. Ona su snažan implus časti i nadahnuća, dokaz kvaliteta i ophrabrenja za dalju budućnost - istakla je Borić Brešković.

Institucije su, kazala je, u temeljima posvećenosti naroda, čuvari identiteta, samosvesti, jezika, duha, kultura i nosioci osavremenjivajna, a nosioci pregalaštva su i istaknuli pojedinici koji su utkali svoje biće u instutucionalno i vaninstitucionalno delovanje.

Kao direktorka Muzeja, podsetila je da ne Narodni Muzej jedna od najstarijih ustanova kulture, osnovana 1844. godine, zahvaljujući nacionalnoj svesti naših predaka.

- Nastavši posle Narodne biblioteke 1832. godine i Društva srpske slovesnosti 1842. godine, ne zaboravljajući patriotsku delatnost Matice srpske u Pešti od 1826. godine, želim da istaknem reči osnivača Jovana Sterije Popovića iz 1843. godine - Sačuvajmo kulturno naslejđe, sakupimo ga na jednom mestu, u muzeju - rekla je ona.

Bojana Borić Brešković - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Istakla je da je znak Narodnog muzeja Miroslavljevo jevanđelje, čiji je tegoban put očuvanja.

- Ne manje tegoban put je prošao Muzej deleći sudbinu naroda i države, da sačuva nasleđeno i očuvano preda budućim generacijama - podvukla je Borić Brešković.

Podsetila je da je državnom politikom, predvođenom Aleksandrom Vučić, Narodni muzej postavljen kao prioritet i danas je, potpuno ovbnovljen i sa novom stalnom postavkom, spreman da odgovori svim izazovima i zahtevima savremenog doba", rekla je Borić Brešković.

Svečanost u Predsedništvu Srbije - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Svečanosti u Predsedništvu Srbije prisustvovali su ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Zlatibor Lončar, Aleksandar Vulin, Vladan Vukosavljević, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i premijer Bugarske Bojko Borisov, koji je među laureatima.

Ordenom srpske zastave drugog stepena odlikovan je bivši ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kine.

Istim odrednom odlikovan je i Kristof Lajtl, predsednik Evrokomore i do prošle godine dugogodišnji predsednik Privredne komore Austrije, za naročite zasluge i i podršku u razvijahnju saradnje u oblasti privrednih delatnosti između Srbije i Austrije.

Ordenom srpske zastave drugog stepena odlikovani su i savetnik predsednika Rusije Vladimira Putima, Jurij Ušakov, visoki ruski funkcioner Aleksandar Babakov, predsednik UO Gasproma Aleksej Miler i direktor Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji Norbert Bekman-Dirkes.

Ordenom srpske zastave trećeg stepena odlikovan je gradonačelnik opštine Krf Konsandinos Nikoluzos.

Sretenjskiom ordenom prvog stepena, za naročite zasluge u oblasti kulture i muzejske delatnosti, povodom 175 godina rada, odlikovan je Narodni muzej u Beogradu, a za naročite zasluge u visokoškolskom obrazovanju i naučnoistraživačkom radu i razvoju, odlikovan je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu.

Osnovna škola “Kralj Petar Prvi” u Beogradu odlikovana je istim ordenom za naročite zasluge u prosvetnoj delatnosti, a povodom 300 godina postojanja i rada.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je general Ljubiša Diković.

Dodela odlikovanja - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Orednom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovano je Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” za naročite zasluge u negovanju i promovisanju srpske muzičke umetnosti i tradicije, a povodom 180 godina rada.

Savez srpskog folklore Švajcarske za zasluge u negovanju i promovisanju srpske muzičke umetnosti i tradciije odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u javnim delatnostima odlikovan je dr Slobodan Ristanović.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovani su Žoao Barozo Soareš, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnsotima i u jačanju saradnje Srbije i Portugalije, prof.dr Gideon Grajf, iz Izraela za izuzetne zasluge i nesebičnu posvećenost u odbrani istine o stradanju jevrejskog. srpskog i drugih naroda tokom Drugog svetskog rata, Ecuko Cunozaki, Japan za izuzetne zasluge u oblasti javnih i kulturnih delatnosti i jačanju saradnje Republike Srbije i Japana, prof. dr Ljiljana Marković, za izuzetne zasluge u prosvetnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti filologije.

Dodela odlikovanja - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pipadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani su: zlatna medalja za revnosnu službu - jedna osoba i srebrna medalja za revnosnu službu - 55 osoba. Pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, navedena odlikovana će biti uručena na Dan Vojske Srbije 23.aprila 2019. godine.

Ordenom Belog orla sa mačevima drugog stepena odlikovan je Vojnotehnički institut za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane Republike Srbije i doprinos u oblasti vojne naučno-istraživačke delatnosti, povodom 70 godina rada.

Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost drugog stepena odlikovana je Prva Uprava BIA za uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti bezbednosti.

Srebrnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" odlikovan je Miloš Milošević, pripadnik MUP-a, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva, kao i Nemanja Radisavljević, pripadnik MUP-a, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    15. februar 2019 | 10:37

    Hvala bogu da imamo danas čovjeka koji to sve ima.Samo da mu bog da snagu da izdrži u toj misiji stvaranja moderne Srbije.

  • Ana

    15. februar 2019 | 10:32

    Srbija je ponosna sto ima ovakve pojedince!

  • Dakki

    15. februar 2019 | 10:38

    Srećan dan državnosti. Živela Srbija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA