NATO u lice Prištini: KBS ne može na sever Kosova bez odobrenja KFOR-a

Ova obaveza je zasnovana na razmeni pisama između kosovskih vlasti i Generalnog sekretara NATO 2013. godine - izjavio je zvaničnik NATO

  • 18

U sedištu NATO u Briselu poručuju da je jasna obaveza po kojoj Kosovske bezbednose snage (KBS) ne mogu da se kreću severno od reke Ibar bez odobrenja zapovednika KFOR-a.

- Ova obaveza je zasnovana na razmeni pisama između kosovskih vlasti i Generalnog sekretara NATO 2013. godine -  izjavio je zvaničnik NATO za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga da li može da dobije uvid u ta dokumenta, NATO zvaničnik objašnjava da ta ”korespondencija nije dostupna za javnost”.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da obaveza KBS da traže odobrenje od KFOR pre ulaska na sever Kosova proizilazi iz Briselskog sporazuma dogovorenog 2013. godine.

Stoltenberg - Foto: nato.int

Iako se nijedna od 15 tačaka Briselskog sporazuma ne odnosi direktno na obaveze Kosovskih bezbednosnih snaga, njihove dužnosti, posebno kada je reč o aktivnostima na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo, garantovane su kroz pisma koja su razmenili predsednik tzv. Kosova Hašim Tači i tadašnji prvi čovek Alijanse Anders Fog Rasmunsen.

Posle samog potpisivanja Briselskog sporazuma, 19. aprila 2013. godine, potpisnici, tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić i Hašim Tači, zajedno sa bivšom šeficom EU diplomatije Ketrin Ešton, sastali su se u Briselu sa NATO zvaničnicima.

Cilj tog sastanka je bio dogovor oko granicija za bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Dačić, Ešton i Tači - Foto: Savet Evrope

U razgovoru za Tanjug zvaničnik NATO ponavlja da su mnoge članice NATO jasno poručile Prištini da njihov potez transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga sada dolazi u pogrešnom trenutku.

On je upozorio da je važno da se svi uzdrže od izjava i koraka koji mogu imati ”nepredviđene posledice”.

- Misija KFOR je tu da doprinese održanju sigurnosti, bezbednosti i slobode kretanja na Kosovu. Ona to čini nepristrasno, pođednako za sve zajednice, a na osnovu mandata dobijenog Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN - kažu u sedištu NATO.

Zvaničnik NATO izjavi za Tanjug zaključuje da tranzicija KBS neće ni na koji način uticati na mandat misije KFOR, koja će nastaviti da obezbeđuje sigurno okruženje na Kosovu na dobrobit svih građana koji tu žive.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    15. februar 2019 | 12:24

    Nemojte tako ostro protiv sebe samih.

  • nikola

    15. februar 2019 | 12:01

    Situacija postaje zaista interesantna Šiptari polako idu u ćošak, tamo gde im je i mesto.

  • Ana

    15. februar 2019 | 11:44

    Ovo je suvise blaga reakcija, koda im i nisu rekli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA