Jačanje odnosa sa Srbijom je deo naše strategije: Makron u pismu Vučiću potvrdio dolazak u Beograd

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, upućujem Vam, u ime Francuske, sve moje čestitke - navodi se u pismu predsednika Francuske

  • 23

Francuski predsednik Emanuel Markon čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Dan državnosti i u pismu  se osvrnuo na 2018. godinu kao značajnu za bilateralne odnose ove dve zemlje.

Čestitku Markona Vučiću prenosimo u celosti.

- Gospodine predsedniče,

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, upućujem Vam, u ime Francuske, sve moje čestitke. 2018. je bila godina od suštinskog značaja za naše bilateralne odnose, čiji bih kvalitete želeo da podvučem.

Obeležili smo stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata i našeg bratstva po oružju. Još jednom bih želeo da odam počast srpskim vojnicima koji su po cenu ogromnog žrtvovanja na Solunskom frontu, o čemu se često nedovoljno znalo, dali odlučujući doprinos okončanju ovog razarajućeg sukoba.

2018. godina je takođe bila obeležena inteziviranjem naših političkih odnosa. Žan-Iv le Drian je boravio u Beogradu u aprilu mesecu u Beogradu, ja sam bio vema srećan što sam vas ugostio u Parizu 17. jula i potvrđujem Vam svoju nameru da dođem u posetu Srbiji čim to bude moguće ove godine kako bih reafirmisao naše strateško partnerstvo i dao podršku ekspanziji naše bilateralne saradnje. Koncesija za beogradski aerodrom Nikola Tesla preduzeću Vensi svedoči o snazi ekonomskih odnosa i poverenja između naše dve zemlje. Potvrđujem vam takođe zainteresovanost Francuske i njenih preduzeća za projekat Beogradskih metroa.

Vučić i Makron u Parizu - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Jačanje naših bilateralnih odnosa je deo francuske strategije za zapadni Balkan kojom sam želeo da Francuska iznova pokaže svoje zalaganje u ovom regionu, posebno u Srbiji. To znači više političkih kontakata i pojačanu podršku Francuske, stabilizaciji regiona, u više ključnih oblasti: ekonomskog i društvenog razvoja, odbrane, bezbednosti, vladavine prava. U duhu navedenog, Natali Loazo, ministarka zadužena za evropske poslove će doći u Beograd uskoro, pre moje posete.

Francuska podržava evropsku perspektivu Srbije koja je garant stabilnosti i prosperiteta. Ova podrška je istovremeno i politička i konkretna, preko Francuske ekspertske podrške u oblastima kao što su reforma javne uprave i ekonomskog upravljanja, ali takođe i preko projekata koje će francuska agencija za razvoj ustanoviti u skorijoj budućnosti i vašoj zemlji.

Izražavam želju da se vaš dijalog sa Prištinom uskoro nastavi i dovede do sveobuhvatnog i konačnog sporazuma u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Kao što znate, Francuska je spremna da podrži vaše napore.

U 2019. naše dve zemlje će proslaviti 180. godina od uspostavljanja diplomatskog odnosa. Ovaj jubilej je zapravo dvostruk: pre 180 godina Francuska je otvorila svoj prvi konzulat u Beogradu, pre 140 godina, ona je u Beogradu otvorila svoju prvu ambasadu. Ova godina nam tako pruža novu priliku da pozdravimo istorijsko franucsko-srpsko prijateljstvo.

Još jednom vam upućujući svoje tople čestitke, molim vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog veoma dubokog poštovanja - piše u pismu predsednika Makrona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruzica

    15. februar 2019 | 12:25

    Predsednik Vucic je uspeo da pridobije Makrona a njegova pomoc nam je neophodna kako za resavanje problema na Kosovu tako i za razvoj zemlje u celini.

  • Ja

    15. februar 2019 | 12:09

    Makron posebno ceni Vučića. Videli smo.

  • Dimitrije

    15. februar 2019 | 12:27

    Zahvalni smo na cestitkama, a francuski investitori su uvek dobrodosli u Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA