≫ 

Mogerini, Plenković, Dankan, Mur: Značajni susreti Vučića i svetskih lidera na marginama 55. konferencije o bezbednosti u Minhenu (FOTO) (VIDEO)

Tokom učešća na konferenciji predsednik Srbije će imati on će imati 15 do 20 bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima

  • 26

U Minhenu se održava 55. konferencija o bezbednosti na kojoj učestvuje i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, a odmah po dolasku u nemački grad on je imao bilateralne sastanke sa visokim zvaničnicima.

On se sastao danas popodne sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih i evropskih poslova Belgije Didijeom Rejndersom.

 

- Bilateralni odnosi su iz godine u godinu sve bolji, ekonomska saradnja takođe. Nadamo se novim investitorima iz Belgije i zahvalni smo na podršci evropskim integracijama Srbije" - navodi se ispod objave na Instagram nalogu "Budućnost Srbije".

Predsednik Srbije sastao se i sa šeficom evropske diplomatije, Federikom Mogerini, sa kojom je kratko razgovarao, na marginama 55. Minhenske konferencije o bezbednosti.

 

Sastao se i sa državnim ministrom za Evropu i Ameriku u britanskom Forin ofisu Alanom Dankanom.

Posle toga i sa političkim direktorom u Forin ofisu Ričardom Murom.

 

Sa predsednikom Moldavije, Igorom Donodom, razgovarao je o odnosima dve zemlje i pozivu da poseti Srbiju.

 

Kako je navedeno na nalogu "Budućnost Srbije, predsednik se sreo i sa hrvatskim predsednikom vlade, Plenkovićem, a imao je i prvi zvanični susret sa ministrom spoljnih poslova Nemacke Hajkom Masom.

 
 
View this post on Instagram

Kratak susret, u prolazu, sa hrvatskim premijerom Plenkovićem, tokom #MSCA post shared by Budućnost Srbije (@buducnostsrbijeav) on

 

Vučić će imati i odvojene susrete sa poslanicima Bundestaga, senatorima i članovima delegacije Kongresa SAD, kao i sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije.

Tokom konferencije predsednik Srbije će učestvovati na Panel diskusiji „Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad“.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je, ranije, najavio da u Minhenu, gde se okuplja svetska politička elita, ide da se bori za Srbiju.

Organizator konferencije najavljuje da će od 15. do 17. februara, o aktuelnim krizama i bezbednosno političkim izazovima u svetu, što je glavna tema skupa, govoriti oko stotinu visokih predstavnika iz politike iz celog sveta.

Kako se ističe u saopštenju dostavljenom Tanjugu, posle 2017. nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo će uzeti učešće na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, na kojoj će govoriti i šef nemačke diplomatije Hajko Mas, ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, ministar privrede Peter Altmajer, vicekancelar i ministar finansija Olaf Šolc, ali i više od 45 poslanika Bundestaga iz svih frakcija.

SAD takođe dolaze sa do sada najbrojnijom delegacijom, koju će predvoditi potpredsednik Majk Pens, a u kojoj će biti i predstavnici Kongresa, na čijem čelu će biti predsednica tog tela Nensi Pelosi.

 

Među učesnicima će biti i visoki zvaničnici Kine, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, ali i šefovi Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Na dnevnom redu konferencije posebna tema biće posledice nove ere takmičenja velikih sila, a govoriće se i o kontroli naoružanja i saradnji u odbrambenoj politici, što "prevedeno" na nediplomatski jezik, znači da će glavna tema biti kako da se zaustavi Kina, te odnos prema Rusiji.

Ove dve zemlje posebno su apostrofirane i u godišnjem Izveštaju Minhenske bezbednosne konferencije, pod nazivom "Velika slagalica: ko će skupiti delove", i to u delu koji se bavi Zapadnim Balkanom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    15. februar 2019 | 14:13

    Srbija je snagom svoje međunarodne politike i autoritetom predsednika Vučića uspela da se nametne velikim silama i podigne ugled u svetu. Sada imamo obostrano poštovanje sa svima i prijateljske odnose.

  • adad

    15. februar 2019 | 14:21

    Vucic ispunjava maksimalno svoje obaveze kao predsednik.

  • joxa

    15. februar 2019 | 14:14

    Ne može više ni jedna konferencija da prođe bez nas i Vučiću je mesto među elitom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA