≫ 

Albanska platforma je krunski dokaz da je Priština protiv dijaloga: Đurić pozvao na prestanak gaženja prava Srba na KiM

Ovo što su usvojili nema nikakve veze sa namerom za postizanje dogovora - izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

  • 40

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je danas da dokument koji je usvojila Priština nije platforma za dijalog, već protiv dijaloga sa Beogradom i okrenut je ka tome da sruši dijalog.

- Ovo što su usvojili nema nikakve veze sa namerom za postizanje dogovora. Ovo je spisak želja separatista u Prištini, nerealni dokument, okrenut ka tome da sruši dijalog i izvrgne ga ruglu - rekao je Ðurić na konferenciji za novinare.

On je istakao da ako u Prištini žele dijalog, treba da ukinu anticivilizacijske takse i prestanu da gaze prava Srba na KiM.

Poručio je da je Srbija okrenuta istinskom pronalaženju rešenja za probleme.

Ceo dokument govori o tome da Priština ne želi da se dogovori sa Beogradom, jer u njemu govore o teritorijalnom integritetu i suverenitetu tzv. Kosova, rekao je Marko Đurić-Foto: Tanjug/AP

Ðurić je istakao da se u prvoj tački tog dokumenta, govori o tome da je nezavisnost Kosova "gotova stvar".

- Želim da čestitam i Vuku Jeremiću, Draganu Ðilasu, Borisu Tadiću i ostalima, zbog toga što se u prvoj tački govori o mišljenju Međunarodnog suda pravde, koje su oni tražili - rekao je Ðurić.

On je istakao da ceo dokument govori o tome da Priština ne želi da se dogovori sa Beogradom, jer u njemu govore o teritorijalnom integritetu i suverenitetu tzv. Kosova.

- Ako je za njih 10.887 kvadratnih kilometara tvz. nezavisnog Kosova, za nas nije. Ne može tako da se dođe do kompromisa - rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Ako u Prištini žele dijalog, treba da ukinu anticivilizacijske takse i prestanu da gaze prava Srba na KiM-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ukazao je da isključive stavove nisu prihvatili ni u UN, a ni u većem delu čovečanstva.

Rekao je da je uz platformu izneta i lažna tvrdnja da je nezavisnost Kosova priznalo 115 zemlja i da se to smanjilo na dvocifren broj država, zahvaljujući borbi predsednika Aleksandra Vučića, ministra Ivice Dačića i cele naše diplomatije.

- Čitav dokument obiluje paradoksima, kontradiktornostima, potrebi da se kazne odgovorni Srbi za zločine, kako navode, a nikoga iz svojih redova nisu valjano osudili za proterivanje Srba i drugih nealbanaca - rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Ova plaftoma kaže da ima za cilj da "uništi i podrije dijalog i svaku šansu da se dođe do rešenja".

- Ovo je platforma protiv rešenja i budućnosti, a ne ona koja može da dovede do rešenja, već samo do produbljivanja problema - rekao je Ðurić i pozvao na civilizovan rad na budućnosti srpskog i albanskog naroda na ovom podrčuju - poručio je Ðurić.

Đurić je rekao da je da je uz platformu izneta i lažna tvrdnja da je nezavisnost Kosova priznalo 115 zemlja što se smanjilo na dvocifren broj država, zahvaljujući borbi predsednika i cele naše diplomatije-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je podsetio da je predsednik Aleksandar Vucić upozoravao da albansko političko rukovodstvo nije okrenuto kompromisu i da je Beograd upozoravao da ovakva politička platforma znači i nameru da se možda o drugim sredstvima i načinima u političkim krugovima razmišlja.

- Naša poruka bila je jasna - svako onaj ko ugrožava bezbednost Srba na KiM ugrožava opštu bezbednost u regionu i Srbija je posvećena zaštiti prava i opstanku svih građana - rekao je Ðurić.

Ne ulazeći u to koje su stvarne namere, i kakve god da su niko ne treba da se igra sa bezbednošću Srba na Kosovu, uslovima za opštanak i ostanak i Srbija čvrsto stoji uz naše ljude u južnoj pokrajini, rekao je Ðurić.

Prištinske vlasti kaže, pokazuju da žmure na probleme.

- Trebalo bi odgovornije da postupaju jer ovakva platforma nije pravac za dijalog - ukazao je on.

Svako onaj ko ugrožava bezbednost Srba na KiM ugrožava opštu bezbednost u regionu-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Upitan da li su sa ovakvim tekstom plaforme saglasni svi u Prištini, pa u Hašim Tači, on je rekao da pretpostavlja da je ovo ceo njihov pregovarački tim predložio i da verovatno misle da je to genijalni dokument.

Kako kaže, ako se govori o pravdi, a ona istovremeno gazi i zabranjuje ulazak predsedniku Komisije za nestala lica Veljku Odaloviću, onda je to krunski dokaz da Prriština ne želi dijalog već možda nešto drugo.

- Ja im to drugo u interesu regiona ne bih zaista savetovao - poručio je.

PRIŠTINSKE VLASTI PROGONE ONE KOJI RADE SUPROTNO NJIHOVIM INTERESIMA

Upitan da li ima saznanja da je protiv potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića podnetra krivična prijava, Ðurić je rekao da mu je poznato da prištinske instuitucije progone srpske predstavnike, između ostalog i Radoičića.

Prištinske instuitucije progone srpske predstavnike, između ostalog i Milana Radoičića, rekao je Marko Đurić-Foto: Tanjug/AP

- Onaj koga progone znači da radi suprotno njihovim interesima - rekao je Ðurić.

Takođe je dodao da oni pokušavaju tako da oslabe srpsku zajednicu i Srpsku listu i da im on ništa ne veruje.

Ðurić je rekao da je iz ponašanja predstavnika Prištine celom svetu jasno ko je, a ko nije za dijalog i da Beograd ima ozbiljan pregovarački tim, za razliku od Prištine.

- Mi nismo za sukobe, ali dvoje je potrebno za tango - poručio je Ðurić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    15. februar 2019 | 18:28

    Prištinska platforma se od početka bazira na uništavanju i proterivanju Srba na KiM.Brograd to nikad neće prihvatiti!

  • Miloš

    15. februar 2019 | 16:19

    za dijalog je potrebno da se uključi ozbiljno i Priština

  • maka

    15. februar 2019 | 19:40

    Pristina svakim svojim potezom se sve vise udaljava od nastavka Dijaloga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA