≫ 

Pacolijevim privatnim avionom stigli u Minhen, a onda se odvojeno sastali sa Hanom: Da li je došlo do definitivnog razlaza između Tačija i Haradinaja? (FOTO)

Predstavnici privremenih vlasti u Prištini imali su odvojene sastanke sa svetskim liderima

  • 3

Na 55. konferenciju o bezbednosti, koja se održava u Minhenu, doputovali su danas i predstavnici privremenih prištinskih vlasti, Ramuš Haradinaj i Hašim Tači. Oni su u Nemačku stigli zajedno, privatnim avionom ministrom spoljnih poslova tzv. Kosova Bedžeta Pacolija, ali su na marginama konferencije imali odvojene sastanke sa evropskim komesarom za proširenje, Johanesom Hanom.

- Sa komesarom EU za proširenje, Johanesom Hanom, razgovarali smo o evropskoj perspektivi Kosova, liberalizaciji viznog režima za naše građane i neophodnosti postizanja sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije - naveo je predsednik tzv. drževe Kosovo na Fejsbuku.

Sličan sastanak imao je i premijer nepriznate države Kosovo, Ramuš Haradinaj, kao i Bedžet Pacoli koji su se sastali sa Hanom "kako bi razgovarali o regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima Kosova sa okolnim zemljama".

- Kosovo je posvećeno tome da bude kredibilni partner regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, kad god mu se ne uskraćuje pravo da deluje kao nezavisna i suverena država. To sam rekao evropskom komesaru za proširenje, Johannes Hahn, s kojim sam imao priliku da razgovaram - naveo je on na Fejsbuku.

- Naša zemlja uživa slobodno tržište, ne samo između Kosova i Srbije, već i širom Zapadnog Balkana. Radujemo se ukidanju tarifa, ali istovremeno poštovanje i uzajamno priznanje je preduslov da se to postigne. Takođe, još jednom sam naglasio potrebu za viznom liberalizacijom kao pravom koje pripada našim građanima. Podsetio sam da je Kosovo već ispunilo sve uslove i nepravedno je ostalo izolovano - napisao je on.

Haradinaj se posle susreta sa Hanom sastao i sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Haikom Masom, a detalje o razgovoru sa nemačkim diplomatom podelio je na Fejsbuku.

- Bilo mi je zadovoljstvo sastati se sa nemačkim ministrom inostranih poslova Masom u Minhenu, od kog sam dobio potvrdu podrške Nemačke viznoj liberalizaciju. Kosovo je ispunilo sve kriterijume za slobodno kretanje, a nemačka podrška u ovoj fazi je od suštinskog značaja za proces dijaloga i druga važna pitanja za zemlju. To je sjajna prilika da se govori o novim mogućnostima za produbljivanje prijateljstva i saradnje, političke i ekonomske saradnje između naših država. Pored Nemačke i njenih partnera, Kosovo je uvek jače - naveo je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA