≫ 

Albanci nemaju dodira sa realnošću i to me plaši: Vučić poručio da Priština mora da spusti svoje zahteve i prihvati kompromis

Ni sam više ne razumem šta je politika Albanaca - rekao je predsednik Srbije

  • 53

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Minhenu večeras sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Hajkom Masom, što je bio njihov prvi zvaničan susret, posle čega je poručio da Nemačka ima drugačiji stav od Srbije, jer je priznala Kosovo, zbog čega je pozicija naše zemlje teška i gotovo nemoguća u razgovorima.

- Treba da izvedete čudo, na malom prostoru, da bi vas čuli i saslušali. Hvala Nemcima što hoće da nas saslušaju - istakao je Vučić.

Naravno, kaže, da ne dele naš stav, jer su oni priznali nezavisno Kosovo.

- I kada oni govore o promeni granice, pričaju o promeni granice nezavisnog Kosova, koju ne dozvoljavaju - rekao je Vučić i dodao da je dobro što sada hoće da saslušaju i Srbiju.

Foto: Printscreen

On je rekao da više niko ne razume i ne može da "pohvata" šta se dešava na Kosovu i Metohiji, i šta albanski političari hoće, jer svaki dan daju različite izjave, izjave oko velike Albanije, oko taksi i svega drugog...

- Ni sam više ne razumem šta je politika Albanaca - rekao je Vučić u Minhenu i naglasio kako se plaši da Albanci nemaju dodira sa realnošću i ne razumeju baš šta se zbiva u regionu i svetu.

- Svaki dan, kada im čitam izjave, ne znam šta im je politika, za šta se zalažu i šta hoće. Niko ne zna. Osim što znamo da hoće da Srbija uradi sve što nije realno i moguće da uradi, da bi oni bili srećni i zadovoljni. A, da mi valjda treba da budemo srećni i zadovoljni što će oni konačno da budu zadovoljni, što smo ih priznali. I, da im, ako treba, dodamo još malo teritorije da bi bilo još zadovoljniji - rekao je predsednik.

Kaže da je Masu, koji je prethodno imao razgovor sa Haradinjem i Hodžajem, rekao ono što vidi i ono što se dešava.

- Ni oni baš ne mogu sve da pohvataju. Teško da iko može - rekao je Vučić.

On je rekao da je posle sastanka čuo o izjavi Edija Rame o tome da je "Kosovo deo Albanije" i poručio da će noćas razmotriti kako će reagovati, pred sutrašnje obraćanje na panel diskusiji „Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad“.

On kaže da i Priština mora da razume da je to što pričaju da su to pusti snovi, da moraju da malo spuste svoje zahteve, da ozbiljno razmisle o tome i da dođu na razgovore spremni na ustupke i postizanje kompromisnog rešenjenja.

- A ne nešto što bi njih zadovoljilo, a Srbiju ponizilo. Jer, ako misle Srbiju da unize, to se neće dogoditi. Ne želim da pričam o nečijoj snazi...ona se ne meri ni kilogramima, ni brojem pušaka, već pozicijom u svetu, snagom ekonomije...Ni u tome nisu više snažniji i jači od nas - rekao je on.

O ZVIŽDUCIMA U ORAŠCU

Povodom zvižduka koji su danas upućeni premijerki Ani Brnabić, predsednik je rekao da smatra da se premijerka dobro snašla, a da fašisti neće nikad neće pobediti u Srbiji.

- Žao mi je što je ona morala da podnese to sama, ali Ana se dobro snašla i odgovorila im. Šta da govorite o primitavizmu - pitao je.

On je konstatovao da današnje zvižduke pristalica Dveri i SNP Naši u Orašcu podržava opozicija koja je nekoliko meseci ranije bila protiv njih.

Foto: Slobodan Miljevic

- Danas kada duvaju u istu tikvu, i sa fašistima prave partijke liste, za nas nikada neće biti dobri – rekao je predsednik Vučić.

O IZBORIMA I PROTESTIMA

On je poručio da je jedini zahtev onih koji protestuju taj da njega nema i to jedino razume u njihovim zahtevima, ali da mogu da ga smene samo na izborima kao u svakom demokratskom i civilizovanom društvu.

Tako je Vučić odgovorio na pitanje Pink televizije kako vidi to što u zahtevu onih koji protestuju nema zahteva za izbore i zašto, u stvari, protestuju.

Foto: Marko Jovanović

- To je dovoljno da protestuju, ali, to ne ide drugačije nego izborima. Nadam se da neko ne misli na neki drugi način, a kada dođe do izbora onda ćemo da vidimo - rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da mu se čini da i ti što protestuju dobro znaju "da im na izborima baš i ne bi išlo najbolje".

- Biće ih (izbora) svakako, a sad kad, to ćemo da vidimo - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Коста

    15. februar 2019 | 22:19

    Питање КИМ је за нас веома важно, Приштина мора да схвати да преговори значе да и једна и друга страна треба нешто да добије а много тога ће и да изгуби. За њих преговори значе само признање Косова. То неће дочекати, за нас је то неприхватљиво.

  • Marko

    15. februar 2019 | 21:56

    Albanci mnogo hoće a ništa ne žele da daju,pa to neće moći!

  • Ivan

    15. februar 2019 | 21:24

    Ma oni imaju suprotne ciljeve od srbije. Predsednik se je zakleo da ce braniti Ustav Srbije i teritorijalnu celovitost. Njegova politika je i Kosovo i Srbija. I tako ce da ostane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA