≫ 

Lisice na rukama i "srednji prst okupaciji": Kako Srbi i Albanci dočekuju godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova? (FOTO)

Dok Albanci najavljuju čitav niz manifestacija za danas, u severnom delu Kosovske Mitrovice je mirno, a Srbi nisu preterano zainteresovani za obeležavanje ovog datuma

  • 2

Na Kosovu i Metohiji Albanci obeležavaju 11 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti, nizom manifestacija, dok Srbi ne pridaju posebnog značaja ovom datumu.

U severnom delu Kosovske Mitrovice osvanuli su plakati na kojima piše "11 godina okupacije - 17. 2. 2008. - 17. 2. 2019. godine".

Na plakatima crne boje prikazane su dve ruke u beloj boji sa lisicama kako pokazuju "srednji prst", javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Plakati su izlepljeni u centralnim ulicama severne Kosovske Mitrovice kao odgovor na obelžavanje 11. godišnjice jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti.

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Obeležavanje je pocelo juče, a danas je centralni događaj, defile Kosovskih bezbednosnih snaga koje Priština već naziva vojskom.

U severnom delu Mitrovice je mirno, a Srbi nisu preterano zainteresovani za obeležavanje ovog datuma.

Prištinska trojka Hašim Tači, Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj će posle svečane sednice vlade podići zastavu tzv. države kao deo ceremonije, a zatim položiti vence u komplesku "Adem Jašari".

Prištinska trojka Hašim Tači, Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj će posle svečane sednice vlade podići zastavu tzv. države, a zatim položiti vence u komplesku "Adem Jašari"-Foto: president-ksgov.net

U Prištini su istaknute kosovske zastave.

JEVTIĆ: GRAĐANI KIM NEMAJU RAZLOGA ZA SLAVLJE

Ministar za povratak i zajednice u ostavci i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je da umesto što kosovski Albanci danas slave, treba da se podvuče crta i vidi šta je proteklih godina rešeno i šta treba da se reši.

On je za RTS ocenio da zbog lošeg stanja ekonomije, stanja u društvu i možda najlošijih odnosa kosovskih lidera sa EU i SAD, kao i nedostatka poverenja u kosovske institucije, građani Kosova i Metohije nemaju razloga za slavlje.

- Umesto što kosovski Albanci danas slave, treba da se podvuče crta, da se svi pogledamo u oči i da kažemo šta je to što nismo rešili i šta je to što treba da bude rešeno - rekao je Jevtić.

Ministar za povratak i zajednice u ostavci i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je da umesto što kosovski Albanci danas slave, treba da se podvuče crta i vidi šta je proteklih godina rešeno-Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je naveo da bi glavno pitanje za Međunarodnu zajednicu koja je, kako kaže, podržala nezavisnost bilo – šta su do sada uradili i šta je to bolje u odnosu na prethodni period.

Jevtić je dodao da je trenutak na međunarodnoj sceni povoljniji sada nego u bilo kom trenutku u prošlosti za Srbiju i da bi ovo bio dobar momenat za traženje nekog kompromisnog rešenja.

- Odnosi nisu isti i drugačiji su u odnosu na period ranije i mi takav momenat moramo da iskoristimo. Vreme ne radi za nas i zato treba da se iskoristi ovaj povoljan trenutak i trenutni politicki položaj Srbije jer može da se desi da ono što sada možemo da dobijemo kao moguce kompromisno rešenje kasnije možda i nece biti slucaj - navodi Jevtić i dodaje da se kod kosovskih lidera vidi nervoza.

- Platforma o dijalogu i odluka o taksama govori da oni žele da kupe vreme - ocenio je Jevtić.

SIMIĆ: NJIHOVA "NEZAVISNOST" SE KRUNI

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je povodom obeležavanja 11. godišnjice samoproglašene nezavisnosti Kosova da je u Kosovskoj Mitrovici osvanula nedelja kao svaka druga i da su Srbi svoj praznik, Sretenje i Dan državnosti Srbije, obeležili pre dva dana.

- Kada govorimo o nekoj nezavisnosti Kosova, pitamo se o čemu se tu radi i šta ima da se slavi - rekao je Simić za Tanjug.

Kada govorimo o nekoj nezavisnosti Kosova, pitamo se o čemu se tu radi i šta ima da se slavi-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On dodaje da u Prištini više nema te euforije koja ja bila pre 11 godina, kada su Albancima obećavali “med i mleko” da će imati viznu lebaralizaciju, bolju ekonomiju, da će biti članice svih međunarodnih organizacija, odnosno sve ono što nisu mogli da ostvare u prethodnih 11 godina.

Podseća da je početak stvaranja nezavisnog Kosova bio protivpravan, jer je Deklaracija koja je tada doneta bila apsolutno jednostrani akt koji međunarodno nije priznat i protivan rezoluciji 1244.

Da situacija na KiM nije tako sjajna pokazuje podatak da nezaposlenost prelazi 50 odsto, a među mladima čak 70 odsto, ukazuje Simić, te podseća da Priština ne može biti srećna ni zbog povlačenja priznanja u prethodnom periodu.

- Vidite da se ta njihova nezavisnost kruni. Potreba za dijalogom je velika ukoliko želimo da dođemo do kompromisnog rešenja koje će značiti mir i bezbednost za sve koji žive na Zapadnom Balkanu - rekao je Simić.

Potreba za dijalogom je velika ukoliko želimo da dođemo do kompromisnog rešenja koje će značiti mir i bezbednost za sve koji žive na Zapadnom Balkanu, rekao je Igor Simić-FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Priština, inače ovu godišnjicu obeležava u drugačijim okolnostima, a Simić kaže da je ono što je bilo pre nekoliko godina nezamislivo, na primer da Priština kvari odnose sa SAD, sada realnost.

- Imali smo situaciju da su kosovski lideri ponizili u jednom danu visoku predstanicu EU Federiku Mogerini, da arogantno odbiju savete molbe i predloge SAD za ukidanje takse. Imate i udarac na NATO kada je Jensu Stoltnebergu poručeno da nema pravo da određuje kuda će se kretati njihove vojne formacije - podsetio je Simić.

Ocenjuje da je došlo do totalne promene situacije u odnosu na 2008. godinu, kao i da se često zaboravlja da je Srbija podigla svoj ugled zahvaljujcuhi mudroj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučićeva politika je, kaže, dovela do toga da SAD i ostali evropski predstvanici sagledaju istinu, da Srbi nisu “loši momci” i da je potreban mir i ekonomsko osnaživanje.

Imali smo situaciju da su kosovski lideri ponizili u jednom danu visoku predstanicu EU Federiku Mogerini, da arogantno odbiju savete molbe i predloge SAD za ukidanje takse-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kada je reč o platformi za nastavak dijaloga sa Beogradom, koju je Priština predstavila, Simić kaže da takav plan Albanaca niko u Srbiji neće prihvatiti, jer bi bila reč o kapitulaciji.

- Činjenica je da ukoliko želite da dođete do kompromisa to znači da obe strane treba nešto da izgube, nešto da dobiju. Ja to gledam optimistički da sve dobijemo, a to je pre svega mir i sigurna budućnost. Ono što su Albanci predstvaili kao svoj plan i nešto što niko nikda u Srbiji neće prihvatiti - rekao je on.

Smatra da i međunarodni predstavnici u Prištini kada su dobili dokument nisu mogli da veruju šta je pripremljeno kao dokoment za završni dijalog, jer su svesni da Srbija neće moći to da prihvati, jer ne odražava stanje na terernu.

- To nam šalje još jednu poruku, da u Prištini više nemate predstavnike koji realno sagledavaju međunarodne okolnosti u kojima se nalazi Balkan i da Srbija nije danas ono što je bila 2008. godine, ali ni 2011. kada su neki uvodili granice između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku - rekao je Simić.

Poručuje da će Prištinu “otrezniti” međunarodna zajednica kojoj je potrebno da na Zapadnom Balkanu zavlada mir.

Video: Uz zurle i talambase, ogrnuti američkim zastavama Šiptari slave tzv. vojsku Kosova

(Telergaf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rat i mir

    19. februar 2019 | 10:56

    Popisam im se u drzavu!!

  • jugović

    18. februar 2019 | 20:24

    Kakva slava! Šiptari slave njihove gavrane! Nadam se da će biti očupani. 👍🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA