Dačić o našoj zvaničnoj ponudi Prištini: Spoljna politika Srbije je prilagođena potrebama, interesima i ciljevima naše zemlje

Tu je, istakao je, i nastavak pregovaračkog procesa sa EU i ostvarivanje punopravnog članstva u što bližoj budućnosti, razvoj bilateralnih odnosa kako sa vodećim međunarodnim akterima, tako i sa svim ostalim državama u svetu

  • 0

U Beogradu je danas predstavljen novoosnovani Forum za strateške studije Instituta društvenih nauka, gde je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio da se svet, pa i Balkan, nalaze pred različitim izazovima, a da Srbija nastoji da vodi proaktivnu i jasno profilisanu spoljnu politiku.

Srbija se, kazao je Dačić, zalaže za međunarodne odnose zasnovane na dostignutim civilizacijskim normama i međunarodnom pravu.

Na skupu, koji je održan pod nazivom “Svet u previranju i budućnost Evrope i Balkana”, Dačić je naveo da je spoljna politika Srbije je prilagođena potrebama, interesima i ciljevima naše zemlje.

- Srbija nastoji da vodi proaktivnu, jasno profilisanu i osmišljenu spoljnu politiku koja doprinosi njenom boljem pozicioniranju na regionalnom, evropskom i širem međunarodnom planu, a njeni spoljnopolitički ciljevi podrazumevaju pre svega očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje - kazao je Dačić.

Tu je, istakao je, i nastavak pregovaračkog procesa sa EU i ostvarivanje punopravnog članstva u što bližoj budućnosti, razvoj bilateralnih odnosa kako sa vodećim međunarodnim akterima, tako i sa svim ostalim državama u svetu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Očuvanje mira i stabilnosti u regionu, dobrosusedski odnosi i vojna neutralnost, takođe spadaju u spoljnopolitičke principe naše zemlje - ukazao je.

Dačić je rekao da se Srbija zalaže za međunarodne odnose zasnovane na dostignutim civilizacijskim normama i međunarodnom pravu.

Srbija, dodao je, ima dobre i stabilne odnose sa svim velikim silama, dok sa većinom zemalja Afrike, Azije, Latinske Amerike i Kariba nastoji da otvori put široj političkoj i privrednoj saradnji, u cilju prevazilaženja uske, „evrocentrične“ spoljne politike, kakvu smo nasledili.

Kontinuirano Srbija pruža aktivan doprinos svetskoj bezbednosti i stabilnosti učešćem u vojnim i policijskim multinacionalnim operacijama, naveo je Dačić i ponovio da strateški cilj Srbije ostaje punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Iako je Srbija učinila veliki napredak na putu ka članstvu, pitanje proširenja EU u ovom momentu, međutim, više zavisi od same Unije, rekao je Dačić.

- Interni problemi i reforme u EU će pokazati koliko je ova integracija sposobna da se menja i u tom kontekstu da prihvati nove članice. Odnos prema proširenju će u prvom redu biti pokazatelj vitalnosti i održivosti same EU. Marginalizacija politike proširenja EU i nejasnoće oko dinamike procesa, kao i ukupne perspektive članstva zemljama-kandidatima ima veliki negativan uticaj i na kretanja u regionu Zapadnog Balkana - naglasio je Dačić.

Naša zemlja se zalaže za razvoj dobrosusedskih odnosa i dijalog, kao osnovno sredstvo u rešavanju otvorenih pitanja među susedima, navodi Dačić i kaže da zato Srbija aktivno učestvuje u radu regionalnih inicijativa, čime potvrđuje svoju poziciju proaktivnog učesnika i inspiratora proširenja i produbljivanja regionalne saradnje.

- Srbija je opredeljena da u odnosima sa susedima i zemljama regiona promoviše "pozitivnu agendu" - orijentisanu ka budućnosti. Nastojimo da se u odnosima sa svim zemljama regiona težište stavi na razvoj ekonomske i drugih vidova saradnje - naglašava on.

Foto: pixabay.com

Dačić je rekao da je u današnjem svetu, uz tradicionalne instrumente sile - vojne snage, industrijski, tehnološki i privredni potencijal, sve veću ulogu igraju informatika, internet, robotika, veštačka inteligencija, biotehnologija i drugi fenomeni „četvrte industrijske revolucije“, koji će uticati i na međunarodni položaj država ili regiona.

Svet, Evropa i Balkan, nalaze se pred različitim izazovima - demografskim, klimatskim, tehnološkim, bezbednosnim, društvenim, ekonomskim i drugim promenama koje utiču na položaj država, njihovu snagu, uticaj, međusobne veze, a samim tim i na karakter međunarodnih odnosa, istakao je ministar.

On je naveo da je o fragmentaciji međunarodnog sistema, slabljenju multilateralizma i porasti konfrontacije između tri najveće svetske sile bilo reči i na upravo održanoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Međunarodne krize smenjuju jedna drugu a zamrznuti konflikti u istočnoj Evropi, Kavkazu, Bliskom istoku ili indijskom potkontinitu, samo su neki od potencijalno opasnih žarišta novih sukoba.

„Paradoks napretka“, kako je to naslovila obaveštajna agencija SAD u jednom od svojih futurističkih izveštaja, će u narednim godinama uzrokovati nove napetosti između država koje povećavaju rizike sukoba, smatra on.

Da li će XXI vek biti „vek svih katastrofa“, kako se to nagoveštava u analizama CIA, ili će ipak biti vek mira, napretka i prosperiteta, zavisiće od mnogih činilaca, čemu svoj doprinos treba da pruži i naša zemlja, zaključio je Dačić.

Predlog Beograda u pregovorima sa Prištinom je ideja o razgraničenju, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na pitanje novinara da li je zvanična pozicija Beograda za rešavanje kosovskog pitanja - da se razgovara o razgraničenju, rekao:

- Da na takav način rešimo naš problem, to je naša zvanična ponuda - rekao je Dačić.

On je istakao i da eventualna linija razgraničenja još nije napisana, niti utvrđena.

Foto: Tanjug/Boki

Srbija je u prethodnih dvadeset godina platila oko 700 miliona evra dug Kosova i nastaviće to da čini, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- Kad treba da se plaćaju dugovi, onda su deo Srbije, kad treba da se otima imovina, onda su nezavisna država - rekao je Dačić govoreći o ponašanju kosovskih Albanaca.

On je dodao da je ostalo još 200 miliona evra duga i kredita, te da će Srbija nastaviti da ga isplaćuje.

- Oni čekaju da mi to platimo, i onda kažu od sutra je Trepča naša. Kažu da su nezavisna država, a neće da plaćaju svoj dug - dodao je Dačić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA