≫ 

Prevremeni izbori mogući, Vučić uskoro donosi konačnu odluku

On je rekao da su raniji izbori mogući ukoliko situacija vezana za Kosovo ostane nepromenjena, odnosno ukoliko Priština ne ukine takse, pa se razgovori ne nastave

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas mogućnost vanrednih izbora i dodao da će o tome odluku doneti uskoro.

On je rekao da su raniji izbori mogući ukoliko situacija vezana za Kosovo ostane nepromenjena, odnosno ukoliko Priština ne ukine takse, pa se razgovori ne nastave.

- U tom slučaju, moguće je da se ide i nešto ranije na izbore, ukoliko takvih odluka bude, a da li će biti, videćemo - rekao je Vučić novinarima.

On je rekao da će o tome "donositi uskoro odluku".

- Ukoliko nema ukidanja taksi, nema razgovora, jasno je da je naš cilj samo da sačuvamo trenutni mir i stabilnost, a da se u budućnosti, nekada, kada dođe do promene političkih aktera ili političkih okolnosti, razgovori nastaviti - rekao je on.

On je ocenio da je posle jučerašnje izjave Ramuša Haradinaja jasno da Priština neće da povuče takse u skorijem periodu.

Plašim se, istakao je, da smo izašli iz zamrznutog konflikta i da možemo da očekujemo samo pogoršanje stvari, te da to otvara i unutrašnja pitanja sa pogledom da izbori budu održani nešto ranije.

Vučić je rekao da nije lak period pred nama, i da će se Srbija truditi da sačuva mir i stabilnost.

- Na spoljnopolitickcom planu, to moramo da sageldamo iz dva ugla, a jedan su njihove dalje akcije protiv srpskog naroda, racucnajući tobože na ujedinjenje Mitrovice i vezano za Trepču i Gazivode i sve ostalo što rade, a drugo naši pozivi svetu da se ne dozvole dalje provokacije i destabilizaciju, sačuvamo mir i opstanak našeg naroda - objasnio je on.

- Jasno da ukoliko nema ukidanja taksi, nema razgovora o budućnosti Kosova i Metohije, da je cilj da sacuvamo trenutni mir i stabilnost, i da nastavimo razgovore ako dođe do promene političkih aktera ili političkih okolnosti. U tom slučaju moguće je da se ide nešto ranije jna izbore, ako takvih odluka bude, a da li će ih biti ne znam - rekao je Vučić.

ULOGA SAD U REŠENJU KOSOVSKOG ČVORA

Predsednik Aleksandar Vučić je kao odgovor na pitanje novinara o stavu Donalda Trampa da normalizacija odnosa sa Prištinom podrazumeva međusobno priznavanje Srbije i tzv. Kosova, konstatovao pitanjem "Da li je bilo ko očekivao da će SAD promeniti stav po pitanju kosovske nezavisnosti?".

- Ko je očekivao da će najveća sila da promeni svoj stav, taj je mnogo naivan. SAD su priznale nezavisno Kosovo. Nemojte da mislite da je moguće da tu odluku promeni. Ako vi mislite da nekog genija dovedete na vlast i da promeni odluku Amerike, recite mi ime tog čoveka da ga odmah dovedem i da to rešimo - rekao je Vučić i dodao: "Biće da takav ne postoji".

Foto: Tanjug/AP

Istakao je da razume želje američkog predsednika u vezi sa KiM, ali da mi imamo želje, svoje potrebe i svoje planove.

- Poštujući želje svih gledaćemo kako na najbolji način da sačuavmo naše interese da se ne sukobljavamo sa Amerikom, jer to niti možemo, niti nam je potrebno, nit je normalno da to činimo - rekao je on.

Kako kaže, u skladu sa datim okolnostima, hod po toj tankoj žici po kojoj idemo, "čini mi se da se krećemo na najsigurniji način".

On je primetio da neki u Srbiji tvrde da je kriv što je sprečeno članstvo Kosova u Interpol, pa su usledile takse, dok ga drugi optužuju da izdaje Kosovo.

- Ne mogu da pohvatam ko šta i kako od mene traži - rekao je Vučić i podsetio da su juče neki protestovali zato što je, prema njima, ''izdao'' Kosovo.

- Nadam se da ljudi iz međunarodne zajednice vide i razumeju šta se dešava. Zato sam se borio u Minhenu da ogolim neistine. Slične neistine slušao sam i u srpskoj javnosti. Tako, na primer, da sam rekao da mogu da uđu u sve forume, a to nigde ne piše. Laž, ma ko da izgovori, uvek ostaje laž, morate da se borite snažno i jako, da pokažete činjenice - objasnio je on.

Konflikt na Kosovu je, prema njegovim rečima, "odmrznut" taksama, a naše je da ga, uz pomoć međunarodne zajednice, na nekoliko meseci "zaledimo". Kazao je da je pogrešno sagledavanje dela naše javnosti da je neko na našoj strani, jer svi imaju svoje interese, o kojima treba da vodimo računa, a samo smo mi na svojoj strani.

- Naše je da vidimo gde su ti interesi i gde je mesto za Srbiju da provučemo konac kroz iglene uši i sačuvamo zemlju - rekao je on.

Vučić je rekao da je neophodno da se Srbija izbori da sačuva mir.

Ukazao je da su opasne najave gradonačelnika Južne Mitrovice Bahtirija koji ponavlja svoju najavu ujedinjenja Mitrovice, tu su i opasne najave o Trepči. 

On je izjavio da postoji prikrivena podrška taksama na KiM od strane jedne evropske zemlje, ali i pojedinih krugova u SAD iz stare administracije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića koji je rekao da je zvanični predlog Srbije kada je reč o rešavanju pitanja KiM u dijalogu razgraničenje, Vučić je rekao odgovarajući na drugo pitanje da je on o tome govorio još pre godinu dana.

- Sad ste me vi spopali sa tim što sam rekao pre godinu dana u Šidu da komentarišem ono što sam sam rekao pre godinu dana, objašnjavao sam to bezbroj puta - rekao je Vučić.

Na pitanje kako vidi izjavu bivšeg ambasadora SAD Vilijama Montgomerija koji upozorava da je moguće da će Albanci izazvati eskalaciju sukoba na KiM zato što se protive razgraničenju ili bilo kakvom rešenju što su ovom platforom i zacementirali, Vučić kaže da ne zna da li sme medijima da govori baš sve što zna.

- Bolje je nekad da prećutimo nešto za dobro ove zemlje. Znamo, nije ta odluka o taksama sasvim bez podrške pojedinih krugova. To nisu uvek zvanični krugovi ili nisu oni koji često izlaze u javnost protiv taksi, ali je tačno da imate prikivenu podršku jedne zemlje iz Evrope - rekao je Vučić.

Kaže da postoji podrška za takse i pojedinih krugova iz bivše adminsitracije SAD koji bi želeli da se tako nastavi.

- To nije slučaj sa sadašnjom administracijom SAD koja je apsolutno protiv taksi. I pismo koje potpisao Palmer i ono što govore Tramp i Bolton jasno govori da su oni protiv taksi".

Vučić kaže da u našoj zemlji ima stručnjaka koji, ipak, sve bolje znaju iako nikada nisu čuli ni njihove zahteva niti pretnje, niti bilo šta znaju o tome.

- Kao kada bih ja rekao da sam u stanju da vršim transplantaciju, tako i oni sve bolje znaju. Problem je u tome što - jeste li vi sigurni da svi žele da imamo trajni mir na Balkanu ili je nekome potrebno da to bude zona nestabilnosti i da mogu da izvode svoje velike političke igre. I odgovor će vam se sam nametnuti".

Dodao je da se zato bori i da je pored razgovora sa Angelom Merkel koja je, kako kaže, "veliki hrast u čijoj velikoj senci smo svi mi mali u Evropi", imao i vrlo važne razgovore sa nemačkim parlamentarcima koji su razumeli odgovorno ponašanje Srbije po pitanju KiM.

SLUČAJ BITIĆI

Povodom razgovora sa delegacijom američkih senatora u Minhenu koji se ticao i slučaja Bitići i upita da li su tražili hapšenje Gorana Radosavljevića Gurija, Vučić kaže da jeste težak zločin, ali da nam za bilo kakvo postupanje potrebni dokazi.

- Nikog ko je počinio zločin nećemo da štitimo. Niko od mene ne može da traži da nekog uhapsim, ja nisam policajac, a još manje tužilac. U mojoj Srbiji je tokom njihove agresije na našu zemlju ubijeno 2.000 ljudi, pa niko nije isporučen Srbiji. Razgovor u Minhenu je bio dobar, volim kad se otvoreno priča - odgovorio je on.

Foto: Predsedništvo Srbije

Istakao je da on, za razliku od nekih drugih, koji ranije nikada nisu govorili o NATO zločinima, to čini.

- Zato su se neki senatori vratili na temu razgovora sa Prištinom i rekli da su prijatelji Srbije i da žele mir i stabilnost, na čemu sam im zahvalan. Ja volim više otvorene razgovore, nego ogovaranja iza leđa - objasnio je Vučić.

SUSRET ZAEVA I ĐILASA NORMALAN

O susretu Đilasa i Zaeva, u ponedeljak u Skoplju, te podpitanje "da li je to Skoplje postalo nova Budimpešta, odnosno centar za njegovo rušenje s vlasti", Vučić je rekao da je to sve u redu i normalno.

- Nemam ništa protiv toga. Video se on i sa Sandulovićem, to je valjda isto društvo... Bilo je još nekih kontroverznih biznismena tamo na večeri. Ali, to je sve u redu, normalno.. Sastaju se predstavnici vlasti sa opozicijom, vlast sa vlašću.. Šta je sad tu čudno, sve je u redu. Ali, kako bih vam rekao, use i u svoje kljuse - rekao je on i dodao da je veći problem to što je Ðilas, koji je, kaže, najveći kapitalista, najavio formiranje Socijaldemokratske stranke.

- Gde baš ti, to je cinizam. Ti, koji si imao 500 miliona evra u prihodima, najgori kapitalsta i tajkuin, uništili radnike, opljačkali fabrike i oni će da formiraju socijaldemokratsku partiju - izjavio je Vučić.

PROMOVISANJE MARIHUANE

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše video snimke Sergeja Trifunovića, predsednika PSG-a, na kojoj nazdravlja i simulira konzumiranje narkotika., Vučić je rekao "ne znam kakav komentar da dam, a da i dalje zvučim ozbiljno i odgovorno".

- Nekada sam se trudio da razumem i da komentarišem tog čoveka, ne znam šta bih rekao, prosto ne znam šta da kažem i kakav komentar da dam, a da i dalje zvučim ozbiljno i odgovorno - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    19. februar 2019 | 14:35

    "Prevremeni izbori mogući, Vučić uskoro donosi konačnu odluku"" Da se pravno i politicki dozvoli Ruskom Predsedniku Putinu da ravnopravno ucestvuje na politicke izbore u Srbiji jer u Srbiji nema ozbiljne opozicije koja bi ugrozila Vučića a verujem da bi Putin lako pobedio Vučića i da bi Putin jednako bio sposoban odbraniti i uspostaviti Ustavni suverenitet Srbije nad Nato EU vojno okupiranoj juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji . Srbiji treba odlucan,hrabar,nekompromitovan predsednik Srbije koji bi uspesno sprovodio svako slovo postojeceg Ustava Srbije.Verujem da bi Srbija dala Putinu 100 % glasove i poverenje ! Verujem da Putin nebi dozvolio ni dana vise po dolasku na mesto predsednika Srbije Nato-EU vojnu okupaciju juzne Srbije Kosovo i Metohije koja traje od 1999-2019 i jos uvek i da bi po dolasku na mesto predsednika Srbije uspesno politicki ili oruzanom silom uspostavio Ustavni i teritorijalni suverenitet Srbije nad juznom Srbijom Kosovo i Metohijom. Putin bi od Srbije napravio mocnu Srbiju jaku i politicki i ekonomski i vojno bas kao sto je stvorio Rusiju.

  • Aleksa

    19. februar 2019 | 14:49

    Ja licno sam za izbore sto pre, ne mogu da gledam ove lazne setace, koji samo menjaju gradove i prave cirkus. Na izbore lepo da se izadje, da gradjani glasaju i kazu za koga su, a zna se da velika vecina podrzava sadasnju vlast!

  • Aleksandra

    19. februar 2019 | 15:41

    nadam se da će predsednik odlučiti da će izbora biti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA