≫ 

Dačić pojasnio tezu "razgraničenja": Jedna od ideja ili zvaničan predlog?

Predsednik Srbije i vlada vode državnu politiku, a o dogovoru s Prištinom, ako do njega dođe, konačno će se izjasniti najviši državni organi i građani Srbije - rekao je ministar spoljnih poslova

  • 18

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić precizirao je danas da je razgraničenje jedna od ideja za rešavanje kosovskog pitanja, da predsednik Srbije i vlada vode državnu politiku, a da će se o dogovoru s Prištinom, ako do njega dođe, svakako konačno izjasniti najviši državni organi i građani Srbije.

To je u suštini odgovor ministra Dačića na novinarska pitanja povodom njegove jučerašnje izjave da je razgraničenje zvaničan predlog Srbije, mada je tom prilikom napomenuo da ima još ideja oko kojih moze biti postignut kompromis.

Na pitanje ko je doneo odluku da je razgraničenje zvaničan predlog, pošto skupština nije odlučivala o tome, Dačić je uzvratio pitanjem:

- Da li je Zoran Ðinđić izlazio pred parlament kada je iznosio takav predlog?

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić precizirao je danas da je razgraničenje jedna od ideja za rešavanje kosovskog pitanja-Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanovic

- Predsednik Srbije i predsednica vlade vode državnu politiku i naravno da će se izjasniti najviši državni organi i narod Srbije ako se dođe do nekog dogovora - objasnio je Dačić.

Ukazao je da se radi o jednoj od ideja koje postoje, da nije zvaničan predlog, niti ga je neko u ime Srbije poslao, već je samo pomenut na sastancima.

- Naš prvi predlog je da Kosovo bude pokrajina u Srbiji, a drugi da pravimo neke kompromise - naglasio je on.

- I Dejtonski sporazum nije bio u saglasnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Svi koji sada ''ljube'' Dejtonski sporazum, tvrdili su nekada da je Slobodan Milošević, zbog njega, bio izdajnik, sve dok muslimanske snage nisu došle pred Banjaluku - rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova istakao je da pitanje razgraničenja Srbije i Kosova nije nova ideja i da je o njoj predsednik Aleksandar Vučić govorio još pre godinu dana javno, a ne "po ćoškovima ili tajnim sastancima".

Ministar spoljnih poslova istakao je da pitanje razgraničenja Srbije i Kosova nije nova ideja-Foto: Tanjug/AP

- Istovremeno sam rekao da u dijalogu koji je prekinit ta tema nije ni započeta ni razrađivana ali sam rekao da smo otvoreni za sve druge predloge i kompromise koji dolaze. Da li ste vi čuli za neki predlog, da li ste čuli da je neko nešto predložio? I sada pošto znate da o tome govorim već 10 godina, zanimljivo je da juče i danas na istu temu se slažu Dveri, Vuk Jeremić, Ramuš Haradinaj, Sanda Rašković, neki analitičari - rekao je Dačić na konferenciji.

On je kazao da su to ljudi iz vremena Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, odnosno iz vremena kada je donet Ustav u čijoj preambuli stoji KIM, kao i da je iz tog vremena "u amanet" ostavljeno proglašenje nezavisnosti Kosva.

- Pa sada ti mene pitaju da li je to (razgraničenje) u skaladu sa Ustavom. Neka odgovore meni na pitanje šta su uradili u odbrani Ustava 2008. godine, kada je proglašena nezavisnost, kada je okupiran deo naše teritorije, šta ste uradili da li ste pokrenuli vojsku, šta ste uradili. Milošević je ratovao za Kosovo, a vi ste zapalili ambasade i poslastičarnice goranaca. I to vam je odbrana Ustava. Što niste prioglasili okupaciju Srbije - upitao je Dačić.

U vreme Koštunice i Tadića sudu u Hagu predato je da oceni jednostaranu nezavisnost, rekao je Ivica Dačić-Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

On je dodao da je u vreme Koštunice i Tadića sudu u Hagu predato da oceni jednostaranu nezavisnost, kao i da je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel obećano da se nakon izjašnjavanja suda u Hagu o tome neće raspravljati.

On se zapitao i ko je prebacio pregovore u Brisel - da li je to bila ta vlast i ko je u tim pregovorima razgovarao o granici.

- Sećate se da su Srbi tada palili kontejnere na administrativnoj liniji. 84 zemlje su priznale Kosovo u vreme njihove vlasti. Za vreme mog mandata 9 zemalja je priznalo, a 13 povuklo priznanje i vi ćete sada meni da pričate da ja izdajem Kosovo. Na pogrešnu stranu ste se usmerili. Šta ste vi uradili za to. Milošević se bar borio, ostavio rezoluciju 1244, a šta ste vi ostavili - nezavisnost, priznanje 84 zemlje, mišljenje suda u Hagu. Ništa, ostavili ste ništa, ostavili ste Srbe u srpskim sredinama - rekao je srpski šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da se vidi šta je realno i naveo da Srbija ima više stavova i pozicija.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    20. februar 2019 | 15:49

    Da bi to izveli prvo morate da promenite Ustav.Da bi promenili Ustav morate da imate 2/3 vecinu u Skupstini i da se glasaci izjasne na referednumu u korist promene Ustava.Ako odluku donesete bez promene Ustava onda ce nova vlast da srusi tu odluku i sve dtuge na konto krsenja istog. Uzmite u obzir onih "80 % koji su protiv kompromisa".Radi se o buducnosti nase dece i citavog naroda.Na vasem mestu bih razmislio sa cime se kockam.

  • trijak

    20. februar 2019 | 16:49

    Ne igrajte se sa vatrom politicari!

  • Dija

    20. februar 2019 | 17:36

    Najpre razgraničte našu Imovinu dole,koju su nam Očevi i Majke ostavili, ! Povežite nam Staž,za radna mesta koja su nam šiptari oduzeli,sve lepo naplatite- isplatite nam.A kako će te da se Razgraničite briga me!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA