≫ 

Kako EU ocenjuje dijalog Beograda i Prištine? Federika Mogerini poručuje: Cilj je okončati doba balkanskih sukoba

Pratili smo i Grčku i Severnu Makedoniju u njihovim pregovorima da okončanju spor koji je trajao više od dve decenije - izjavila je visoka predstavnica EU

  • 6

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je za briselski sajt "Politiko" da, uprkos svim poteškoćama, postoji napredak u pregovorima između Beograda i Prištine.

Mogerini je rekla da svojim najvećim uspehom smatra nuklearni sporazum sa Iranom, ali je napomenula da "ne bi mogla da zaboravi" rad na Balkanu.

- Pratili smo Grčku i Severnu Makedoniju u njihovim pregovorima da okončanju spor koji je trajao više od dve decenije. I uprkos svim poteškoćama, unapređujemo pregovore između Srbije i Kosova, kako bismo jednom i za svagda okončali doba balkanskih sukoba - rekla je Mogerini.

Kada je reč o sporazumu sa Iranom, ona je naglasila da je njime izbegnut scenario trke u naoružanju u regionu koji bi, kako je rekla, predstavljao "noćnu moru".

Uprkos svim poteškoćama, postoji napredak u pregovorima između Beograda i Prištine, rekla je Federika Mogerini-Foto: European Union

- I on se i dalje u potpunosti poštuje, uprkos pokušajima da dođe do njegovog kolapsa - rekla je ona.

Govoreći o migracijama, Mogerini je istakla da do 2015. godine Evropa nije imala ulogu u upravljanju prilivom migranata i u spašavanju života na Sredozemnom moru.

- Ovih godina preuzeli smo odgovornost za to, a broj pristiglih u Italiju opao je za 80 odsto. I mi smo izgradili nov odnos sa Afrikom, zasnovan na saradnji u najširem skupu pitanja, od migracije do borbe protiv terorizma, i najvećeg ikada plana za privatne investicije u Africi - rekla je Mogerini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    21. februar 2019 | 18:50

    O čemu oni stalno govore, okupirali su dio Srbije ,i pravili nezavisnost Kosova, a uspoređuju sa Grčkom i Makedonijom ili poŕede dve njemačke...pa spominju Nobel...kad nam to govore, ne poštuju nas, smatraju nas mentolima

  • Milorad Vujicic

    22. februar 2019 | 11:14

    Nemamo sta pregovarati sa pristinom dok evropa ne vrati kosovo u granice Srbije sto nam pripada po svim zakonima i vrednostima same evrope.

  • Milorad Vujicic

    22. februar 2019 | 03:32

    Zapad je napravio veliku stetu balkanu ruseci Jugoslaviju.Najvecu stetu su napravili Srbima .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA