≫ 

Popović nastavlja da prkosi Dačiću oko rešenja kosovskog pitanja: O mom učešću u vladi on se ništa ne pita, kad me bude pitao Vučić, ja ću da mu odgovorim

- Nisam razgovarao s Popovićem. Predsedvao sam sednici vlade i nisam hteo da otvaram to pitanje - objasnio je Dačić

  • 12

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ponovio je danas da je on isključivo za poštovanje Ustava Republike Srbije i preambule koja govori da je celo Kosovo Srbija, kao i za poštovanje Rezolucije 1244, te da je taj njegov stav bio poznat i kada je ušao u vladu.

Gostujući na RTS-u, Popović je rekao da je promena Ustava legitimna, da svako ima pravo da predloži tu promenu, te da o tome postoje jasne procedure.

Ukazuje, mađutim, da Ustav mora da se poštuje, jer, kako kaže, tako pokazujemo da smo ozbiljna država.

- Ako ne poštujemo Ustav onda niko neće poštovati ni obične zakone - rekao je Popović, polemike nastale nakon izjave potpredsednik vlade i ministra spoljnih poslova Ivica Dačić o razgraničenju s Kosovom.

Reč je, ističe, o ozbiljnom pitanju i ne može da se saglasi ni sa jednim rešenjem koje je protivno Ustavu.

Na pitanje koji je njegov predlog rešenja za Kosova u skladu sa Ustavom i rezolucijom 1244, Popović tvrdi da za to postoji odgroman prostor i sigurno da to rešenje mora da bude kompromisno.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ja podržavam predsednika Vučića koji se maksimalno zalaže za kompromis sa Albancima. Zalažu se za kompromis i mnogi naši prijatelji na međunarodnoj areni i ja se zalažem za kompromis. Siguran sam da treba biti uporan, strpljiv i tražiti taj kompromis - rekao je on.

Iznozeći lično mišljenje Popović je rekao da u okviru Ustava i Rezolucije 1244 Prištini treba dati najveću moguću autonomiju.

Srbija, smatra on, treba da bude strpljiva i uporno da svima govori da je Kosovo deo Srbije ali da smo spremni na kompromis i na suštinsku autonomiju, ali u okviru rezolucije 1244 gde imamo najveću podršku naših prijatelja Rusije i Kine.

U tom poslu, kazao je Popović, predsednik Vučić, iako trpi najveći pritisak, izvanredno vodi ove pregovore.

Sve je, kako kaže, u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244.

Upitan kako tumači javno Vučićevo pitanje šta je 2008. uradio kao potpredsednik DS S da sačuva Kosovo, Popović odgovara: "Kad me bude pitao Vučić, ja ću da mu odgovorim".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Predsedniku Vučiću su njegovi saradnici dali netačnu informaciju, ja sam postao potpredsednik DS S tek 2010. godine, a 2008. sam bio običan član, nisam poslanik što sam postao tek kad je DSS bio u opoziciji. Vučić zna moj stav, nema tu nikakvog skrivanja - rekao je Popović

Naveo je da je Srbija je 2008. radila jedino što je bilo moguće i da je donela odluke o Kosovu jednoglasno u skupštini - imali ste opciju ili da se ide u rat, to niko nije predložio, ni Dačić, ili da se uradi pravno što je jedino moguće - skupština je poništila sve odluke nelegalno donete lažne države Prištine

- I to je, po meni u tom trenutku bilo jedino moguće. Niko nije ništa drugo predložio. bio sam običan član partije, građanin. o svemu odlučuje vlada i parlament - objasnio je Popović.

Govoreći o njegovom ostanku u vladi, Popović kaže da o tome, kako je rekao, odlučuje isključivo predsednik države i lider vladajuće koalicije.

- Moj stav predsednik Vučić zna, ušao sam u koaliciju sa iskrenim stavom po pitanju da je celo Kosovo Srbija ni metar manje. On moj stav zna, on je iskren i ja ga ne menjam - rekao je Popović i dodao da nije kao neki drugi političari "koji uveče kažu jedno a ujutru drugo".

- Ako ja sa mojim stavom da je celo Kosovo Srbija, ni metar manje i tiime što poštujem Ustav i preambulu odgovaram da budem u vladi Republike Srbije, ja ću biti, ako ne odgovaram lako će to da reši sam predsednik - kazao je Popović

Na konstataciju da ga je upravo ministar Ivica Dačić upitao zašto sedi u vladi ako nije saglasan sa predlogom predsednika, Popović je rekao da će o tome razgovarati sa predsednikom.

- Juče me na sednici vlade nije pitao Dačić, a i da me je pitao ne bih ni odgovorio jer pod jedan - on se o mom učešću u vladi ništa i ne pita, broj dva kad sam ulazio u vladu nisam se sa njim dogovarao i nije me on imenovao da bude u vladi već neko drugi - rekao je Popović.

Foto: Nikola Tomić

Na pitanje da li to znači da ostaje u vladi, Popović je rekao da o tome odlučuje isključivo predsednik države koji je i lider vladajuće koalicije.

Inače, Dačić je za "Politiku" potvrdio da Popoviću nije postavio pitanje "zašto sedi u vladi ako se ne slaže sa predlogom predsednika" , iako su se sreli na sednici vlade.

- Nisam razgovarao s Popovićem. Predsedvao sam sednici vlade i nisam hteo da otvaram to pitanje - objasnio je Dačić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    22. februar 2019 | 12:24

    Podrška ministru za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popoviću jer je u u svojoj izjavi potpuno jasan za isključivo poštovanje Ustava Republike Srbije i preambule koja govori da je celo Kosovo Srbija, kao i za poštovanje Rezolucije 1244, te da je taj njegov stav bio poznat i kada je ušao u vladu. Ustav Srbije je najvisi zakonodavni dokument koji obavezuje zakletvom po stupanju na duznost svaku vladu Srbije pa i vladu Aleksandra Vučića isključivo primenu i poštovanje Ustava Republike Srbije. Ustav Srbije je jasan : CELO KOSOVO I METOHIJA JE NEOTUDJIVI DEO DRZAVE SRBIJE Kome nije jasno nek napusti vladu Srbije i dqa neopozivu ostavku ! Politicki dijalog sa albanskim OVK teroristima u Briselu i Nato EU USA okupatorom juzne Srbije Kosovo i Metohije je najgrublje krsenje Ustava Srbije a to zna svaki pravni pripravnik a ne pravnik. Kosovo i Metohija TERITORIJALNO CELA je neotudjivi deo drzave Srbije koji se nalazi pod Nato EU USA okupacijom od 1999 i jos uvek. Pitanje Kosova i Metohije mora se resavati iskljucivo u UN zajedno sa Putinovom Rusijom i Kinom. Srbija nemoze nikako biti neutralna kad joj juzni deo Srbije Kosovo i Metohija je pod Nato EU USA okupacijom od 1999 i još uvek. Kosovo i Metohija CELA je neotudjivi deo drzave Srbije koji se nalazi pod Nato EU USA okupacijom od 1999 i jos uvek. Pitanje Kosova i Metohije mora se resavati iskljucivo u UN zajedno sa Putinovom Rusijom i Kinom. Srbija nemoze nikako biti neutralna kad joj juzni deo Srbije Kosovo i Metohija je pod Nato EU USA okupacijom od 1999 i još uvek.. Srbija mora imati vojni savez sa Rusijom i Ruske vojne baze po celoj Srbiji uz istovremeno politicko resavanje u UN o okoncanju Nato EU USA okupacije i uspostavu Ustavnog i teritorijalnog suvereniteta Srbije nad Nato EU USA okupiranom juznom Srbijom Kosovo i Metohijom To mora da bude prioritetni strateski cilj svake vlade Srbije a ne da dozvoli da 20 godina je Srpski narod u juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji pod okupatorskom vojnom cizmom ! Svi koji volite EU od celovite Srbije spakujte kofere ,kupite u putnu kartu u jednom pravcu i nevracajte se u Srbiju! EU je politicki projekat koji se moze raspasti svakog trenutka a celovita Srbija je jedino sto imamo i moramo Srbiju svaki pedalj Srpske zemlje cuvati kao zenicu oka svoga. Narod Srbije nema rezervnu drzavu vec samo Srbiju a albanci nemogu ni pedalj Srpske zemlje Kosovo i Metiohije oteti od Srbije vec nek se vrate odakle su i dosli u svoju Albaniju ! Narod Srbije daje potpunu podršku izjavi Nenada Popovića za isključivo poštovanje Ustava Republike Srbije i preambule koja govori da je celo Kosovo Srbija, kao i za poštovanje Rezolucije 1244 !

  • Aca

    22. februar 2019 | 16:05

    Popović je u pravu, nema podele i priznanja ni pedalj Kosmeta. Oduvek je bilo naše i tako mora i ostati!

  • Rastko

    22. februar 2019 | 11:58

    Covek je nezavisan od vlade jer ima svoje izvore prihoda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA