Ako Srbija ne obeća da će priznati Kosovo, onda nema mesta ni za dijalog: Ljimaj uslovljava ukidanje takse, sazvao sastanak sa ambasadorima

Precizirajući da su prištinske institucije donele odluku o uvećanim taksama, jedino one mogu da ih drže i nadalje, jer to ne može biti pitanje pojedinca

  • 68

Potpredednik prištinske vlade i lider SDI, Fatmir Ljimaj, smatra da treba ukinuti uvećane takse na robu iz Srbije i BiH da bi se nastavilo sa dijalogom o normalizaciji odnosa sa Beogradom, ali da, ako Srbija ne obeća da će priznati kosovsku nezavisnost, onda nema mesta ni za dijalog.

Ljimaj je, gostijući u emisiji "Klik" KTV, rekao da uprkos partijskim sukobima i kalkulacijama politički subjekti na Kosovu daju mogućnost dijalogu sa Beogradom.

Pozvao ih je da, kako je rekao, dobro čitaju poruke međunarodnih partnera poput one koju je političkim i institucionalnim liderima nedavno uputio predsednik SAD Donald Tramp.

Precizirajući da su prištinske institucije donele odluku o uvećanim taksama, jedino one mogu da ih drže i nadalje, jer to ne može biti pitanje pojedinca.

To škodi Kosovu, primetio je.

Smatra da je dijalog "državni interes" i da političke odluke nisu trajne.

- Postoje desetine razloga zbog kojih treba ukinuti takse i pregovarati sa Srbijom. Bosna je danas spremna na pregovore. Srbija je takođe dala signale. To daje priliku da se prekinu razlozi zbog kojih povećane takse onmogućavaju dijalo", rekao je Ljimaj.

Foto: European Union

On je rekao da je Kosovu potreban sporazum sa Beogradom, jer on garantuje stabilnost u regionu.

- Ako Srbija ne obeća priznanje Kosova, ona nema mesta ni dijlogu - rekao je Ljmaj.

Pored toga,  u Prištini je danas održan sastanak članova prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom i akreditovanima ambasadorima, a kopredsedavajući tog tima Fatmir Ljimaj kaže da je to bi skup informativnog karaktera.

- Iskoristili smo priliku da direktno informišemo sve ove zemlje o ulozi i angažmanu tima u izgradnji šireg konsenzusa u procesu dijaloga. Informisali smo ambasadore o sastancima koje smo imali u Briselu - rekao je Limaj novinarima nakon sastanka - preneo je Zeri.

Prema rečima Ljimaja, ambasadori su takođe potvrdili podršku prištinskom timu za dijalog.

Upitan da li je na satanku bilo reči o ukidanju stopostotno uvećanih taksi na robu iz Srbije i BiH, Ljimaj je rekao da nije, jer to pitanje nije u nadležnosti tima za dijalog.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavle

    22. februar 2019 | 14:48

    Srbija nikada nece priznati nezavisnost Kosova!

  • Ур Нино сар Сербуле

    22. februar 2019 | 15:11

    Језиком уцена , претњи и условљавања нећемо разговарати ни са ким, тако да вам шиптари буде јасно.

  • Brane

    22. februar 2019 | 16:01

    Ovo što Ljimaj priča su gluposti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA