≫ 

Nemački mediji tvrde: Procurio plan podele Kosova, poznat i datum potpisivanja sporazuma

List u komentaru Adelhajd Velfl piše da raste pritisak na Kosovo i Srbiju da potpišu sporazum o normlizaciji odnosa, ali i opasnost s tim povezane promene granica na Balkanu

  • 76

EU i SAD spremne su da prihvate razmenu teritorija izmedju Srbije i Kosova i u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije, piše nemački dnevnik "Frankfurter rundšau" (Frankfurter Rundschau).

List u komentaru Adelhajd Velfl piše da raste pritisak na Kosovo i Srbiju da potpišu sporazum o normlizaciji odnosa, ali i opasnost s tim povezane promene granica na Balkanu.

Prema pisanju lista, ideja podele Kosova je stara, ali je za Zapad doskora promena granica bila neprihvatljiva, pošto bi se to kosilo s ustavom Kosova, planom Martija Ahtisarija, koji je u pravnom smislu iznad ustava Kosova, i zaključcima Kontakt grupe usvojenim pre početka pregovora 2006. godine.

Uz konstataciju da se to po svoj prilici u Briselu više ne čuje, u komentaru se navodi da od augusta 2018. i komesar za proširenje Johanes Han i visoka predstavnica Federika Mogerini pristaju na povlačenje etničkih granica, a da je i administracija SAD pod predsednikom Donaldom Trampom napravila zaokret od 180 stepeni.

List u komentaru Adelhajd Velfl piše da raste pritisak na Kosovo i Srbiju da potpišu sporazum o normlizaciji odnosa, ali i opasnost s tim povezane promene granica na Balkanu-Foto: Tanjug/AP

- Nedavno je procureo dokument koji sadrži plan podele Kosova. U 17 tačaka reč je o povlačenju nove granice izmedju Albanaca i Srba na severu Kosova i o pripajanju Kosovu nekoliko, pretežno Albancima naseljenih sela iz Srbije - piše Frankfurter rundšau.

Prema pisanju lista, grad Kosovska Mitrovica dobio bi poseban status, a za vodosnabdevanje ključno jezero Gazivode i rudnik Trepča bili bi privatizovani na 99 godina i podeljeni medju stalnim članicama Saveta bezbednosti UN. Deo ideje je i da u albanskoj luci Valona bude izgradjena mornarička baza za NATO, u albanskom gradu Kučovo vazduhoplovna baza, a da autoput kroz Srbiju, takozvani koridor deset, bude stavljen pod medjunarodnu zaštitu.

- Sporazum izmedju Srbije i Kosova tako bi trebao da bude potpisan 12. juna u Vašingtonu i da stupi na snagu šest meseci kasnije - piše dnevnik.

- Ako nešto ima u dokumentu koji je procureo, onda je rastuća zabrinutost Srba na jugu Kosova opravdana. Oni strahuju da će zauvek ostati odsečeni od Srbije - piše list, koji citira izjavu srpske političarke s Kosova Rade Trajković da će Srbi iz enklava napustiti Kosovo, a da će srpski manastiri na Kosovu postati muzeji.

Za razliku od Rade Trajković koja poziva i Albance na Kosovu da signaliziraju da su protiv razmene teritorija po etničkim kriterijumima i da demonstriraju da je saživot moguć, za predsednika Srbje Aleksandra Vučića je "sporazum sa Kosovom centralni projekat, pošto je to način da medjunarodna zajednica sa njim saradjuje i da ostane na vlasti", ocenjuje nemački dnevnik.

VIDEO: Ko je sve povukao priznanje Kosova i da li će se trend nastaviti?

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zaneti

    22. februar 2019 | 16:23

    Predsednik je pod zakletvom i trebalo bi da se drzi ustava i rezolucije 1244,nije trebao da ide iz tih okvira e sad sta je pregovarao sa zapadom i sto je potpisao briselski sporazum to treba da debelo objasni narodu.Mi iz tog sporazuma nismo nista dobili,poznavajuci zapad i da smo trebali tu nesto da dobijemo oni su nas vrhunski izigrali.Sa njima nema pregovora i pod hitno ukljuciti Rusiju,Kinu i ostale zemlje iz Evrope koje nisu priznale Kosovo u razgovore i drzati se strogo Ustava i rezolucije.Postoji tu jos dosta,dosta problema na Kosovu od velikog broja siromastva,ljudskih prava,slobode kretanja...ali imamo i drugu stranu zakona kriminal,sverc,bezakonje i to pogotovu na severu Kosova gde se nezna ko pije a ko placa.Neka nam je Bog u pomoci!

  • Pfc - 1389 -

    22. februar 2019 | 17:02

    Да видим ко сме да потпише , милион људи ће имати на улицама Београда ... КОСОВО ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ ❤❤❤

  • ®

    22. februar 2019 | 15:53

    kakva razmena teritorija, nemojte ni razmišljati o tome, dati deo terotorije Srbije da bi smo dobili deo teritorije Srbije, ko koga zafrkava ovde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA