≫ 

ROSU uz duge cevi opet hapsila Srbe: 8 spasilaca privedena u Štrpcu zbog natpisa "Srbija" na kombiju

Kombi Gorske službe je, kako se navodi, na Kosovo i Metohiju ušao sasvim regularno, preko administrativnog prelaza Jarinje, nakon detaljnog pregleda i popisivanja opreme, i niko od policajaca na administrativnom prelazu nije nagovestio da bi moglo biti bilo kakvih problema

  • 5

Osmorica instruktora Gorske službe spasavanja Srbije privedena su sinoć na Kosovu i Metohiji, prilikom povratka sa Brezovice, nakon što su na toj planini u opštini Štrpce sproveli trodnevnu ubuku spasavanja iz lavina, rečeno je Tanjugu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Kako navode u Kancelariji, hapšenje su izvršili pripadnici specijalne kosovske policijske jedinice ROSU, a u instruktore su prilikom privođenja i pretresa vozila bili sve vreme uperene duge cevi.

Privedene su osobe koje su se nalazile u brendiranom vozilu Gorske službe spasavanja Srbije, dok je policija ostale instruktore, koji su se nalazili u tri privatna vozila, samo pretresla, a onda pustila da nastave put.

Privedeni instruktori su pušteni nakon kraćeg zadržavanja u policijskoj stanici u Uroševcu, gde im je uzeta izjava i rečeno da ne mogu da se kreću "stranom državom" u brendiranom vozilu institucije Srbije.

Inače, instruktori su tim kombijem išli i do sada na KiM i nisu imali problema, i ovo je prvi put da su se susreli sa ovakvom vrstom neprijatnosti, što im je neshvatljivo, jer su na Brezovici bili kako bi sprovodili obuku za spasavanje ljudskih života, kažu u Kancelariji za KiM.

Kombi Gorske službe je, kako se navodi, na Kosovo i Metohiju ušao sasvim regularno, preko administrativnog prelaza Jarinje, nakon detaljnog pregleda i popisivanja opreme, i niko od policajaca na administrativnom prelazu nije nagovestio da bi moglo biti bilo kakvih problema.

U Kancelariji za KiM za Tanjug kažu da Gorska služba spasavanja Srbije nije prekršila nijedan propis ili dogovor o slobodi kretanja, i da je u ovom slučaju reč o prekomernoj upotrebi sile i ničim izazvanom maltretiranju pripadnika Gorske službe, o čemu će biti obaveštene sve relevantne međunarodne institucije.

"Ovakvo postupanje prema grupi spasilaca još jedna je potvrda rešenosti Prištine da nastavi putem eskalacije i zatvaranja vrata dijalogu. Ovo je najogoljenija demonstracija sile koja za cilj ima zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji", rečeno je u Kancelariji za KiM.

VIDEO: Pogledajte kako ROSU zavrće ruku Srbima i odvlači ih u zatvor u Južnoj Mitrovici

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vla

    25. februar 2019 | 16:44

    Dajte ljudi stanite jednom na put bahatim siptarima, vratite im kao sto oni vracaju, zub za zub

  • Aca

    25. februar 2019 | 16:36

    Sta ce biti nas odgovor!?Dokle da trpimo te sipce!

  • nenad

    9. mart 2019 | 23:46

    Ja stvarno ne znam zasto se ovo dozvoljava. Lepo nasa drzava na sve sto poseduje bilo ko sa kosova ili albanije da udari blokadu, provera zbog terorizma. Automobili koji se krecu iz tog pravca extra porez, sve sto uzimaju od nas kao drzava 10 x vece cene. Objaviti ko sa njima saradjuje u privrednom smislu sa nama nece ili cemo propisati sulude poreze i cao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA