"Ako Kosovo uđe u UN i RS će se pozvati na to pravo", Dodik poručio: Ukoliko do toga dođe, isto će tražiti i Hrvati u BiH

On je podsetio da se Republika Srpska, odmah nakon što je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, izjasnila odlukom Narodne skupštine da će, ukoliko Kosovo uđe u UN, i Srpska imati pravo da se odvoji od BiH

  • 47

Ukoliko samoproglašeno Kosovo uđe u UN, i Republika Srpska će se pozvati na to pravo, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On smatra da ni Hrvati u BiH sigurno ne bi propustili tu priliku da se otcepe od BiH.

- Mislim da, ukoliko se konstelacija napravi takvom, ni Hrvati neće propustiti priliku da se i oni odvoje od BiH. Onda bi se postavilo pitanje ko bi tu ostao? - rekao je Dodik za RTS.

On je podsetio da se Republika Srpska, odmah nakon što je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, izjasnila odlukom Narodne skupštine da će, ukoliko Kosovo uđe u UN, i Srpska imati pravo da se odvoji od BiH.

- To piše u našoj rezoluciji od pre 10 godina - rekao je Dodik i dodao da je takav scenario - odvajanja od BiH političkom voljom naroda, zamisliv bez rata.

Kako je naveo, sada to ne žele Bošnjaci, ali će vremenom shvatiti da je i za njih najbolje da imaju teritoriju kojom perspektivno mogu da upravljaju i vrše vlast.

Prema njegovim rečima, Kosovo je svesrpsko pitanje.

- U državnom smislu to je pitanje Srbije, ali u smislu nacionalnog poimanja i doživljaja tog pitanja, to je svesrpsko pitanje - rekao je Dodik i istakao da nema Srbina koji nema stav o pitanju Kosova i Metohije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA