≫ 

Srbi na Kosovu i Metohiji svaki novi dan dočekuju u strahu za svoj život i zdravlje: Paunović o posledicama prištinskih taksi

Posebno su ugrožena prava žena, dece i osoba sa invaliditetom - upozorila je Paunović

  • 36

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je u Ženevi da je Srbija od 2013. godine do danas postigla značajne rezultate kada je u pitanju unapređenje položaja žena.

- U potpunosti je ispunjeno 71 odsto preporuka Komiteta CEDAW, a radi se intenzivno na sprovođenju preostalih preporuka - rekla je Paunović predstavljajući u Palati nacija Četvrti periodični izveštaj o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW).

U dijalogu sa delegacijom Srbije, koju čine predstavnici izvršne, zakonodavne i sudske vlasti učestvovalo je 23 eksperata CEDAW Komiteta, saopšteno je iz Kancelarije.

Eksperti su svoja pitanja i stavove u vezi sa položajem žena iznosili na osnovu razmatranja kako državnog, tako i izveštaja organizacija civilnog društva i Zaštitnika građana.

Paunović je zatražila da UNMIK dostavi dodatne informacije o primeni ove Konvencije na Kosovu i Metohiji, gde su pripadnici nealbanskih zajednica suočeni sa brojnim problemima i izazovima na polju poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

Paunović je posebnu pažnju skrenula da od uvođenja taksi Prištine od 100 odsto, nealbansko stanovništvo koje živi na Kosovu i Metohiji svaki novi dan dočekuje u strahu za svoj život i zdravlje.

- Posebno su ugrožena prava žena, dece i osoba sa invaliditetom - upozorila je Paunović.

Paunović - Foto: Telegraf

Delegacija Srbije je navela da je uvođenjem rodno odgovornog budžetiranja kroz izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu napravljen iskorak u odnosu na mnoge evropske države.

Rodno osetljivi indikatori u programski budžet ugrađeni su u 59 opština.

Takođe, Srbija je prva zemlja van Evropske unije koja od 2016. godine koristi Indeks rodne ravnopravnosti. Sa indeksom od 55,8 poena, u odnosu na države članice EU, Srbija je rangirana na 22. mestu.

U Narodnoj skuštini žene čine 37,6 odsto od ukupnog broja narodnih poslanika, a sličan procenat je i u skupštinama jedinica lokalnih samouprava.

Paunović je navela da je Srbija pokrenula čitav niz aktivnosti usmerenih na otvaranje novih radnih mesta. U mere aktivne politike zapošljavanja uključeno je više od 55.000 žena.

Nastavljamo i sa daljom reformom obrazovnog sistema, kao i sa reformom sistema socijalnih davanja, u cilju boljeg i pravednijeg usmeravanja izdvajanja iz budžeta.

U oblasti borbe protiv nasilja nad ženama, delegacija Srbije je navela da je za 19 meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmotreno više od 76.000 slučajeva prijave nasilja, da je izrečeno više od 40.000 hitnih mera, od koji je mera privremenog udaljenja počinioca iz stana izrečena je u više od 12.000 slučajeva, a privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasil?a i prilazi joj izrečena preko 28.000 puta. Sud je hitnu meru produžio u više od 24.000 slučajeva.

- Republika Srbija će u narednom periodu nastaviti da ulaže napore na podizanju svesti žena i muškaraca i jačanju kapaciteta žena, kao i zaposlenih u javnim institucijama u cilju postizanja nulte tolerancije na nasilje i diskriminaciju žena - istakla je Paunović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA