≫ 

Srpska lista zahteva reakciju međunarodne zajednice zbog "zveckanja oružjem": Cilj "Vojske Kosova" je okupiranje severa KiM

Nadamo se, posle ovih izjava iz Prištine, da je sada i sponzorima Kosova u međunarodnoj zajednici jasnije zašto je Srpska lista protiv formiranja tzv. kosovske vojske - navodi se u saopštenju

  • 67

Srpska lista ocenila je danas da izjave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o eventualnom upućivanju vojske na sever Kosova i Metohije predstavljaju direktnu pretnju stabilnosti.

- Zveckanje oružjem i pretnja prema severu Kosova i Metohije i našim građanima zahteva najoštriju osudu i reakciju međunarodne zajednice. Nadamo se, posle ovih izjava iz Prištine, da je sada i sponzorima Kosova u međunarodnoj zajednici jasnije zašto je Srpska lista protiv formiranja tzv. kosovske vojske, kojoj je očigledni cilj okupiranje severa KiM i proterivanje preostalih Srba iz pokrajine - saopštila je Srpska lista.

Ta stranka kosovskih Srba ističe da "u situaciji kada anticivilizacijske takse (na robu iz centralne Srbije) komplikuju i otežavaju život Srba na Kosovu i Metohiji, svaka pretnja kako će nekakva vojska Kosova biti poslata na sever ne doprinosi smirivanju tenzija, već izaziva zabrinutost kod građana".

Srpska lista navodi da politički predstavnici srpskog naroda zahtevaju da "Kfor reaguje i ponovi stav svog generalnog sekretara (NATO) da nikakve oružane snage Albanaca nemaju šta da traže na severu Kosova i Metohije".

Srpska lista je poručila da je formiranje kosovske vojske cilj okupiranje severa KiM i proterivanje preostalih Srba iz pokrajine-Foto: Tanjug/AP

Srpska lista zahteva ukidanje taksi i nastavak dijaloga (Beograda i Prištine) kako bi se stvorila atmosfera za političko rešavanje svih otvorenih pitanja između srpskog i albanskog naroda, zaključuje se u saopštenju.

JEVTIĆ:SRBE NA KIM DODATNO ZABRINJAVAJU RATNOHUŠAČKE IZJAVE

Srbe na Kosovu i Metohiji dodatno zabrinjava kada od albanskih političara čuju ratnohuškačku retoriku, izjavio je danas Dalibor Jevtić iz Srpske liste, i naveo da očekuje od međunarodne zajednica da učini dodatne napore kako bi osigurala da ne dođe do nečeg što bi moglo da izazove sukobe.

- To je jedan vid neizvesnosti i straha. Nije jednostavno pogotovo kada se čuju takve ratnohuškačke retorike, to nas dodatno zabrinjava - rekao je za TV Pink Jevtić povodom izjave kosovskog premijera Ranuša Haradinaja da će "vojska Kosova" biti "i na severu, ako je granica ugrožena".

Srbe na Kosovu i Metohiji dodatno zabrinjava kada od albanskih političara čuju ratnohuškačku retoriku, izjavio je danas Dalibor Jevtić iz Srpske liste-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ocenio je da je situacija na KiM napeta, jer postoji jedna vrsta neizvesnosti kako će se dalje razvijati situacija zbog, kako kaže, konstantne tvrdoglavosti i odbijanja Prištine da se razgovor o rešenju problema nastavi.

- Zabrinjavajuća je činjenica da kada nemamo dijalog, onda imamo mogućnosti za jednostrane poteze. Kada imate jednostrane poteze, onda postoji mogućnost za eksalaciju problema - rekao je Jevtić u direktnom uključenju u program televizije Pink.

Naglasio je da je cilj Srba na KiM i zvaničnog Beograda mir.

- Očekujemo da i međunarodna zajednica, koja je to i uvidela, zaista učini dodatne napore kako bi osigurala da ne dođe do nečeg što će izazvati bilo kakve sukobe. Mi ne želimo sukobe bilo koje vrste - rekao je Jevitić.

Na potencijalnu eskalaciju sukoba zbog ponašanja Prištine, on je rekao da su politički predstavnici Srba na KiM ukazali i na nedavnom sastanku sa delegacijom Evropskog parlamenta koju je predvodio Dejvid Mekalister.

- Mi smo im rekli vrlo jasno da smo kao politički predstavnici Srba spremni za dijalog i saradnju, ali da očigledno ne postoji spremnost sa druge stane da našu ispruženu ruku prihvati - rekao je Jevtić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    3. mart 2019 | 11:36

    Medjuanardna zajednica odmah treba da da reaguje dok nije kasno.

  • Maja

    3. mart 2019 | 12:23

    Medjunarodna zajednica po obicaju nece odreagovati.

  • aca

    3. mart 2019 | 12:31

    Problem na Kosovu je sve ozbiljniji jer ni jedna Medjunarodna zajednica ne reaguje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA