Da li će KFOR menjati svoju ulogu na Kosovu? Zamenik komandanta NATO preneo Dačiću stav Alijanse

Dačić i Žuno su naveli i da su Srbija i NATO opredeljeni za dalje unapređenje partnerske saradnje u svim sferama od zajedničkog interesa, izrazivši zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga na najvišem nivou

  • 10

NATO poštuje neutralnost Srbije, KFOR neće menjati svoju ulogu na Kosovu, a Srbija i vojna alijansa dele interes za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, poručeno je s današnjeg satsanka potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i zamenik komandanta NATO Komande združenih snaga u Napulju general-potpukovnika Kristijana Žunoa.

Oni su naveli i da su Srbija i NATO opredeljeni za dalje unapređenje partnerske saradnje u svim sferama od zajedničkog interesa, izrazivši zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga na najvišem nivou, kao i praktičnom vojnom i civilnom saradnjom u brojnim oblastima u okviru programa Partnerstvo za mir, sa više od stotinu partnerskih aktivnosti koje se realizuju na godišnjem nivou.

Tokom razgovora je pozitivno ocenjeno aktivno učešće Srbije u brojnim međunarodnim misijama i operacijama pod okriljem EU i UN-a, kao i spremnost za koordinaciju i saradnju sa Alijansom na polju borbe protiv terorizma, reagovanja u vanrednom situacijama i suočavanja sa aktuelnim regionalnim i globalnim bezbednosnim izazovima i pretnjama.

General-potpukovnik Žuno je posebno pohvalio organizaciju vežbe "Srbija 2018", realizovane u oktobru prošle godine, kao najveće do sada NATO vežbe u oblasti reagovanja u vanrednim situacijama (sa oko 2.000 učesnika iz 40 država).

Zamenik komandanta NATO Komande združenih snaga u Napulju general-potpukovnik Kristijan Žuno i Ivica Dačić-Foto: MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

On je ovom prilikom potvrdio da NATO u potpunosti poštuje opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna, što, kako je ocenio, nije prepreka daljem unapređenju partnerske saradnje sa Alijansom.

Osvrnuvši se na pitanje Kosova i Metohije kao najvažnijem političko-bezbednosnom izazovu za našu zemlju, Dačić je preneo da je od izuzetne važnosti da se mandat Misije Kfora ostvari u punom obimu, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom, kao i da se dijalog Beograda i Prištine nesmetano odvija, uz realizaciju dogovorenog i bez preduzimanja jednostranih poteza.

Posebno je ukazao na neprihvatljivost jednostranih odluka Prištine da formiraju "Ministarstvo odbrane" i transformišu Kosovske bezbednosne snage u "Vojsku Kosova", kao i o uvođenju taksi od sto odsto na proizvode iz ostalih delova Srbije, kao i iz BiH.

Dačić je posebno naglasio značaj garancija NATO da snage "KBS" i druge teško naoružane formacije kosovskih Albanaca ne mogu biti angažovane na severu Pokrajine bez saglasnosti NATO, odnosno komandanta KFOR-a, koje su date neposredno pred potpisivanje Briselskog sporazuma.

NATO poštuje neutralnost Srbije, KFOR neće menjati svoju ulogu na Kosovu, poručio je Žuno-Foto: Tanjug/AP

On je istakao da Srbija ostaje posvećena postizanju kompromisnog i održivog rešenja za pitanje KiM, koje bi obezbedilo trajni mir i stabilnost čitavog regiona.

General-potpukovnik Žuno je uputio pohvale Vladi Srbije na izbalansiranom i umerenom pristupu, kao i ulaganju izvanrednih napora u cilju dolaženja do kompromisnog rešenja za pitanje KiM.

Istakao je da je u NATO-u u toku diskusija o preispitivanju angažmana u odnosu prema "KBS", naglasivši da se uloga KFOR-a u obezbeđivanju sigurnog okruženja i slobodnog kretanja za sve u Pokrajini neće promeniti.

Žuno je potvrdio poziv ministru Dačiću da poseti NATO Komandu združenih snaga u Napulju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    4. mart 2019 | 23:31

    Da je Milosevic ziv pljunuo bi Dascica u lice ! A da je Milosevic na vlasti Dacic bi nestao iz politike zanavek !

  • Milos

    4. mart 2019 | 20:39

    Okupator.Videcemo se mi jos na Kosovu.

  • Boban

    4. mart 2019 | 20:29

    Nista neveruj Poznati po prevarama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA