Ambasador Lo Kašo uoči dolaska italijanskog premijera u Beograd poručio: Srbija može da odigra ključnu ulogu za stabilnost na Balkanu

Italija i Srbija ove godine obeležavaju "dupli jubilej" - 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva, a ambasador ocenjuje da je reč o "zaista posebnoj godini" za odnose dve zemlje

  • 9

Srbija može da odigra ključnu ulogu i za Italiju i za celu Evropsku uniju u obezbeđivanju stabilnosti na Balkanu i intenzivnijoj regionalnoj saradnji, poručio je ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo.

Uoči posete italijanskog premijera Ðuzepea Kontea Srbiji, Lo Kašo je u intervjuu za današnji "Blic" govorio o "odličnim bilateralnim odnosima" dve zemlje, investicijama i podršci Italije u evrointegracijama Srbije, kao i o postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, za koji je rekao da je fundamentalan za stabilnost čitavog regiona i u vrhu prioriteta EU za Balkan.

Italija i Srbija ove godine obeležavaju "dupli jubilej" - 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva, a ambasador ocenjuje da je reč o "zaista posebnoj godini" za odnose dve zemlje, ističući da činjenica da će Konte boraviti u sredu u Beogradu u okviru prve bilateralne posete jednoj zemlji na evropskom kontinentu govori da se radi o veoma važnom trenutku.

- Italija i Srbja imaju odlične bilateralne odnose, potvrđene iskrenim prijateljstvom i višestrukim afinitetima. Srbija ima veliki potencijal i od kada sam došao ovde, pre nešto manje od godinu dana, mogao sam da se uverim koliko ova zemlja ulaže napora. Mogu samo da kažem "nastavite tako" i, pre svega, "zauvek zajedno!" - poručio je Lo Kašo.

Djuzepe Konte Foto: Tanjug/AP

On je naglasio da Srbija može da odigra "ključnu ulogu za nas i za celu Evropku uniju u obezbeđivanju stabilnosti na Balkanu i intenzivnije regionalne saradnje".

Sa svoje strane, dodao je, Italija nastavlja sa pružanjem snažne podrške Srbiji na njenom putu evropskih integracija.

- Upravo zbog toga, ohrabrujemo Beograd da nastavi s brzim sprovođenjem unutrašnjih reformi. Poslednjih godina je ostvareno dosta napretka i mi smo ovde kako bi Srbija nastavila da oseća podršku i sa te strane - rekao je Lo Kašo dodajući da su potrebna poboljšanja u okviru ekonomskog sektora, ali i administracije i vladavine prava.

Na konstataciju da je pitanje Kosova glavni uslov u pregovorima EU sa Srbijom, ali da je Priština preduzela neke negativne poteze, kao što su nametanje taksi, neprijateljska retorika i transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, te pitanje kakav je stav Italije u tom pogledu, Lo Kašo je rekao:

- Postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine fundamentalno je stabilnost čitavog regiona i u vrhu prioriteta Evropske unije za Balkan - rekao je on.

On je pozvao Prištinu da što pre ukine takse koje je uvela na srpsku robu.

- Beograd je u tome sačuvao odgovoran stav koji mi veoma cenimo: važno je, u tom smislu, da se i sa srpske strane ulože napori kako bi se povećalo međusobno poverenje između strana i omogućilo pozitivno okončanje dijaloga kojim posreduje EU, a koji ostaje odlučujući za postizanje kompromisnog rešenja sa Prištonom - naveo je ambasador.

Govoreći o italijanskim investicijama na Balkanu i prednostima koje ima Italija u strateškom partnerstvu sa Srbijom, Lo Kašo je rekao da Srbija za italijanska preduzeća predstavlja tržište u razvoju koje pruža brojne mogućnosti za italijanske firme zahvaljujući, kako je naveo, privilegovanom geografskom položaju, jakom inovativnom i tehnološkom zamahu, ljudskim i profesionalnim kvalitetima srpskih radnika, perspektivama trgovinskih integracija na regionalnom nivou, ali pre svega u okviru zajedničkog evropskog tržišta.

- Sve to zajedno čini potencijal na koji treba računati u obostranom interesu - rekao je Lo Kašo.

Ambasador je ukazao i na "specijalan odnos" koji postoji između Rima i Beograda, a koji, kako je naveo, ima za cilj intenziviranje postojećih odnosa na svim nivoima.

On je podsetio da je, prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srbije, u 2018. godini trgovinska razmena između Italije i Srbije premašila, po prvi put, rekordne četiri milijarde evra.

Lo Kašo je istakao i da je Italija najveći uvoznik dobara proizvedenih u Srbiji i drugi najveći izvoznik u Srbiji.

- Preko 600 italijanskih firmi posluje u Srbiji od Subotice do Vranja, od Užica do Bora. Zahvaljujući italijanskim investicijama, u Srbiji je zaposleno preko 25.000 ljudi. Ovde smo kako bismo nastavili sa saradnjom i u inovativnim i obećavajućim oblastima kao što je naučno-tehnološki sektor - poručio je Lo Kašo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    5. mart 2019 | 09:35

    Sve veliki prijatelji Srbije nasih politicara a koliko se secam i vi ste ucestvovali u bombardovanju 1999 i nato zlikovci su uzletali iz vasih vojnih baza u Avianu a sad izigravate tu neke prijatelje Srbije...Nije vas briga za nas nego da siptarina sto pre poklonite obecanu drzavu i da jos malo napravite firmi po Srbiji kako bi iskoristili jeftinu radnu snagu da jos vise zaradite preko nasih ledja!.

  • Rastko

    5. mart 2019 | 09:45

    Mesaju nam se osecanja.

  • Rastko

    5. mart 2019 | 09:42

    Svi oce dobre i jos bolje odnose sa Srbijom kao da im se nismo dovoljno dobrim pokazali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA