≫ 

Završena prva sednica Skupštine Srbije u 2019. godini: Poslanici nastavljaju načelnu raspravu sutra od 10 časova

Na dnevnom redu sednice bilo je više zakonskih predloga, a među njima su i predlozi zakona o Centralnom registru stanovništva, turizmu, ugostiteljstvu, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane

  • 3

Prva sednica redovnog zasedanja Skupštine Srbije u 2019. godini održana je danas, a počela je intoniranjem himne, dok je ispred Doma Narodne skupštine priređen doček koji su uprilićili pripadnici Garda Vojske Srbije.

Dnevni red utvrđen je nakon tročasovnog obrazlaganja, ali nijedan novi predlog nije usvojen.

Među zahtevima koji su podneli poslanici bio je najviše onih kojima se tražilo formiranje anketnih obora koji bi utvrdili malverzacije bivše vlasti, ali i onaj koji bi utvrdio političku pozadinu ubistva premijera Zorana Ðinđića.

Na dnevnom redu sednice bilo je više  zakonskih predloga, a među njima su i predlozi zakona o Centralnom registru stanovništva, turizmu, ugostiteljstvu, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane.

Poslanici su raspravljali i o predlozima zakona o izmenama i dopunama Zakona o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta, Zakona o sredstvima za zaštitu bilja i Zakona o zdravlju bilja, koje je podnela Vlada.

Kako je ranije najavljeno, Skupština je razmatrala i Predlog zakona o potvrđivanju Ustava Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu i Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o ratifikaciji Sporazuma između SFRJ i Vlade Malezije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, sa Protokolom, koje je podnela Vlada Srbije.

Pred narodnim poslanicima bio je i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Srpske napredne stranke.

OPOZICIJA U HODNIKU

Poslanici opozicionih partija, bojkotuju rad parlamenta. A neki od njih su za danas najavili konferencije za novinare koje će držati u centralnom holu Narodne skupštine.

Predstavnici pet opozicionih poslanickih grupa, među kojima nije Srpska radikalna stranka, pred prvu sednicu redovnog zasedanja odrzali su konferenciju za novinare na kojoj su podsetili da od marta 2017.godine traže smenu predsednice parlamenta Maje Gojković. Takođe, govorili su da je potrebno da se pred poslanicima nađu različite teme kao što su Kosovo i Metohija, ubistvo Olivera Ivanovića, gondola, Moravski koridor...

Ono su takdođe na ulazu u parlament organizvali svoju svečanost za početak rada parlamenta i na stepenicama razvili i transparent "Jedan od pet miliona" kako bi građanima Srbije pokazli da imaju svoje predsavnike u Skupštini Srbije.

Lider Dveri Boško Obradović ponovo je danas zatražio posebnu sednicu prlamenta o Kosovu i Metohiji.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On je, pred novinarima u skupštinskom holu, rekao da Skupština nikada nije usvojila bilo kakvu platformu na osnovu koje bi predsednik Srbije mogao da vodi bilo kakve pregovore.

Obradović je rekao da predsednik Aleksandar Vučić nema pravo da menja granice Srbije, "da tajno pregovara i menja ''naše za naše'', te da nema pravo da prizna kosovsku nezavisnost.

Lider Dveri se, naime, pozvao na deo intervjua predsednika Vučića italijanskoj agenciji ANSA o kosovskom problemu, u kojem je on navodno govorio o priznanju, a koji je agencija naknadno emitovala sa ispravkom.

Obradović tvrdi i da Vučić pregovara o priznanju nezavisnosti Kosova, i o tome da Kosovu budu pripojeni drugi delovi Srbije, "kompletna opština Preševo, osam sela u opštini Medveđa i Bujanovac".

I poslanik SDS-Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je novinarima da sedam godina u parlamentu nije bilo rasprave o Kosovu i Metohiji.

Obradović kritikovao je danas predlog Zakona o turizmu koji je na dnevnom redu tekuće sednice parlamenta, koju deo opozicije bojkotuje, navodeći da taj zakon ugrožava više od 1.000 vlasnika turističkih organizacija širom Srbije, jer uvodi obavezni depozit.

- To je dodatni teret za njih - rekao je Obradović na konferenciji za novinare koju je održao u holu Narodne skupštine.

On je posebno kritikovao što u zakonu nije određena visina depozita i što će nju odrediti resorni ministar.

- To je po našem mišljenju apsolutno skandalozno i ostavlja mogućnost da resorni ministar odredi visinu tog obaveznog depozita - rekao je Obradović i dodao da u mnogim zemljama Evrope ne postoji nikakav obavezni depozit za turističke agencije.

On je upitao zašto srpske turističke agencije na KiM plaćaju dve garancije za svoj rad, državi Srbiji i lažnoj državi Kosovo, i da li je SNS "i na tom primeru priznala nezavisnost KiM".

Pitao je i kako Srbi na KiM mogu da realizuju svoja turistička putovanja kada ne mogu da imaju bezvizni režim i kada su obavezni da za svako putovanje, pa i za školske ekskurzije svoje dece u inostranstvu, vizu podižu u Prištini.

- Time ova vlast još jednom pokazuje da forsira nezavisnost lažne države Kosovo - ocenio je Obradović.

Sednici psistutvuje 115 poslanika a poslanici SRS došil su obučeni u plave majce sa grbom Srbije.

RAZNOLIKA POSLANIČKA PITANJA

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja parlmenta u 2019. počela je različitim poslaničkim pitanjima od kojih su neka poput napada na radnike gradske čistoce tokom protesta "Jedan od pet miliona" ili optužbi na račun potpredsednika Vlade Rasima Ljajića upućena ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću.

Tokom prva tri sata sednice čule su se i brojne optužbe poslanika vladajuće koalicije na račun opozicije, o novcu koji troše, ali i onih da moraju da kažu šta se desilo sa ubistvom gardista.

Prvi se parlametnu obratio lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj koji je rekao da već nekoliko puta postavlja pitanje ministru Nebojši Stefanoviću povodom krminilanih afera potpredsednika Vlade i ministra Rasima Ljajića.

Ljajić je vlasnik građenviske firme “Ikan kompani” koja u Sočiju gradi 14 zgrada po 100 stanova, tvrdi Šešelj i dodao da je "Ikan kompani" podizvođač radova firme "Alk Kompani" čiji je vlasik Ljajićev prijatelj.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ne bih imao ništa protiv da Ljajić finansira 1.400 stanova u Sočiiju, ali mi se čini da je to nespojivo sa funkcijom ministra i potpredsednika Vlade - naveo je Šešelj i podsetio na kampanju koja je protiv njega vođena u Novom Pazaru.

Poslanik Ljajićevog SDPS-a Milorad Mijatović odbacio je optužbe Šešelja i ocenio da je nedopustivo da osuđeni ratni zločinac sedi u poslaničkim klupama.

- Rasim LJjajić je častan čovek. Odeljenju za orgaizovan kriminal je podneo tužbu sam provi sebe, tražeći da ta institucija kaže šta je istina a šta nije - rekao je Mijatović i SRS nazvao kancerom na političkom nebu Srbije.

Poslanik SNS Aleksandar Marković tražio je da se kaže da li su istragom utvrđeni detalji o napadu na radike Gradske čistoće u Terazijskom tunelu, nakon protesta koji su organizovali Ðilas, Obradović i Jeremić.

On je ocenio da je javnost u Srbiji uznemirane zbog napada na ljude koji su radili ali i zbog njihovog vređanja na rasnoj i nacionalnoj osnovi.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Marković je takođe pitao i za istragu o “šikaniranju i maltretiranju” novinarke iz Prokuplja Sonju Pešić tokom protesta opozicije.

Tokom sednice, koja je počala u 10 sati, poslanik Bojan Torbica iz PS upitao je predsednicu Vlade Anu Brnabić, a povodom dve decenije od bormbardovanja SRJ, da li postoji mogućnost da se utvrdi tačan broj žrtava NATO agresije.

Poslanik Fatmir Hasani pitao je Vladu kada će integrisati albansku manjinu u državne organe i institucije.

Žika Gojković POKS zatražio je da se uvede novi zakon o povraćaju imovine i obeštećenju jer jer bi on doneo pravičnost i zaustavio diskriminaciju postojećeg zakona.

Nemanja Šarović poslanik SRS pitao je šta je sa sa njegovim predlogom da se formira skupštinski Anekti odbor koji bi utvrdio političku pozadinu ubistva Zorana Ðinđića.

Radikali su između ostalog zatražili i da se radi na donošenju zakona o borcima, da se onemogući da stranci "kupuju decu" u Srbiji.

PAUZA SAT VREMENA, PA NOVA TURA PREDLOGA

Nakon jednočasovne pauze nastavljena je prolećna sednica.

U nastavku je ministar Branko Ružić obrazložio predlog zakona o Centralnom registru stanovništva koji će, kako je najavio, objediniti podatke iz 13 evidencija.

Kako je naveo, zahvaljujući tom registru građani neće imati troškove i neće koristi dragoceno vreme kako bi nabavili dokumenata.

Predsednica parlamenta Maja Gojković prethodno je otvorila načelni pretres o više zakonskih predloga, a među njima su, osim zakona o Centralnom registru stanovništva, i predlozi zakona o turizmu, ugostiteljstvu, kao i predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    5. mart 2019 | 11:26

    Obucavani za doceke stranih politicara,a u nedostatku istih vezbaju pred skupstinskim cirkuzantima. Ode obraz dok si rekao piksla.

  • Vinsent

    5. mart 2019 | 19:06

    Brzo rade, ne predaju amandmane na zskone koje sami donose! Srbio, gora si od sramote!

  • lav

    5. mart 2019 | 21:43

    sve to treba ugasiti da ne budemo najgori u svetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA