≫ 

Priština izglasala Platformu i srušila dijalog! Đurić poručio: Sutra Sednica saveta za nacionalnu bezbednost, Srbija će znati kako da odgovori

Srbija će znati da odgovori na pravi način - rekao je Marko Đurić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, sazvao je vanrednu konferenciju za novinare, pošto je u Prištini parlament usvojio, većinom glasova, Platformu za dijalog o konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beogada i Prištine.

- Usvajanjem platforme u kojoj se kaže da jedini ishod dijaloga može da bude priznanje Kosova, ne tretirjući prava i položaj Srba i nealbanaca, propisivanjem obaveza da se Srbiji nametne nekakva ratna šteta je zabijanje i poslednjeg eksera u kovčeg na dijalog između Beograda i Prištine - poručio je Đurić.

- Za sutra u 8.30 je zakazana hitna Sednica saveta bezbednosti koju je sazvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Srbija će znati da odgovori na pravi način - rekao je on u obraćanju.

Ističe da se ne dira u tzv. teritoriju i da se ne tretiraju prava i položaj Srba i drugih nealbanaca, njihova imovina kao ni položaj srpskih crkvi i svetinja. Takođe je kritikovao propisivanje obaveze da se Srbiji nametne nekakva ratna odšteta.

Kako je objasnio Đurić, sve to predstavlja poslednji ekser u kovčeg procesa dijaloga i jasno pokazuje da je Priština poslala poruku celom svetu da je to za nju kraj dijaloga.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Podseća da najpre nije sprovedeno formiranje ZSO i da je danas 2.148. dan od kaako je Priština preuzela tu obavezu na sebe. Onad su, kako kaže, uvedene anticivilizacijske takse što je predstavljalo drugi udar na dijalog.

- I sada ovim konačnim, poslednjim ekserom su poslali jasnu poruku da je ovo za njih kraj dijaloga i da je dijalog završen - naveo je Đurić.

Platformu, koju je Priština danas usvojila, Beograd je još od momenta kada se pojavila prva njena verzija u javnosti doživeo kao neformalnu "objavu rata", jer je taj dokument bio znak da Priština zapravo neće kompromis, neće dijalog, neće nikakav dogovor osim pukog priznanja i to u granicama koje je sama odredila na teritoriji Republike Srbije.

Koliko je usvajanje prištinske platforme komplikuje situaciju oko Kosova i Metohije i o kako ozbiljnom pitanju se radi imajući u vidu moguće posledice - svedoči to što je predsednik Aleksandar Vučić za sutra zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zak

    7. mart 2019 | 19:19

    Alo bre...ajmo kontra mere,ne izdavajte šiptarima naše pasoše u Niškoj Banji(Prištinski SUP)..pa sve ostalo

  • ogi

    7. mart 2019 | 20:19

    Salji bre tu vojsku i specijalce dole.sta cekas bre?

  • Jasna

    7. mart 2019 | 21:05

    Srbija nece odustati i nastavice da se bori za resenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA