≫ 

Platićete cenu ako ne uspe dijalog! Trampov izaslanik u lice Tačiju, Haradinaju i Veseljiju

Hejl je zatražio suspenziju taksi

  • 65

Lideri kosovskih Albanca boravili su u američkoj ambasadi dva sata danas prepodne, gde su bili pozvani na sastanak sa američkim podsekretarom za politička pitanja Dejvidom Hejlom.

Kako saznaje RTK iz svojih izvora da je Hejl zatražio suspenziju takse, govoreći i o riziku od neuspeha dijaloga.

- Ako Kosovo i dalje bude odgovorno za neuspeh dijaloga, platiće cenu - rekao je Hejl, naglašavajući da je to bila glavna poruka Amerikanaca na današnjem sastanku.

Hejl i Skat - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Posle sastanaka sa predsednikom, premijerom i predsednikom skupštine tzv. Kosova, Hejl je dao intervju za tri prištinskla medija, gde se fokusirao na dijalog između tzv. Kosova i Srbije, za koji kaže da bi trebalo da se završi sa "uzajamnim priznanjem dve države".

Hejl je u ovom intervjuu rekao da to zavisi od strana u dijalogu, a da će ih SAD podržati u procesu. On takođe nije želeo da prognozira da li će do kraja godine moći da dođe do rezultata u dijalogu.

Prema njegovim rečima, "ne postoji rok" za razgovore Beograda i Prištine, ali je dodao: "Verujemo da ovde postoji jedinstvena prilika i trenutak u kojem su različiti elementi došli u fokus naše pažnje".

Visoki američki zvaničnik izjavio je da SAD i zemlje EU uopšte imaju isti stav prema rešavanju problema između tzv. Kosova i Srbije.

On je tokom ovog intervjua bio veoma oprezan u izboru reči, ne optužujući nijednog kosovskog lidera za ometanje dijaloga. Čak je bio i oprezan po pitanju takse.

Spekulacije prošle nedelje da će vojska Sjedinjenih Američkih Država napustiti Kosovo ako vlada u Prištini ometa dijalog, podsekretar nije komentarisao, ali je izjavio da će posvećenost SAD Kosovu ostati nepromenjena.

- Ništa se nije promenilo u našoj posvećenosti - rekao je on.

Hejl nije želeo da komentariše mogućnost razgraničenja, odnosno razmene teritorija.

Na pitanje da li bi SAD prihvatile bilo koji dogovor koji bi obuhvatio prekrajanje granice duž etničkih linija, on je rekao:

- Ne želim da komentarišem priče, jasno je da je na stranama (Beogradu i Prištini) da postignu dogovor o tome šta će biti potrebno kako bi se normalizovali odnosi i postigao dogovor što bi dovelo do normalizacije i priznanja koje je obostrano korisno i dogovoreno, i takav dogovor će SAD podržati.

 

Zamoljen da prokomentariše prištinsku platformu za dijalog, izglasanu u četvrtak, a koju je Beograd kritikovao, a EU nije komentarisala, Hejl je kratko ponovio:

- Mislim da je to odraz debate koja je trenutno u toku. SAD nemaju stav o ishodu pregovora.

On je, takođe, rekao da, na osnovu toga šta je čuo tokom posete i tokom sastanaka u Beogradu i Prištini, niko nije koristio retoriku rata i nasilja.

- Sve što sam čuo odnosilo se na pronalaženje puta ka miru i stabilnosti. To je ono što sam ja čuo, dok bi sve ostalo bilo uznemiravajuće. Tako da mi je drago što sam to čuo. Mislim da je sada važno da strane razmišljaju o tome kako da pronađu način dolaska do tog cilja. Na tom putu postoji mnogo prepreka i mislim da su obe strane dokazale da su dovoljno jake, a sada je vreme da pokažu da su dovoljno pametne kako bi se nastavilo sa pregovorima -istakao je Hejl.

Posle sastanka u američkoj ambasadi, lideri kosovskih Albanaca nisu davali izjave za medije, da bi se posle internog sastanka u jednom prištinskom restoranu oglasili na društvenim mrežama.

VIDEO: Vučić poručio Prištini: Sikter, bando, Srbija ne pristaje na ultimatum

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    9. mart 2019 | 14:15

    Док они прете Срби су на великом губитку! Да су Срби тако нешто урадили, морали би да Шиптарима надокнаде новчане губитке, суспендују намет и да се извине. Ово је сад игра живаца да би се Србији изнудио погрешан корак.

  • Cika Velja

    9. mart 2019 | 14:57

    Auuu sto je drzava...??? Ni 5 ni 6 nego komplet postava u ambasadu na noge ambasadoru?!?!

  • Lepi

    9. mart 2019 | 14:54

    Opet iste oprobane Americke igrice,naravno bez povoljnog rezultata po Srbiju I Srbe.BEDNO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA