≫ 

Haradinaj i Tači posle sastanka sa Trampovim izaslanikom bežali od novinara, pa se oglasili na Fejsbuku i Tviteru

Tači je još jednom zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trumpu za pisma i podršku sporazumu koji balansira interese obe zemlje, kao nezavisne i suverene

  • 32

Politički i institucionalni lideri Prištine Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji bez komentara su napustili zgradu Ambasade SAD, gde su razgovarali sa zvaničnikom Stejt departmenta Dejvidom Hejlom, ali su zato oglasili na Fejsbuku.

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači napisao je da je tema sastanka sa američkim državnim podsekretarom za politička pitanja Dejvidom Hejlom bila trenutna politička situacija na Kosovu, evroatlantska budućnost Kosova i saradnja sa SAD.

Tači je na Fejsbuku napisao da je razgovarano o aktuelnim događajima na zapadnom Balkanu, fokusirajući se na nastavak dijaloga između Beograda i Prištine u ovom novom trenutku kao prilici za postizanje konačnog i sveobuhvatnog sporazuma koji će zatvoriti sva otvorena pitanja dve države, preneo je RTK.

- Dakle, za pravno obavezujući sporazum koji će doneti uzajamno priznanje i stolicu u Ujedinjenim nacijama i koji će nam omogućiti da pređemo iz stanja trajnog animoziteta u stanje mira, normalnosti i saradnje između naših zemalja - naveo je Tači.

On je istakao da je Kosovo ponovo izrazilo spremnost za sveobuhvatan i transparentan dijalog i da je zbog toga Skupština usvojila platformu za dijalog.

Tači je još jednom zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trumpu za pisma i podršku sporazumu koji balansira interese obe zemlje, kao nezavisne i suverene.

- Ali, takođe smo izrazili stav da je status kvo i stanje zamrznutog konflikta neprihvatljivo - naveo je Tači.

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj napisao je da je na sastanku sa američkim državnim podsekretarom za politička pitanja Dejvidom Hejlom ponovio da je Priština spremna za dijalog i pozvao Srbiju da se vrati za pregovarački sto i da "razgovara o svim otvorenim pitanjima, uključujući slobodnu trgovinu".

- Ponovio sam stav da je Kosovo spremno za dijalog i da pozivamo Srbiju da se vrati za pregovarački sto gde ćemo razgovarati o svim otvorenim pitanjima, uključujući slobodnu trgovinu, i to bi za rezultat imalo obostrano priznanje unutar postojećih granica - napisao je Haradinaj na svom Tviter nalogu.

Haradinaj je naveo da je na sastanku sa Hejlom u rezidenciji američkog ambasadora, zajedno sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljijem, predstavio stav da je tzv. Kosovo više nego spremno da nastavi dijalog sa Srbijom i doprinese miru, stabilnosti i dobrosusedskim odnosima.

- To zajedništvo je sada još značajnije pošto smo usvojili platformu i zakon o dijalogu - napisao je Haradinaj.

VIDEO: Vučić poručio Prištini: Sikter, bando, Srbija ne pristaje na ultimatum

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    9. mart 2019 | 16:44

    Bezi od novinara, aoglasava se na na fb, pa to je dno.

  • Deki

    9. mart 2019 | 14:49

    Albanci rade na svemu samo da do dogovora ne dodje.

  • star

    9. mart 2019 | 14:46

    Koliko su bili pogođeni stavom Amerike po pitanju taksi na robu iz Srbije da društvo koje vlada Kosovom nije htelo da reč prozbori sa novinarima posle sastanka sa Trampovim izaslanikom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA